Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Welcome to the Jungle
(Welcome to the Jungle)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Welcome to the Jungle på CDON
Sök efter Welcome to the Jungle på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Thriller / Rysare / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 20 minuter
Genre: Rysardrama
Produktionsland/år: USA, 2007
Produktionsbolag: Valhalla Motion Pictures & Bauer Martinez Studios
Producent: Gale Anne Hurd
Regi: Jonathan Hensleigh
Manusförfattare: Jonathan Hensleigh
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Mandi - Sandy Gardiner Colby - Callard Harris
Bijou - Veronica Sywak Mikey - Nick Richey

Den rika arvtagaren Michael Rockefeller var son till USA:s vicepresident Nelson Aldrich Rockefeller, och försvann 1961 vid en expedition till Nya Guinea. Han antogs ha dött, men hans kropp hittades aldrig. Ett stort sökuppbåd inleddes, men trots långvariga sökanden har man aldrig hittat Michael eller hittat några klara bevis för vad som hände. På den tiden resulterade de här händelserna i stor mediahysteri, och det talades mycket om detta. Än idag finns det en mindre grupp människor som inte tror att Michael dog, och ett flertal alternativa teorier lever kvar. En av dessa har manusförfattaren och regissören Jonathan Hensleigh utgått ifrån, vid sin andra film som regissör (efter The Punisher 2004). Resultatet hette Welcome to the Jungle, och hade premiär på den brittiska rysarfestivalen Frightfest. Filmen i sig är påhittad, fast den utgår ifrån teorier om de verkliga händelserna kring Michael Rockefellers försvinnande. Här får vi följa med två par som hört uppgifter från "säkra" källor att Michael Rockefeller fortfarande lever i Nya Guinea, fastän han i dagens läge hade varit vid 70-årsåldern. De bestämmer sig för att utreda saken, och reser dit. Men det borde de inte ha gjort, för i dessa trakter i Nya Guinea råkar en kannibalstam bo, och de tycker inte om främlingar...

Welcome to the Jungle är upplagd som en låtsasdokumentär, där vi får se upphittade videoupptagningar från två olika kameror som de två paren efterlämnat. Stil- och regimässigt påminner det alltså en hel del om Blair Witch Project, då hela filmen är inspelad med handkamera och med enkla medel. Det börjar inte direkt vara ett originellt begrepp längre, men fungerar fortfarande riktigt väl då närvarokänslan automatiskt blir hög. Det känns som att man faktiskt är närvarande, och de vackra vyerna och det storslagna fotot gör heller inte saken sämre. Här blir det heller oftast inte lika skakigt som i exempelvis Blair Witch Project eller Rec, utan skakningarna håller sig i en mer begränsad omfattning. Det är positivt, och gör att man trots allt inte blir illamående av den här filmen på något sätt. Handlingen i sig är heller inte särskilt originell, utan grundstoryn och upplägget har bl.a. stora likheter med den klassiska italienska filmen Cannibal Holocaust. Det i sig behöver inte utgöra något stort problem, och det finns många exempel på utmärkta filmer som i grund och botten nästintill varit plagiat. Men tyvärr finns det betydligt större problem med Welcome to the Jungle än så. För det första är det en mycket seg film, och storyn är egentligen tunn. De första 40 minuterna händer det i stort sett ingenting, utan det vi får se är ett långsamt drama som lägger ner orimligt lång tid på att introducera rollfigurerna och förutsättningarna. Därefter ökar tempot rejält, och de sista 20 minuterna händer väldigt mycket. Rentav lite för mycket, då mycket utspelas under mörka och snabba partier där det är långt ifrån enkelt att se vad som egentligen händer.

Det blir heller aldrig särskilt kusligt eller spännande, trots en del riktigt makabra scener som vi får se en del av. Mot slutet är det visserligen småspännande och lite obehagligt, men det är en bra bit kvar för att kunna kallas för riktigt kusligt. Grundtanken bakom rysare torde vara att skrämma folk, och därför är det ett egendomligt begrepp att nästan alla riktiga våldsscener händer utanför bild och som vi därför inte får se särskilt mycket av. Dessutom får vi, trots den långa introduktionen, inte lära känna de fyra centrala rollfigurerna tillräckligt väl. De beter sig inte helt trovärdigt, dialogen känns bitvis konstlad och karaktärsutvecklingen lämnar en del övrigt att önska. Det gör heller att man aldrig helt kan leva sig in i och känna sympati för rollfigurerna, utan de känns åtminstone delvis som påhittade och omänskliga. Skådespelarinsatserna är dock bra, och regissören har valt nästan uteslutande okända skådisar som inte varit med i mycket annat. Det är ett klokt begrepp, och det går inte att förneka att det ökar realismen och gör att man kan leva sig in i filmen på ett ganska unikt sätt. Fotot och upplägget är också lyckat, och filmen har ett övertygande om än i dagens läge inte särskilt originellt bildspråk. Trots att den lånas av andra filmer är grundstoryn heller inget fel på, och den närvarande men aldrig övertydliga handkameran gör att filmen bitvis ändå blir riktigt intressant. Särskilt mot slutet fungerar det hyfsat, men före det händer det helt enkelt för lite för att motivera filmens långa speltid. Trots ett smart upplägg räcker det därför inte längre än till en fyra, och även fast Welcome to the Jungle med viss tvekan ändå är sevärd så har jag svårt att helhjärtat kunna rekommendera den till någon.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,85:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är anpassad för Widescreen-TV - därför blir den något ihoptryckt och avlång på en 4:3-TV, och kan därför bli lite svårläst på mindre TV-apparater. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, direkt följt av ett flertal trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter börjar själva filmen att spelas upp direkt, utan att någon huvudmeny visas. I likhet med de flesta andra nyare DVD-utgåvor från Nordisk Film finns ingen normal huvudmeny, utan trycker man på DVD-spelarens menyknapp kommer man istället tillbaka till den inledande språkvalsskärmen. Det medför också att det inte finns någon scenvalsmeny på skivan, vilket kan vara en nackdel. Det gör också att man från menyn inte kan välja att spela upp filmen utan text, utan föredrar man att se filmen otextad måste man välja något av de skandinaviska språken och därefter stänga av texten via fjärrkontrollen när filmen startat. Det finns heller inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt. Enligt uppgift har filmens utländska DVD-utgåvor en hel del extramaterial, och därför är det beklagligt att Nordisk Film inte kunnat eller velat licensiera det befintliga materialet även till den skandinaviska utgåvan.


Recensionen skriven: 5 augusti 2009

Recensionen har lästs 1898 gånger av 1118 personer, sedan den 5 augusti 2009

Betyg:
Film/serie * * * *       
4
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * och en halv        3,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - FYRA - FEMMA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern