Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

21 & Over
(21 & Over)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter 21 & Over på CDON
   ANNONS
Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA/Kina, 2013
Produktionsbolag: Mandeville Films, Relativity Media & Virgin Produced
Producent: David Hoberman, Ryan Kavanaugh, Todd Lieberman, Hugo Shong & Andy Yan
Regi: Jon Lucas & Scott Moore
Manusförfattare: Jon Lucas & Scott Moore
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Miller - Miles Teller Jeff Chang - Justin Chon
Casey - Skylar Astin Nicole - Sarah Wright
Dr. Chang - François Chau Randy - Jonathan Keltz
Aguilar - Josie Loren Gomez - Christiann Castellanos
Sally - Samantha Futerman PJ Brill - Dustin Ybarra
Hövdingen - Russell Hodgkinson Julian - Daniel Booko

Jeff, Casey och Miller har varit bästa vänner sedan skoltiden. Nu fyller Jeff 21 år, och därför söker Casey och Miller upp honom i hans studentlägenhet för att fara ut och festa för att fira 21-årsdagen. Men Jeff har en viktig intervju för medicinstudierna morgonen efter, och vill därför inte alls vara ute och festa hela natten. Men då Miller till varje pris vill få ut Jeff går han till sist med på att följa med till en bar en liten stund för en enda drink. De har kul, och Casey blir attraherad av Nicole i baren. Men den enda drinken utvecklas till ett dussintal, och snart har Jeff svimmat av i baren. Casey och Miller får lov att ta hem honom innan den viktiga intervjun; men problemet är att de inte har en blekaste aning om Jeffs adress eller hur man hittar till lägenheten...

Inledningsvis verkade det som att 21 & Over bara skulle handla om oavbrutet festande, och jag började se fram emot en plågsamt tråkig film - trots allt är det ju inte kul att se andra festa och supa, och under den första kvarten finns i stort sett ingen handling alls. Men när handlingen kommer igång på allvar blir det betydligt mer intressant. Storyn är fortfarande i tunnaste laget, men att försöka ta hem Jeff är i alla fall betydligt mer intressant än att se dem supa så mycket de kan. Då blir också filmen lite mer nyskapande än den först verkar, och det blir en hyfsad film.

Men vitsen med en komedi borde förstås vara att få skratta, och det verkar vara ett främmande begrepp för de här manusförfattarna. För särskilt kul är det ärligt talat inte. Jag skrattade en enda gång under hela filmen, och i övrigt går det inte längre än till leenden eller i ytterst sällsynta fall försiktiga småfniss. Det är absolut hysteriskt och pinsamt, men det är inte samma sak som roligt när den rätta känslan saknas. Det som uppenbarligen ska föreställa vara humor är i många fall slag långt under bältet, och är både osmakligt och i vissa fall rentav rasistiskt.

Men överlag är det ändå en ganska intressant och engagerande film. Jag uppskattar också försöket att blanda in mer seriösa och djupa teman, genom att ta upp ämnet om att bli vuxen och vänskap med gamla kompisar som man inte sett på länge; något som tyvärr fått en lite för undanskymd roll under stora delar av filmen. Men det finns i alla fall ett visst djup, och det finns även en viss charm. Det är också fartfyllt och ganska underhållande, där det händer något hela tiden och med en fördelaktig intensitet. I vissa fall lite för intensivt, för ibland har storyn en tendens att spåra ur alldeles för mycket, då det mest händer galna saker bara för sakens skull. Trovärdigheten sjunker kraftigt vid ett tidigt skede, och nog borde det finnas bättre och lättare sätt att få tag i någons adress än de galenskaper som Casey och Miller gör.

21 & Over har tyvärr blivit en ojämn film. I sina bästa stunder är det både djupsint, småroligt och fängslande. I sina sämsta stunder är det både smaklöst, rasistiskt och sexistiskt. Kvinnosynen ska vi inte ens prata om, då nästan samtliga kvinnliga rollfigurer skildras på ett ytterst stereotypt och sexistiskt sätt, där alla framstår som antingen sexgalningar eller galningar i största allmänhet. Det enda undantaget är Nicole, som framstår som en normal och vettig människa, och är den enda kvinnan som får minsta lilla djup. Hon är en intressant karaktär, som jag hade velat se betydligt mer av. Bland de tre huvudrollerna är det bara Casey som framstår som en normal och vettig människa, medan i synnerhet Miller är både osympatisk och allmänt jobbig. Däremot tycker jag om slutet, som känns genomarbetat även om det kanske uppstår aningen abrupt.

Fotot är fullt funktionellt, men sticker inte ut som något utöver det vanliga. Skådespelarinsatserna är relativt bra, även om ingen lär vinna någon Oscar för de här insatserna. Skylar Astin är riktigt bra som Casey, och Sarah Wright är som vanligt utmärkt som Nicole. Miles Teller är helt okej som Miller, men balanserar på gränsen till överspel. Justin Chon spelar bitvis över för mycket i rollen som Jeff, men när rollfiguren är nykter spelar han bra. I övrigt är det ganska bra skådespelare, men ingen som sticker ut nämnvärt.

21 & Over är en hyfsad film, som är underhållande för stunden samtidigt som det finns ett visst djup. Men särskilt rolig är den inte, och de billiga och smaklösa försök till humor som förekommer är som regel alltför osmakliga för att det faktiskt ska gå att skratta. En komedi utan humor låter inte särskilt lyckat, i synnerhet inte som storyn i sig är lite för tunn för att gå att ta på allvar som drama. Men trots lite för många sexistiska och rasistiska inslag fungerar det ändå helt okej under den första timmen, men den sista halvtimmen spårar allting ur för mycket. Tycker man om genren och helst är i någorlunda samma ålder som rollfigurerna kan det för all del vara värt att se filmen, men särskilt minnesvärt är det inte och är man ute efter att bli road finns betydligt mer lyckade filmer. Men i och med det lyckade slutet får man ändå en ganska fin känsla, och därför väljer jag en stark femma som betyg till denna ytterst ojämna film.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1, men undertecknad har tyvärr inte utrustning att testa det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, följt av några trailers för andra filmer. Därefter kommer vi till en engelskspråkig huvudmeny, som är rörlig och stilren. Huvudmenyn är mycket enkel, och innehåller bara möjlighet att spela filmen i Dolby Digital 5.1 och i DTS. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det finns tyvärr inget extramaterial alls, vilket är tråkigt men inte särskilt förvånande för en film som denna som inte visats på bio.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 juli 2013
Senast uppdaterad: 26 juli 2013

Recensionen har lästs 2766 gånger av 1750 personer, sedan den 25 juli 2013

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - FEMMA - SJUA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern