Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Welcome to the Punch
(Welcome to the Punch)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Welcome to the Punch på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2013
Produktionsbolag: Worldview Entertainment, Between The Eyes, Automatik Entertainment & Scott Free Productions
Producent: Rory Aitken, Brian Kavanaugh-Jones, Ben Pugh & Ridley Scott
Regi: Eran Creevy
Manusförfattare: Eran Creevy
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Max Lewinsky - James McAvoy Jacob Sternwood - Mark Strong
Sarah Hawks - Andrea Riseborough Dean Warns - Johnny Harris
Nathan Bartnick - Daniel Mays Thomas Geiger - David Morrissey
Roy Edwards - Peter Mullan Jane Badham - Natasha Little
Harvey Crown - Jason Flemyng Juka Ogadowa - Daniel Kaluuya
Iris Warns - Ruth Sheen Ruan Sternwood - Elyes Gabel

En planerad polisoperation går fruktansvärt fel, och det kriminella geniet Jacob Sternwood skjuter och skadar kriminalinspektören Max Lewinsky, innan han flyr till Island. Men när Jacob får höra att hans son blivit skjuten i samband med ett rånförsök tvingas han återvända till London, och då ser Max sin chans att äntligen få fast honom. Men när båda två upptäcker att London-polisen är korrupt och att det pågår större konspirationer än de kunnat ana tvingas de båda fienderna att samarbeta.

Man kan inte beskylla Welcome to the Punch för att vara någon alltför originell film, men trots allt finns det en del nyskapande aspekter. Storyn är intressant, och filmen tar upp flera intressanta ämnen som alltid är värda att uppmärksamma. Jag uppskattar också den här lite mörkare och hårdare stilen i kriminalthrillers, vilket gör att filmen får en extra dimension. Kort sagt borde det ha blivit en riktigt bra film, men tyvärr kan jag inte påstå att det faktiskt blivit det. Det är hyfsat spännande, och det är överlag oförutsägbart. Dessutom finns en del vassa och minnesvärda scener under filmens gång. Filmen har också en utmärkt stämning.

Men tyvärr är Welcome to the Punch också ganska oengagerande, och jag kom på mig själv upprepade tillfällen med att tänka på allt annat förutom själva filmen. En bidragande orsak är att de flesta rollfigurer är relativt stereotypa, och det saknas även känslomässig uppbyggnad för att man faktiskt ska bry sig om någon. Resultatet är att man överlag känner sig ganska likgiltig om hur allt ska sluta, och det är inget gott tecken. Det finns även gott om klichéer, och dialogen lämnar en del övrigt att önska. Allt detta hade inte gjort speciellt mycket om det varit en riktigt fartfylld och intensiv actionthriller, men nu har Eran Creevy haft siktet betydligt högre än så - och det är tyvärr där det havererar. För det är en ganska seg film, och själva actionscenerna kommer inte igång på allvar förrän en timme in i filmen.

Det är också en minst sagt rörig och tillkrånglad film; faktiskt så rörig att det varit nödvändigt för rollfigurerna att strax innan slutet förklara allting för tittarna på klassiskt Agatha Christie-manér för att någon ska ha en chans att förstå något. Och trots det återstår ändå ett flertal frågor som aldrig får något svar, vilket ger en ganska antiklimaktisk känsla. Det här är alltså ingen film som man kan slötitta på, utan här måste man vara uppmärksam hela tiden - och ändå lär man inte förstå i närheten av allt. Jag önskar att manusförfattarna hade kunnat koncentrera sig på den klassiska katt och råtta-lek mellan Max och Jacob som filmen inledningsvis verkat fokusera på, istället för att börja krångla till allting till bristningsgränsen. Det hade förvisso blivit mindre originellt, men också mer underhållande och engagerande.

Det finns också flera logiska luckor och rollfigurer som beter sig minst sagt dumt och/eller inkonsekvent utan någon rimlig förklaring. Slutet lämnar också en hel del övrigt att önska, och tittarna blir nästan bokstavligen hängandes i luften. Kvinnosynen är heller inte mycket att hurra för, då det finns en enda kvinnlig rollfigur med någon form av substans. Sarah känns dock inledningsvis som en intressant och nyanserad rollfigur, men ganska snart blir hon ovidkommande för handlingen och efter det förvandlas filmen till att bli ytterst "grabbig". Det är tråkigt, då filmen till en början hade potential att bli mer jämställd än sådana här actionthrillers brukar bli.

Däremot är fotot utmärkt, och filmen förmedlar en bra stämning med ett starkt bildspråk. Den visuella stilen påminner lite om The Dark Knight med sin ganska mörka stil, och det är knappast en nackdel. Öppningsscenen tillhör också det snyggaste jag sett i filmväg på åratal. Det enda problemet med fotot är överanvändningen av slow-motion vid actionscener; ett tämligen förlegat grepp jag ärligt talat hoppades att filmbranchen helt hade övergivit vid det här laget. Skådespelarinsatserna är också riktigt bra, och både James McAvoy och Mark Strong är mycket bra i de båda huvudrollerna. Andrea Riseborough är som vanligt bra, och gör allt som går av den tyvärr alltför underutvecklade rollfiguren. Även i övrigt är det bra skådisar, och en del imponerande rollprestationer. Tyvärr har dock flera av skådespelarna ganska snarlika utseenden, vilket ibland gör att det inte är helt okomplicerat att hålla isär vem som är vem; framförallt vid skottlossningsscenerna.

Welcome to the Punch hade kunnat bli en riktigt bra film, om man fokuserat på kärnan och förenklat allting till just den intressanta "tjuv och polis"-jakt som filmen inledningsvis utger sig för att vara. Men det märks att regissören och manusförfattaren Eran Creevy haft betydligt mer ambitiösa avsikter än så, och det fungerar inte särskilt bra då filmen till syvende och sist har betydligt mer yta än substans. Det är lite för platt och tomt för att man faktiskt ska bry sig, och intrigen är så komplicerad att det nästan är omöjligt att förstå hur allt hänger ihop eller varför folk beter sig som de gör. Och värst av allt, rollfigurerna är inte tillräckligt intressanta eller utvecklade för att man ska ha viljan och orken att försöka förstå sig på den tillkrånglade historien. Men det är inte alls värdelöst, och det finns en del vassa och minnesvärda scener i kombination med intressanta teman. Det finns också en viss spänning, och Max hinner åtminstone få några nyanser. Därför stannar mitt betyg på en stabil fyra, och visas filmen på TV eller man annars har möjlighet att se den utan att lägga ner några pengar kan det för all del vara värt ett försök; men annars är det heller ingen större förlust att avstå helt och hållet.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1, vilket på ren svenska innebär mindre svarta fält upp- och nedtill på en Widescreen-TV och väldigt stora svarta fält på en 4:3-TV. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och relativt lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, och därefter spelas flera trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därpå kommer vi till en engelskspråkig huvudmeny som är stillastående och stilren. Huvudmenyn är mycket enkel, och innehåller bara möjlighet att spela filmen i Dolby Digital 5.1 och i DTS. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det finns heller ingen språkinställningsmeny, så vill man se filmen utan text måste man därmed starta filmen som vanligt och stänga av textning manuellt med fjärrkontrollen i efterhand. Tyvärr finns inget tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt men knappast oväntat - och i ärlighetens namn är det här heller inte en sådan film där man behöver en massa bonus.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 oktober 2013
Senast uppdaterad: 11 oktober 2013

Recensionen har lästs 2676 gånger av 1594 personer, sedan den 10 oktober 2013

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - FYRA - NIA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern