Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Wallander - Saknaden
(Wallander - Saknaden)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Wallander på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Danmark/Finland/Tyskland, 2013
Produktionsbolag: Yellow Bird Films, i samarbete med ARD/Degeto, TV4 Sverige, Film i Skåne, Canal+ & Danmarks Radio
Producent: Malte Forsell & Jon Mankell
Regi: Agneta Fagerström-Olsson
Manusförfattare: Malin Lagerlöf & Henning Mankell
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kurt Wallander - Krister Henriksson Linda Wallander - Charlotta Jonsson
Martinsson - Douglas Johansson Nyberg - Mats Bergman
Svartman - Fredrik Gunnarsson Karin - Stina Ekblad
Mattson - Sven Ahlström Ebba - Marianne Mörck
Klara Wallander - Signe Dahlkvist Hans von Enke - Leonard Terfelt
Bosse Herlitz - Johan Hedenberg Tigran Perski - Mitcho Batalov
Livia & Tatiana Lupu - Luiza Stanescu Dorian Lupu - Zoltan Schapira
Johan Hermansson - Henrik Norlén Jenny Hermansson - Elisabeth Carlsson
Kennet - Bengt Braskered Bea - Malena Engström
Max - Johan Hallström Corina - Danica Curcic

En av de mest långvariga svenska filmserierna har varit den om kriminalkommissarien Kurt Wallander, som i nuvarande serie först producerades i 13 avsnitt under en säsong och därefter ytterligare 13 filmer i en andra säsong. Efter ett par års uppehåll har nu någon kommit på idén att återuppta Wallander, genom sex nyproducerade filmer i en (åtminstone enligt uppgift) sista omgång. Den första filmen gick upp på bio, medan de fem sista släpps direkt på DVD och Blu-Ray. Den fjärde filmen har fått titeln Wallander - Saknaden, och är återigen inte baserad på någon roman utan har en nyskriven story.

Kurt Wallander har uppsökt läkare för att få klarhet i orsaken till hans minnesproblem, och väntar på provresultaten. Under tiden hittas delar av en ung kvinna som mördats och styckats, och allt tyder på att hon var prostituerad från något östeuropeiskt land. Alla spår leder snabbt mot den vitryska "modefotografen" och hallicken Tigran Perski, men Kurt känner sig inte alls säker på Tigrans skuld. Han tycker att en av läkarna på sjukhuset, den högt uppsatte Bosse Herlitz från Läkare Utan Gränser, känns skum; och när polisen blint riktar in sig mot Tigran inleder Kurt sin egen utredning...

Jag var besviken på den förra filmen Sveket, som med sina logiska luckor och frågetecken kändes som en av de svagare filmerna den här säsongen. Därför hade jag mina farhågor inför nästa film, men glädjande nog är Wallander - Saknaden betydligt bättre. Storyn är inte särskilt originell, och det finns knappast någon brist på kriminalare där prostituerade kvinnor frön östblocket blir mördade. Fast å andra sidan är det ju ett (tyvärr) alltid aktuellt ämne, som därför känns intressant att uppmärksamma. Resultatet är en helt okej film, men som vanligt blir det inte alltför minnesvärt. Det är engagerande och underhållande, och bitvis blir det även hyfsat berörande. Tiden går ganska fort, och det blir aldrig segt eller tråkigt utan intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt.

Den här gången finns heller inga grövre logiska luckor, utan det mesta håller ihop logiskt och känns hyfsat trovärdigt. Det är också relativt oförutsägbart, och trots vad polisen anser är det inte alls självklart vem gärningsmannen är. Vid det har laget har jag också börjat vänja mig vid att Linda Wallander plötsligt återuppstått utan förklaring, och då Linda är en så intressant och sympatisk rollfigur är det trots allt positivt att hon är tillbaka - fast jag önskar innerligt att manusförfattarna åtminstone kunnat anstränga sig att hitta på någon förklaring till var hon varit under alla dessa år.

Särskilt spännande blir det dock aldrig, och den officiella kategoriseringen thriller känns högst tveksam. Den här gången blir det egentligen aldrig spännande i någon nämnvärd utsträckning, och det känns lite tråkigt - fast samtidigt är det kanske just avsaknaden av spänning som bidrar till att manuset håller ihop bättre, i och med att det så ofta brukar förekomma kompromisser kring logiken i desperata försök att öka spänningen. Det förekommer dock fortfarande någon enstaka klantig miss kring logiken och kontinuiteten, och särskilt en scen känns väldigt konstruerad som jag stör mig på.

Däremot uppskattar jag sidohistorien kring Kurts privatliv, som berör och som gör att hans beteende de senaste filmerna nu blir mer logiska. Den delen är genomarbetad och trovärdig, och var åtminstone för mig oväntad. Den här gången känns delarna kring privatliven inte alls lika krystade som tidigare, utan är nu i allra högsta grad relevanta. Däremot känns det lite egendomligt att Kurts minnesproblem tycks komma och gå, och att han periodvis är hur skärpt som helst; men jag har ingen erfarenhet av sådant så det är mycket möjligt att det ändå överensstämmer med verkligheten.

Fotot är snyggt och med ett effektivt bildspråk. Det märks att filmen är mer påkostad än de första säsongerna med Kurt Wallander, med bl.a. betydligt fler utomhusscener och avsevärt färre studiotagningar med uppenbara kulisser. Skådespelarinsatserna är bra. Vi får återigen se Krister Henriksson som Kurt Wallander, och han är riktigt bra och trovärdig i rollen. Charlotta Jonsson gör en mycket bra rollprestation som Linda, även fast det känns lite ovant med henne när man fortfarande är van vid den numera bortgångna Johanna Sällström i rollen - trots allt är skådespelarbyten nästan alltid av ondo, fastän det inte alls är något fel med Charlottas insats. Signe Dahlkvist är bra som Lindas dotter Klara, och hon spelar riktigt bra samtidigt som hon är söt och charmig. Leonard Terfelt gör dock ett blekt intryck som Lindas man Hans, och att han dessutom måste tillhöra en av de mest intetsägande och endimensionella rollfigurerna som världen någonsin skådat gör knappast saken bättre. Dubbningsveteranen Johan Hedenberg är som vanligt bra som Bosse Herlitz, och Henrik Norlén är ganska bra som Johan. De rumänska skådespelarna gör också bra ifrån sig, och framförallt Luiza Stanescu blev jag imponerad av i en förvisso ganska begränsad dubbelroll som Livia och Tatiana.

Wallander - Saknaden är en ganska bra film, som är intressant och oförutsägbar med en intressant handling. Särskilt lågmält är det visserligen inte, men för att vara ett svenskt kriminaldrama är filmen bättre än väntat. Det är inte speciellt minnesvärt, och många aspekter med filmen lär man säkert glömma ganska snabbt efter att man sett klart den, men det är ändå en fullt sevärd film. Har ni sett de tidigare filmerna i serien vill ni förstås inte missa den här heller, men det är knappast något man vill se om flera gånger utan snarare värd att hyra på DVD en gång. Men då det med viss tvekan är den bästa Wallander-filmen hittills den här säsongen ger jag den ändå en stark sexa i betyg.

Jag har tyvärr inte fått tillgång till DVD- eller Blu-Ray-utgåvan för recension, och kan därför inte uttala mig om DVD-produktionen eller eventuellt extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 juni 2014
Senast uppdaterad: 22 juni 2014

Recensionen har lästs 4132 gånger av 2481 personer, sedan den 22 juni 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - SJUA - ETTA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern