Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

A Rainy Day in New York
(A Rainy Day in New York)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter A Rainy Day in New York på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 32 minuter
Genre: Romantisk dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2019
Produktionsbolag: Gravier Productions & Perdido Productions
Producent: Letty Aronson & Erika Aronson
Regi: Woody Allen
Manusförfattare: Woody Allen
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Gatsby - Timothée Chalamet Ashleigh - Elle Fanning
Chan - Selena Gomez Roland Pollard - Liev Schreiber
Ted Davidoff - Jude Law Francisco Vega - Diego Luna
Connie - Rebecca Hall Terry - Kelly Rohrbach
Hunter - Will Rogers Lily - Annaleigh Ashford
Gatsbys mamma - Cherry Jones Gatsbys pappa - Jonathan Hogan
Alvin Troller - Ben Warheit Tiffany - Suki Waterhouse

Universitetsstudenten Gatsby Welles på konsthögskolan Yardley College i New York följer med sin flickvän Ashleigh på en weekendresa till Manhattan, då hon blivit erbjuden att intervjua den kända filmregissören Roland Pollard för skoltidningen. Gatsby ser det som en möjlighet att tillbringa tid tillsammans, då intervjun bara beräknas ta en timme. Men den snabba intervjun drar ut på tiden då Roland erbjuder Ashleigh att få se hans ännu ofärdiga film tillsammans med han själv och manusförfattaren. Gatsby får istället mer tid själv, och vid en promenad råkar han stöta på Chan; hans förra flickväns lillasyster. De börjar umgås mer och mer, och under tiden får Ashleigh problem då Roland Pollard innerligt hatar sin senaste film; och hon måste tillsammans med manusförfattaren försöka hitta honom innan han förstör sin film...

Man kan ha delade meningar om Woody Allen som person, och oavsett om incentanklagelserna är sanna eller inte så kan man nog lugnt konstatera att mannen långt ifrån är felfri. Men nu måste man faktiskt kunna hålla isär person och verk, och även om Woody Allen mycket möjligt kan vara ett svin rent privat så är han utan tvekan en talangfull regissör och manusförfattare - och även om hans filmer håller en något ojämn nivå har han aldrig gjort en dålig film under sin långa karriär. A Rainy Day in New York, den första av hans filmer som inte visats på bio i Sverige, tillhör tyvärr inte någon av hans bästa filmer men är ändå ganska bra och underhållande. Filmen erbjuder inte särskilt mycket nytt, men har en kul premiss, en intressant story och en del lagom udda rollfigurer. Resultatet är en trevlig och mysig film, som är riktigt underhållande i all sin enkelhet.

Det är en ganska rolig och charmig film, och man får skratta då och då åt de finurliga repliker och komiska poäng som förekommer. Jag uppskattar också att vi för ovanlighetens skull helt slipper slapstick-komik, utan istället ett fokus på rollfigurer, dialog och situationer. Någon stor skrattfest är det dock inte, och många andra filmer av Allen är mer humoristiska än den här. Jag hade gärna sett mer humor, men man får trots allt skratta hyfsat ofta ändå, och det räcker ganska långt. Det fungerar också hyfsat som drama, och det har blivit en engagerande film som håller intresset vid liv. Det finns ett visst djup, även om det framförallt rör sig om lättsam underhållning för stunden. Flera av rollfigurerna är mångfacetterade och intressanta, där det är bäst ställt med Gatsby och Chan. Tyvärr upplevs Ashleigh lite väl naiv och ointelligent, som en klichéartad bimbo om man så vill, och det är olyckligt då det gör att man inte riktigt kan känna för henne som det förmodligen varit meningen.

Tyvärr är dialogen inte riktigt så bra som man brukar kunna förvänta sig av Woody Allen, och även fast den långt ifrån är dålig så är den inte alls så rapp, vass och intelligent som i många av hans andra filmer. Det blir lite mer slätstruket, vilket också gör att humorn inte riktigt är lika bra som man brukar kunna förvänta sig. Trovärdigheten sjunker också när det uppstår några förvecklingar för mycket, och det gäller framförallt de många män som Ashleigh frivilligt eller ofrivilligt kommer i kontakt med. Det blir helt enkelt lite för mycket av det goda, och jag önskar att Woody Allen hade kunnat hoppa över ett par av de mest onödiga sidohistorierna.

Jag hade istället gärna sett mer av Chan, som är intressant men som inte riktigt får det djup jag hade önskat. Plus att Ashleigh gärna fått tonas ned ett par nivåer, så att inte rollfiguren bokstavligt skriker "korkad bimbo" på ett sätt som ärligt talat känns lite väl gammaldags. Vid ett par scener blir också Woody Allens sedan länge välkända gubbsjuka tendenser lite väl uppenbara, och filmen är ofta också tämligen övertydlig.

A Rainy Day in New York är en ganska bra och underhållande film, som är välgjord och med bra skådespelare - framförallt Timothée Chalamet och Selena Gomez är utmärkta, och Elle Fanning gör vad som går av den tyvärr så överdrivna rollfiguren att ingen skådespelare lär kunna göra rollen helt rättvisa. Jag saknar Woody Allens traditionella vassa dialog, och det blir lite väl mycket överdrivna förvecklingar som gör att filmen tappar i trovärdighet. Men en del scener är lysande, och trots bristerna är det både charmigt, roligt och engagerande. Här finns inte riktigt samma djup som i en del andra av Woody Allens filmer, men trots bristerna är det en bra film som är väl värd att se för alla som uppskattar lättsam underhållning - den är inte riktigt så minnesvärd som jag hade önskat, men förtjänar utan tvekan en halvsvag sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 12 april 2021

Recensionen har lästs 893 gånger av 502 personer, sedan den 12 april 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - ÅTTA - ETTA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern