Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Wallander - Läckan
(Wallander - Läckan)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Wallander på CDON
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Tyskland, 2009
Produktionsbolag: Yellow Bird Films, i samarbete med TV4 Sverige, ARD/Degeto, Film i Skåne, Canal+ & TV2 Norge
Producent: Malte Forsell & Ole Søndberg
Regi: Henrik Georgsson
Manusförfattare: Stefan Ahnhem, baserat på en grundstory av Henning Mankell
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kurt Wallander - Krister Henriksson Katarina Ahlsell - Lena Endre
Isabelle - Nina Zanjani Pontus - Sverrir Gudnason
Svartman - Fredrik Gunnarsson Nyberg - Mats Bergman
Karin - Stina Ekblad Ebba - Marianne Mörck
Sven Adelgren - Michael Segerström Marko Lehtosalo - Kimmo Rajala
Leonard Belker - Rolf Jarl

En av de mest långvariga svenska filmserierna har varit den om kriminalkommissarien Kurt Wallander, som i nuvarande serie först producerades i 13 avsnitt under en säsong och nu är mitt inne i en andra omgång. Wallander - Läckan är den sjunde filmen i den här säsongen, och precis som de flesta tidigare har den släppts direkt på DVD. I likhet med alla andra filmer i den här omgången bygger filmen inte på någon roman, utan baseras istället på en grundstory som Henning Mankell skrivit i kort utkastform speciellt för filmen. Den här gången drabbas Ystad-polisen av personalbrist, då alltfler händelser som bara borde hända i storstäder inträffar. Flera bilar i centrala Ystad har börjat brinna oförklarligt, och det har också skett flera välplanerade värdetransportrån. Aspiranterna Isabelle och Pontus utreder saken, när de oväntat blir vittne till ett av rånen. De kan inte låta bli att själva försöka stoppa rånförsöket, vilket resulterar i att Pontus blir kidnappad. Under tiden har Svartman egna problem med en mördad orienterare.

Wallander-filmerna har, i likhet med de flesta svenska kriminalfilmer, hållit en ganska jämn och medelmåttig nivå. Det är sällan eller aldrig några stora överraskningar, och filmerna rör sig i ungefär samma mönster som tidigare. Wallander - Läckan är inget undantag, och tyvärr tillhör det heller inte någon av de bättre filmerna i serien. Särskilt originellt är det inte, men inledningsvis tyckte jag ändå att det var bra. En del åtminstone halvnya begrepp och dessutom bitvis ganska spännande, något som vi tyvärr inte fått se alltför ofta i Wallander. Det är visserligen lite rörigt med många öppna trådar, men den första halvan var ändå över förväntan och förvånansvärt engagerande. Det är långt ifrån någon världsklass, men så mycket som man bör kunna fordra av en dussinproduktion som denna.

Men tyvärr fortsätter det inte i samma stil, och den andra halvan håller inte alls lika hög klass som den första. Spänningen försvinner nästan helt, och istället blir det ganska segt och oengagerande. Trots en speltid på just under en och en halv timme, så känns det betydligt längre än så. Det blir också onödigt rörigt och även förhållandevis förutsägbart. Det blir heller inte bättre av att många rollfigurer - i synnerhet poliserna - beter sig orealistiskt och måttligt smart vid ganska många tillfällen. Därför sjunker trovärdigheten kraftigt, och ibland känns det ärligt talat ganska tjafsigt och överdrivet. Mot slutet har det helt enkelt en tendens att spåra ur för mycket, och till sist hade jag slutat bry mig om det mesta. Det är tråkigt, då början trots allt är bra och filmen har en ovanligt intressant grundstory.

Däremot uppskattar jag att de två aspiranterna Pontus och Isabelle här fått lite större utrymme, och har blivit förvånansvärt mångbottnade och genomarbetade. Det är välkommet att fokus för en gångs skull inte enbart ligger på Kurt Wallander, vilket också resulterat i att Svartman får större utrymme än tidigare. Han är visserligen inte världens mest intressanta karaktär, men ändå ett steg i rätt riktning när allting inte kretsar runt en och samma person. Sen kan man förstås ifrågasätta hur polisaspiranter får vara ute på fältet och rentav göra utredningar på egen hand utan någon riktig polis med sig, något jag starkt misstänker inte är verklighetsenligt. Men kan man bara komma över det, så är karaktärsporträtten bättre än i flera av de tidigare Wallander-filmerna den här säsongen.

Relationen mellan Wallander och åklagaren Katarina utvecklas dock fortfarande i snigelfart, och inte mycket händer på den fronten här. Filmen lider också av en del allt annat än trovärdig dialog, och en del onödigt tjafsande om samma ämnen som inte tillför något. Jag stör mig också över att vi fortfarande inte fått någon förklaring i filmserien om var Kurts dotter Linda tagit vägen. Visserligen vet vi ju alla om skådespelerskan Johanna Sällströms olyckliga bortgång, mn hennes frånvaro måste trots allt förklaras även i filmserien; något som manusförfattarna helt verkar ha glömt bort.

Wallander är fortfarande en massproducerad filmserie enligt löpande bandet-metod, men man märker trots allt en märkbart högre budget än den förra säsongen. Det rör sig mer om autentiska miljöer och utomhusscener, och det blir inte samma påtagliga kulisskänsla som tidigare. Regi och klippning är fullt godkänt, även om regissören Henrik Georgsson håller sig till ett traditionellt bildspråk utan att sticka ut. Skådespelarinsatserna är återigen bra, även i biroller. Krister Henriksson är mycket lyckad som Wallander, och Nina Zanjani övertygar också som Isabelle. Sverrir Gudnason spelar fortfarande en smula stelt som Pontus, men verkar bli bättre och bättre vilket är glädjande. Lena Endre är förstås alltid duktig, och gästrollerna i den här filmen är duktiga utan att sticka ut från mängden. Här får vi för ovanlighetens skull också se en gästroll som faktiskt talar skånska, något som verkar vara ett smärre mirakel i en serie som denna då hela Ystad uteslutande verkar bestå av stockholmare.

Sammanfattningsvis är Wallander - Läckan en av de sämre filmerna i denna andra säsong av Wallander, men är inte heller direkt dålig. Grundstoryn är riktigt intressant och den första halvan av filmen fungerar väl. Men under den andra halvan blir det riktigt segt och periodvis ganska tråkigt, och mer än så borde man kunna förvänta sig även av en billig produktion som denna. Men fortfarande är det en ganska intressant och trevlig film, som är sevärd och håller som lättsam underhållning för stunden. Betygsmässigt når filmen bara upp till en svag femma, vilket visserligen inte är direkt dåligt men som haft potential att bli så mycket bättre än så.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,78:1, vilket innebär fullskärm på en Widescreen-TV. Ljudet finns i Dolby Digital 5.1 och DTS, även fast undertecknad inte haft möjlighet att spela upp det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men utan att utmärka sig. Filmen är textad på norska, danska, finska och engelska samt svenska för hörselskadade. Den svenska texten för hörselskadade innehåller förutom dialogen en del viktigare ljudförklaringar, men däremot framgår det nästan aldrig vem som säger vad, inte ens när personerna inte syns i bild. Det bör rimligen ställa till med en del problem för hörselskadade, men är positivt för oss med fullgod hörsel som behöver ha på texten för att förstå allt som sägs. Filmen lider nämligen av samma problem som de flesta svenska filmer, då ljudet lämnar en del övrigt att önska och det ofta är svårt att höra vad som sägs. När man matar in DVD-utgåvan visas distributörsjingel, innan en språkvalsmeny dyker upp. Därefter visas varningstexter på valt språk, som följs av en trailer för nästa Wallander-film Skytten. Vi kommer därefter till huvudmenyn, som är svenskspråkig och stillastående.

På den här filmen hittar vi samma nio minuter långa bakom kulisserna-dokumentär som till den förra filmen, som bl.a. består av intervjuer med Krister Henriksson, Nina Zanjani och line-producenten Josefine Tengblad. Det är bitvis intressant, men de som intervjuas har tyvärr en förkärlek att överdriva allting, och därför blir det periodvis alltför mycket och ibland närmast löjligt. Det de pratar om är också mycket generellt, och det är ingenting som kan hänföras till just den här filmen. Det är också märkligt att vi inte får höra ett ord från vare sig manusförfattaren eller regissören, och heller inte mycket konkret från just inspelningen. Därutöver hittar vi som vanligt också en lång rad trailers - samtliga 13 filmer från den första Wallander-säsongen, de sex tidigare filmerna den här säsongen, en trailer för den här filmen och nästa film i serien (Skytten). Där tar det roliga slut. Dokumentären är textad på danska och finska, men tyvärr finns ingen svensk text för hörselskadade.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 mars 2010
Senast uppdaterad: 22 mars 2010

Recensionen har lästs 3977 gånger av 2317 personer, sedan den 21 mars 2010

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - SJUA - FYRA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern