Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Wild Rose
(Wild Rose)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Wild Rose på CDON
   ANNONS
Drama / Musik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Storbritannien/Kanada, 2018
Produktionsbolag: Entertainment One, Channel 4 Television, Sierra / Affinity & Fable Pictures, i samarbete med Creative Scotland
Producent: Faye Ward
Regi: Tom Harper
Manusförfattare: Nicole Taylor
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Rose-Lynn - Jessie Buckley Marion - Julie Walters
Wynonna - Daisy Littlefield Lyle - Adam Mitchell
Susannah - Sophie Okonedo Alan - Craig Parkinson
Amanda - Louise Mccarthy Mary - Doreen McGillivray

Rose-Lynn har precis blivit frisläppt från fängelset, och återvänder hem till sina två barn, som hon fick redan i tonåren och som hennes mamma nu tagit hand om. Hon vill inget hellre än att bli countrysångerska och drömmer om att resa till Nashville, men vägen dit är ganska lång när man aldrig varit utanför Glasgow i Skottland. Rose-Lynn tvingas tacka ja till ett jobb som städare hos en rik kvinna och hennes barn, men när denna kvinna råkar ha större kontakter än Rose-Lynn kunnat drömma om kan kanske hennes drömmar bli verklighet...

Wild Rose är ingen särskilt originell film, och mycket har vi sett förut. Men icke desto mindre har det blivit en riktigt bra film, som lyckas att underhålla, beröra och engagera med enkla medel. Det är underhållande, charmigt och stämningsfullt, och man bryr sig om rollfigurerna - även Rose-Lynn, trots att hon inte tillhör världens mest sympatiska personer. Med bra musik och en utmärkt stämning kommer man långt, och rollfigurerna är tillräckligt nyanserade för att man ska bry sig. Tiden går fort, och filmen är tillräckligt djupsint för att man ska bli berörd trots att det inte direkt är någon alltför djuplodande eller nyskapande film.

Här finns gott om klichéer, även fast det åtminstone delvis blir en annan känsla och vinkling av det hela genom att det rör sig om en kvinnlig huvudroll som tilldelats attribut som vanligtvis används på manliga rollfigurer i filmer. Det räcker för att få en viss annan krydda på det hela, och gör att filmen trots allt engagerar fastän det finns en hel del stereotypa rollfigurer. Men det är synd att de två barnen blivit så pass undangömda, som inte får särskilt mycket till personligheter och vars funktion för filmen också är något begränsade. Jag hade velat se mer av dem, och även i övrigt märks det att fokus ska ligga på Rose-Lynn varför flera andra rollfigurer snarast blir perifera i sammanhanget.

De brister som finns kompenseras dock åtminstone delvis av de imponerande skådespelarinsatserna. Framförallt Jessie Buckley är fullkomligt lysande i huvudrollen, och lyckas att väcka liv i en stereotyp rollfigur på ett fantastiskt sätt. Att hon dessutom har fantastisk sångröst och sjunger själv i sångnumren gör knappast saken sämre, och det är kul att återse denna lysande irländska skådespelerska igen. Julie Walters är också som vanligt mycket bra som hennes mamma.

Wild Rose är en riktigt bra och välgjord film, som är fängslande, fascinerande och underhållande. Någon alltför djupsint film är det inte, och dessutom blir det ganska förutsägbart. Men det kompenseras av rikligt med charm, bra musik, en fin stämning och imponerande skådespelarinsatser, varför det här blir en både minnesvärd och lyckad film. Så jättemärkvärdig är den kanske inte och ibland blir det lite för mycket klichéer, men det är ändå en film väl värd att se för de allra flesta, och som förtjänar en stark sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 augusti 2020
Senast uppdaterad: 5 augusti 2020

Recensionen har lästs 1057 gånger av 577 personer, sedan den 5 augusti 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TREA - FYRA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern