Dubbningshemsidan
Recensioner
You Don't Know Jack - Historien om Doktor Död
(You Don't Know Jack)
Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.
Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Den amerikanska läkaren Jack Kevorkian (1928 – 2011), mer känd under öknamnet "Doktor Död", har för gemene man blivit mest känd för att ha gett debatten om aktiv dödshjälp ett ansikte. Under sitt yrkesverksamma liv som läkare blev han känd för att från 1989 och framåt ha erbjudit aktiv dödshjälp till 130 svårt sjuka patienter som ville dö, och resulterade i oerhörda debatter om dödshjälp; särskilt i USA. 2010 producerade den amerikanska kabel-TV-kanalen HBO en TV-film om Jack Kevorkians liv, i regi av Barry Levinson som blivit mest känd för filmer som Rain Man, Bugsy och Wag the Dog. Filmen hade premiär i april 2010 på HBO, och vann dessutom två Emmy för bästa manliga huvudroll och bästa manus. I Sverige visades filmen på SVT hösten 2011 under titeln Historien om doktor Död, och släpptes därefter på DVD under originaltiteln. Här får vi följa Jack Kevorkian från 1989 och framåt, under bl.a. hans framställning av "barmhärtighetsmaskiner" för att låta patienter döda sig själva på ett sådant sätt att deras organ ändå kan doneras till andra.
I Sverige är dr. Kevorkian inte alls lika välkänd som i USA, där i stort sett alla känner till denna (ö)kända läkare, och därför är det välkommet med en film om denna personlighet. Aktiv dödshjälp är förstås också ett intressant och kontroversiellt ämne, som alla har åsikter kring, och som därmed passar bra att ta upp i filmform. You Don't Know Jack är onekligen en intressant och genomarbetad film om ett fascinerande ämne, och filmen lyckas att både engagera och beröra. Det är fängslande, intressant och minnesvärt.
Jag uppskattar också att regissören och manusförfattaren gjort en neutral skildring av dr. Kevorkian och de verkliga händelserna, utan att ta ställning för eller emot dödshjälp och utan att vare sig skildra dr. Kevorkian som sympatisk eller osympatisk. Filmen överlämnar därför till tittarna att själva ta ställning, utan att ge fingervisningar om hur man "bör" tänka eller känna. Med ett sådant här kontroversiellt ämne vore det väldigt lätt hänt att antingen måla upp Jack Kevorkian som en ängel eller som en djävul, beroende på hur man nu velat vinkla filmen. Men filmteamet undviker elegant denna fälla, genom att bara presentera opartiska fakta om vad som faktiskt hänt och överlämna åt tittarna att bestämma sig för vad de tycker om dödshjälp som fenomen och om dr. Kevorkian som person. Det är snyggt gjort, och filmen lyckas på ett skickligt sätt att förbli förhållandevis opartisk utan att tydligt ta ställning till någonting. Här finns heller ingen övertydlighet, och filmen är lagom lågmäld utan att bli rörig eller svårförståelig.<
På en punkt känner jag mig däremot lite tveksam till vinklingen, då det dröjer nästan en timme in i filmen och åtskilliga dödsfall innan vi faktiskt får se att Jack Kevorkian säger nej till patienter och vägrar ordna dödshjälp. Det förändrar förstås bilden av Jack Kevorkian som person om han hjälper vem som helst som vill dö, eller faktiskt är selektiv mot de som verkligen är dödligt sjuka. Därför känns det lite märkligt att vänta så länge med att få se dr. Kevorkian säga nej till patienter, och då endast få se en snabb scen med två patienter som han nekar. Jag hade velat se mer av detta vid ett betydligt tidigare skede, för att få en tydligare bild av vilka Jack egentligen nekar och vilka han går med på att hjälpa. Åtminstone för en lekman som undertecknad förefaller också skillnaden vara lite diffus mot vilka han hjälper och inte. Vad är det exempelvis som gör Alzheimers så mycket värre än långt framskriden MS, som gör att Kevorkian hjälper den förstnämnda att dö men inte den sistnämnda, för att ta två verkliga exempel från filmen? Jag skulle ha velat få en bättre inblick i detta, då det förstås kan förändra vad man tycker om dr. Kevorkian som person och hans "tjänster".
Jag kan också tycka att åklagarna har skildrats på ett lite väl endimensionellt och osympatiskt sätt, då de framstår som typiska antagonister som bara vill vinna rättegångar till varje pris. Eller vad sägs om att i privata samtal referera till vittnesmål från sörjande släktingar som "sånt skit"...? Det skär sig lite mot filmens i övrigt så neutrala och opartiska skildring. Dessutom har You Don't Know Jack blivit lite onödigt lång, och även fast det är en förhållandevis lång tidsperiod som skildras så blir 2 timmar 9 minuter i saftigaste laget. Ibland känns det en smula repetitivt, och storyn är trots allt relativt enkelt. Det blir aldrig segt eller tråkigt, men däremot ibland lite väl långsamt och utdraget, och förmodligen hade filmen vunnit på att kortas ner en aning.
Fotot är fullt funktionellt och ganska snyggt, även om filmen inte direkt når några nya höjder på den fronten. Scenografin är bra, och filmen förmedlar rätt tidskänsla på ett elegant sätt. Skådespelarinsatserna är också bättre än vad man brukar förvänta sig av en TV-film. Al Pacino är bra i huvudrollen som Jack Kevorkian, och gör en trovärdig och stabil rollprestation. Däremot kan man tycka att han är lite för känd för att trovärdigt kunna spela en riktig person på det här sättet, som gör att man ibland tänker på Al Pacino som skådespelare istället för rollfiguren han spelar. Därför hade det för den här rollen varit en fördel med en lite mindre känd skådespelare, då det hade ökat realismen och den dokumentära känslan. Susan Sarandon är som vanligt bra, och John Goodman är bra även om han inledningsvis kändes en smula malplacerad i den här rollen. Det vande jag mig dock ganska snabbt vid, så egentligen är det inte heller något stort problem.
You Don't Know Jack är en stabil och bra film, som känns ovanligt välgjord och påkostad för att vara en TV-film, och som skildrar ett intressant ämne på ett opartiskt och finkänsligt sätt. Det är fängslande och intressant, men samtidigt känns det som att någonting saknas för att få en djupare inblick i dr. Kevorkian som person. Därför känner jag mig lite tveksam till hur mycket nytt filmen egentligen lyckas att tillföra för de som redan känner till de verkliga händelserna och den riktiga dr. Kevorkian; men för de flesta i Sverige är det likväl intressant för att få en inblick i något som i Sverige aldrig blivit lika uppmärksammat som i USA. Trots allt finns det inte många amerikanska filmer och serier som inte på något sätt tar upp eller refererar till dr. Kevorkian, varför det är värdefullt att få en inblick i honom som person och vad allting egentligen handlar om. Betygsmässigt når filmen upp till en stabil sjua, och är fullt sevärd för de flesta - men dock utan att kännas alltför märkvärdig eller minnesvärd.
DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Filmen har textning på bl.a. de fyra skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade, men tyvärr finns ingen vanlig engelsk text eller svenska för hörselskadade. Bild- och ljudkvaliteten är bra. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, innan vi direkt kommer till en stillastående och engelskspråkig huvudmeny. Avsaknaden av språkvalsmeny gör att filmen automatiskt visas med det ljudspår och textningsspråk som man valt i DVD-spelarens inställningsmenyer, om man inte går in och väljer motsatsen.
Efter filmens slut uppstår tyvärr Warners traditionella irritationsmoment, då det visas varningstexter på 40 olika språk, trots att över 25 av dessa inte finns med på skivan som vare sig tal eller text. Dessa visas en i taget med 10 sekunder per språk, vilket alltså innebär att det visas varningstexter i över sex minuter. Varför ska det vara så svårt att följa andra distributörers exempel, och bara visa varningstexter på det språk som man faktiskt valt textning på...? Den här gången går det dock att hoppa förbi varningstexterna genom att trycka på menyknappen, och då blir det i alla fall inte fullt lika illa som vanligt.
Det enda extramaterialet som finns är en dokumentär på 10 minuter vid namn "The Real Jack/Inner Circle", som bl.a. tar upp Jack Kevorkian som person genom intervjuer med skådespelarna och den riktiga Jack Kevorkian. Det är intressant att få se den riktiga dr. Kevorkian och få höra honom, och därigenom är det också lite intressant med en del av det som tas upp. Men tyvärr blir det alldeles för mycket "tjafs" med skådespelarna, och alltför mycket relevant kommer inte fram. Jag hade velat se betydligt mer av den riktiga Jack Kevorkian och mindre av Al Pacino och de andra skådespelarna. Extramaterialet har tyvärr ingen skandinavisk text, men däremot finns engelsk text vilket i alla fall är betydligt bättre än ingenting.
Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 januari 2013
Senast uppdaterad: 4 januari 2013
Recensionen har lästs 4413 gånger av 2679 personer, sedan den 3 januari 2013
Betyg: |
Film/serie |
|
7 |
DVD-produktion |
|
5 |
Snittbetyg: |
|
6 |
Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom
att ange dina betyg här nedan.
Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.
© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg