Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

A Merry Christmas Miracle
(A Merry Friggin' Christmas)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter A Merry Christmas Miracle på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Familj / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 18 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2014
Produktionsbolag: Universal Pictures, Sycamore Pictures & Entertainment One
Producent: Ben Nearn, Tom Rice, Anthony Russo & Joe Russo
Regi: Tristram Shapeero
Manusförfattare: Michael Brown
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB & Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Boyd Mitchler - Joel McHale Luann Mitchler - Lauren Graham
Douglas Mitchler - Pierce Gagnon Vera Mitchler - Bebe Wood
Virgil Mitchler - Robin Williams Donna Mitchler - Candice Bergen
Shauna Welnke - Wendi McLendon-Covey Dave Welnke - Tim Heidecker
Nelson Mitchler - Clark Duke Fyllotomten - Oliver Platt
Rance Welnke - Ryan Lee Pam Welnke - Amara Miller
Farhad - Amir Arison Poliskonstapel Zblocki - Mark Proksch
Glen - Gene Jones Cale Welnke - Steele Gagnon
Snöglobstomte - Jeffrey Tambor Boyd som barn - J.J. Jones

Boyd Mitchler hade en jobbig uppväxt, med en pappa som var ständigt berusad och dessutom förstörde julen genom att stup i kvarten påminna honom i mycket ung ålder att jultomten inte existerar. Som vuxen försöker han därför överkompensera för sin pappas beteende, och är fast besluten att hans son Douglas ska tro på tomten så länge som möjligt. Han är dessutom enda chansen, då han och frun LuAnns några år äldre dotter Vera redan har vuxit upp och slutat tro på tomten. Boyd har av förståeliga skäl inte haft kontakt med pappan Mitch på många år, men när julen närmar sig blir han uppringd av sin lillebror Nelson som fått en ny son och vill döpa honom på självaste julafton. Det ser Boyd inte alls fram emot, för då inser han att han inte kommer att kunna undvika sin pappa. Hela familjen reser till Wisconsin för ett gemensamt julfirande med hela släkten, men väl där inser Boyd och LuAnn att de glömt alla Douglas julklappar hemma i Chicago. Boyd ser ingen annan utväg än att åka bil hela den långa vägen hem till Chicago för att hämta dem innan Douglas vaknar på juldagsmorgonen; en resa på ungefär åtta timmar - och högst motvilligt följer Mitch med honom...

A Merry Christmas Miracle har inte direkt någon originell eller nyskapande premiss, men har i alla fall en intressant och genomarbetad grundstory. Resultatet är en charmig men tyvärr alltför ojämn film. Det är ganska underhållande och charmigt, och periodvis är det förhållandevis roligt. Man får skratta en del åt roliga situationer och repliker, och en del av humorn är onekligen både fyndig och genomarbetad. Men det är väldigt långt mellan de klockrena komiska poängerna, och överlag är filmen inte fullt så rolig som jag hade önskat. Visst får man skratta hyfsat ofta, men det är sällan några stora skratt utan går oftast inte längre än till fniss.

Men det stora problemet med filmen är att den mellan varven blivit så överdriven och tillspetsad, så att hälften vore nog. Mitch tar utan tvekan priset som världens mest olämpliga pappa, och tillhör det mest överdrivna och hopplösa som världen någonsin skådat. Boyd är tyvärr också överdriven åt ett annat håll, och hans försök att överkompensera för Mitchs beteende går alldeles för långt åt det andra hållet. Därför blir det i slutändan bara frun LuAnn och till viss del dottern Vera som är någorlunda normala, och de enda man faktiskt kan känna för.

Överdrivna rollfigurer och tillspetsade situationer är förstås inget nytt i komedier, och är det bara humoristiskt är det inte nödvändigtvis något fel med det. Problemet är att det här sällan blir roligt, och de överdrivna situationerna verkar inte göras för komisk effekt utan mest "för sakens skull". Då känns det mest osmakligt, och vid flera tillfällen går manusförfattaren på tok för långt - att påstå att det spårar ur är periodvis en kraftig underdrift... Filmen är också för kort för att hinna med någon form av fördjupning, och när sluttexterna börjar rulla har bara 1 timme 12 minuter gått. Det gör i och för sig att filmen aldrig hinner bli seg, men det finns heller inte tid till någon form av trovärdig karaktärsutveckling.

Fotot är enkelt men effektivt. Skådespelarna är överlag bra. Robin Williams gör en stabil och bra rollprestation som Mitch i en av sina sista roller, och han gör allt som går av den tyvärr hopplöst stereotypa och klyschiga rollfiguren. Joel McHale är en duktig skådespelare och gör ganska bra ifrån sig som Boyd, men då hans rollfigur också är alltför överdriven är det svårt att känna särskilt mycket för honom. Lauren Graham är mycket bra som hans fru LuAnn, och spelar i stort sett den enda normala rollfiguren i filmen. Jag uppskattar den lite mer nedtonade rollen, och Lauren är med viss tvekan den mest talangfulla skådespelaren i ensemblen. Clark Duke är bra och rolig, men balanserar ibland på gränsen till överspel; och det är tyvärr omöjligt att ta hans rollfigur på allvar. Pierce Gagnon gör en ganska stel och opersonlig rolltolkning som Boyds son Douglas, medan Bebe Wood är bättre som dottern Vera.

Mellan varven är det riktigt roligt, och ett flertal scener är både minnesvärda och charmiga. Överlag är det engagerande, och manusförfattaren gör en del lyckade poänger. Det är också välgjort och med bra skådespelare. Så jag skulle ljuga om jag påstod att A Merry Christmas Miracle vore en helt misslyckad film. Problemet är bara det att medan ganska många scener är lyckade är minst lika många scener alldeles för överdrivna och tillspetsade. Nästan alla rollfigurer är dessutom överdrivna och klichéartade, vilket bidrar till att man knappt bryr sig om någon i filmen. Slutintrycket är därför väldigt kluvet, då det periodvis är ganska bra och periodvis går så långt så att hälften vore nog. Jag önskar verkligen att manusförfattaren och regissören kunnat tona ner det mesta både en och sju varv, för om man fokuserat lika mycket på drama som på komik hade det kunnat bli riktigt bra. Nu stannar det på en hyfsad komedi, som för all del kan vara värd att se i väntan på julen; men som heller inte är någon större förlust om man avstår från helt och hållet. Mitt betyg stannar därför på en stabil femma; varken bra eller dåligt.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk Widescreen-bild i formatet 1,85:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1 på engelska. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, franska, holländska samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är i minsta laget, men är ändå lättläst. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel (som inte går att hoppa förbi), följt av språkvalsmeny och varningstexter. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är enkel, stilren och stillastående. Märkligt nog är menyn neutral utan något språk alls. Det är en fin idé, men det fungerar inte riktigt lika bra i praktiken. Att Play-symbolen (en högerriktad pil) innebär att spela filmen kan väl de flesta lista ut, men att exempelvis en uppslagen bok innebär scenvalsmeny är knappast lika självklart. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt även om det här inte är den sortens film där man behöver en massa bonus.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 7 januari 2015
Senast uppdaterad: 8 januari 2015

Recensionen har lästs 2342 gånger av 1365 personer, sedan den 7 januari 2015

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - SJUA - ETTA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern