Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

West Side Story
(West Side Story)
2021 års film

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter West Side Story på CDON
   ANNONS
Drama / Musikal / Romantik / Historiskt / Spelfilm / Baserad på scenpjäs/musikal / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 36 minuter
Genre: Musikal
Produktionsland/år: USA, 2021
Produktionsbolag: 20th Century Fox & Amblin Entertainment, i samarbete med TSG Entertainment
Producent: Kristie Macosko Krieger, Kevin McCollum & Steven Spielberg
Regi: Steven Spielberg
Manusförfattare: Tony Kushner, baserat på en scenmusikal av Arthur Laurents
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Tony - Ansel Elgort María - Rachel Zegler
Bernardo - David Alvarez Anita - Ariana DeBose
Riff - Mike Faist Chino - Josh Andrés Rivera
Valentina - Rita Moreno Konstapel Krupke - Brian d'Arcy James
Anybodys - Iris Menas Junior - Jacob Guzman
Fausta - Andréa Burns Meche - Jamila Velazquez
Rory - Jamie Harris Kommissarie Schrank - Corey Stoll
Glad Hand - Mike Iveson Lluvia - Yassmin Alers
Abe - Curtiss Cook Provi - Annelise Cepero

Året är 1957, och på West Side i Manhattan slåss två rivaliserande gatugäng - Jets bestående av vita amerikaner och Sharks bestående av spanskspråkiga puertoricaner - för att försöka ta kontrollen över San Juan Hill; ett slumkvarter som nu håller på att rivas. Tony från Jets har precis blivit villkorligt frigiven från fängelse, och träffar María på en skoldans. Men hon råkar tillhöra Sharks, och det ses inte med blida ögon av omvärlden - och allra minst av Sharks ledare, Marías bror Bernardo...

Jag har tyvärr inte haft möjlighet att se någon uppsättning av scenmusikalen West Side Story, men har så klart sett 1961 års filmversion. Den är absolut ganska bra, men har inte klarat tidens tand riktigt så bra som jag hade önskat och upplevs lite seg i dagens läge. Därför finns det absolut en poäng i att göra en ny filmversion av musikalen, och överlag har Steven Spielberg lyckats riktigt bra. Nya West Side Story är helt enkelt en mycket bra film, som är fängslande och stämningsfull. Grundstoryn är ännu mer aktuell i dagens läge än den var 1957 och 1961, och jag uppskattar det viktiga budskapet kring gatugängen samt den "vi och dem"-mentalitet som är så avgörande för många av världens problem idag. Allt det skildras på ett rättvist och bra sätt, varför filmen får med bra budskap och sensmoral men utan att ta till pekpinnar.

Det är också en gripande film, som inte kommer lämna någon oberörd. Fotot är storslaget och läckert, och scenografin förstklassig. Låtarna av Leonard Bernstein och Stephen Sondheim är överlag också minnesvärda och starka, och har klarat tidens tand förvånansvärt väl och upplevs förmodligen lika bra nu som 1957. Låtarna och musikalnumren har i och för sig en något varierande klass, och inte alla sånger imponerar lika mycket, men de flesta är riktigt bra och oförglömliga. Samtidigt är det inte enbart musik, utan även en hel del dialog. Här finns en bra balans, och det är både romantiskt, tragiskt och underhållande. Det gör att även de som inte tycker om musikaler kommer finna mycket att hämta här, och det är imponerande att manusförfattaren lyckats få filmen att kännas både modern, gammaldags och tidlös på samma gång - som har moderniserats lite grand jämfört med den gamla filmen, men ändå har bibehållit tidskänslan och historien på ett bra sätt.

Men 2 timmar 36 minuter är i saftigaste laget för en film, och därför kan den ibland upplevas något utdragen. Inte lika påtagligt som i 1961 års filmversion, men det blir ändå lite mycket och flera koreograferade dansscener pågår lite för länge för sitt eget bästa. Dessutom är det inte alla musikalnummer som är riktigt lika minnesvärda och starka som resten, och framförallt förekommer ett fåtal låtar som inte för handlingen framåt utan som istället gör att handlingen avstannar. En oskriven lag i musikaler är ju att alla sånger ska föra handlingen framåt, så det är olyckligt att inte alla faktiskt gör det. Mest påtagligt är det med "Gee, Officer Krupke", som förvisso börjar lite smårolig men som stannar upp handlingen och helt saknar relevans till händelseförloppen. Då musikalnumret pågår alldeles för länge känns den mest onödig, och filmen hade vunnit på att helt hoppa över den låten. På scen kan jag tänka mig att numret ändå fungerar hyfsat, men på film fungerar det helt enkelt inte - varken i 1961 års version eller i den nya filmen. Med den låten borta och några koreograferade scener nedkortade skulle man förmodligen kunna få ner filmens längd med en kvart, vilket hade gjort stor skillnad för att få ett lite högre tempo.

West Side Story är en mycket bra och minnesvärd film, som trots att den utspelas på 1950-talet känns modern och har uppdaterats på ett bra sätt - där allting känns lite modernare än i 1961 års film, men utan att tappa tidskänslan eller nostalgin. Med många bra låtar, ett bra budskap och ett tyvärr alltid lika aktuellt tema kring att betraka folk som "vi" och "dem" kommer man långt. Skådespelarinsatserna är också mycket bra, och till skillnad från i 1961 års film sjunger alla skådespelarna själva. Mest imponerad blev jag över den debuterande Rachel Zegler, som både spelar bra och dessutom har en gudomlig sångröst som är få förunnat. Ansel Elgort är också riktigt bra som Tony, men har inte riktigt samma utstrålning som Rachel.

Men filmen är i längsta laget, och hade nog vunnit på en eller två borttagna musikalnummer liksom några dansscener som gärna kunnat kortas ned lite. Trots allt finns det ju inget som säger att alla låtar från scenmusikalen måste vara med i en filmversion, och vissa nummer fungerar inte lika bra på film. Men det är ändå en mycket lyckad film, som är väl värd att ses för de allra flesta och som är både minnesvärd och tänkvärd. Att den blev Oscarsnominerad för bästa film förvånar mig inte, men jag tror ärligt talat inte att den kommer att vinna. Hursomhelst är en svag åtta det självklara betyget, och vare sig man tyckte om 1961 års filmversion eller inte bör man verkligen se denna nya version.

Den svenska textningen är bra, och har också översatt alla sångtexter på ett bra sätt som bibehåller stavelser och rim. Utan att ha sett någon av scenversionerna kan jag dock inte avgöra om textningen återanvänder någon av de svenska teateruppsättningarnas sångtexter, eller om texterna är nyskrivna för den här filmen. Den spanskspråkiga dialog som förekommer har av någon outgrundlig anledning inte översatts alls, utan är kvar på spanska utan text. Varför förstår jag inte riktigt, då det periodvis blir ganska störande att inte förstå vad som sägs. Nu är merparten av den spanska dialogen förmodligen inte så viktig för handlingen, och det är heller inte mycket dialog det handlar om, men det borde ändå ha översatts till svenska så man bättre kan tillgodogöra sig innehållet. Så är åtminstone fallet på Disney+, men jag förmodar att det var samma textning som användes på bio och som även kommer att användas på DVD och Blu-Ray.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 mars 2022

Recensionen har lästs 1203 gånger av 674 personer, sedan den 22 mars 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - ETTA - NOLLA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern