Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

A Serious Man
(A Serious Man)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter A Serious Man på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 46 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Frankrike/Storbritannien/USA, 2009
Produktionsbolag: Universal Pictures, Relativity Media, Working Title Films & Studio Canal
Producent: Ethan Coen, Joel Coen, Tim Bevan & Eric Fellner
Regi: Ethan Coen & Joel Coen
Manusförfattare: Ethan Coen & Joel Coen
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Larry - Michael Stuhlbarg Judith - Sari Lennick
Farbror Arthur - Richard Kind Sy - Fred Melamed
Danny - Aaron Wolff Sarah - Jessica McManus
Mr. Brandt - Peter Breitmayer Clive Park - David Kang
Rabbin Scott - Simon Helberg Rabbin Nachtner - George Wyner
Rabbin Marshak - Alan Mandell Dr. Sussman - Michael Tezla
Mrs. Samsky - Amy Landecker Dr. Shapiro - Raye Birk
Skilsmässoadvokaten - Adam Arkin Mitch Brandt - Brent Braunschweig

Bröderna Joel och Ethan Coen har regisserat och skrivit manus till många filmer genom åren, och till de mer framgångsrika hör O Brother, Where Art Thou? och Fargo. 2007 gjorde de storsuccé med den kritikerrosade och mångfaldigt prisbelönade No Country for Old Men, medan 2008 års Burn after Reading inte gått lika bra. Nu har bröderna slagit till igen, och deras senaste film A Serious Man har blivit nominerad till två Oscars inför Oscarsgalan 2010; bästa film och bästa originalmanus. Handlingen utspelas 1967 i ett huvudsakligen judiskt samhälle i Mellanvästern. En judisk medelålders man vid namn Larry Gopnik har det inte så lätt. Han jobbar som professor på ett universitet, där studenterna försöker att muta sig till högre betyg. Hans son Danny har disciplinproblem på skolan och roar sig mest med knark, medan dottern Sarah "lånar" pengar från Larry för att få råd med skönhetsoperationer. Hans fru Judith vill nu lämna honom och skiljas, då hon haft ett förhållande med deras granne och gemensamma kompis Sy, och de nu planerar att gifta sig. Till råga på allt, så insisterar Judith och Sy att Larry bör ensam flytta till ett motell, så att Sy istället kan flytta in i Larrys hus. Larry blir alltmer rådvill, och uppsöker flera rabbins för att få råd - med blandat resultat...

Bröderna Coen har hållit en lite ojämn klass genom åren, men trots en del riktigt lyckade fall har de aldrig tillhört någon av mina favoriter. A Serious Man förändrar inte min inställning, fast det utan tvekan är en intressant film. Storyn är genomarbetad, och det är intressanta rollfigurer vi får lära känna. Åtminstone Larry är också en mångbottnad och nyanserad personlighet, även om de flesta andra är mer eller mindre endimensionella. Däremot tycker jag att Larry blivit lite väl menlös ibland, och framstår alltför ofta som en nolla som inte vågar säga emot någonting. Visst förstår jag att det är avsiktligt, men det blir lite mycket av det under en hel film och jag hade hoppats på någon form av revanschstämning - något som tyvärr aldrig kom. Jag hade också gärna velat se fler bottnar av de övriga rollfigurerna, som blivit lite väl platta.

Men det är ändå en trevlig upplevelse som väntar i den här filmen, och jag blev underhållen hela tiden. Det är intressant att följa Larrys öden, och det känns realistiskt och jordnära. Det märks att det här är en miljö och ett ämne som ligger nära hjärtat för bröderna Coen, för det här onekligen som en starkt personlig film. Men ändå blev jag inte överförtjust, utan filmen lämnar ett förvånansvärt tomt intryck. Det är en lågmäld och stillsam film, och egentligen händer inte alltför mycket. Det handlar om små vardagshändelser, som kommer i ett ganska lågt tempo. Ibland får man därför en något seg känsla, och förmodligen hade filmen vunnit på att kortas ner lite. Fastän det officiellt klassas som en dramakomedi, så tycker jag heller inte att det är en särskilt rolig film. Visserligen finns några småroliga sekvenser, men jag skrattade inte högt en enda gång och längre än till leenden och något enstaka småfniss gick det aldrig. Det är långt ifrån en lika humoristisk film som Burn after Reading, och lite mer humor än så här borde man kunna förvänta sig av en komedi. Jag brukar annars uppskatta svart humor, men i det här fallet är det helt enkelt inte speciellt roligt. Därmed inte sagt att det måste vara roligt för att en film ska vara bra, men i och med de många endimensionella rollfigurerna så hade det underlättat för att få en trevligare känsla.

Dessutom har filmen många judiska begrepp, som det inte är helt enkelt för icke-judar att förstå så mycket av. Ibland får man därför känslan av att filmen fungerar bättre för judar, vilket troligen inte varit avsikten. Det är en ganska djupsint film, där det är meningen att man ska tänka själv och dra paralleller. Det är i och för sig ett gott syfte, men tyvärr tycker jag inte att bröderna Coen har lyckats fullt ut. I synnerhet slutet är alltför ouppklarat och abrupt, och när sluttexterna börjar rulla återstår en mängd obesvarade frågor. Jag har ingenting emot att tänka själv, men då bör det finnas tillräckligt många ledtrådar för att ändå kunna dra några slutsatser; något som tyvärr inte är fallet här. Istället upplevde jag slutet lite som ett antiklimax, och jag hade önskat någonting mer för att väva ihop allting på ett någorlunda tillfredsställande sätt. Filmen innehåller också en minst sagt underlig och intetsägande prolog - en inledande historisk scen på ca fem minuter - som jag ärligt talat inte lyckas att förstå logiken med. Den scenen verkar inte ha någonting med resten av filmen att göra, och har helt andra rollfigurer i en helt annan tidsera. Jag betvivlar inte att det finns någon tanke bakom det hela, men då jag inte för mitt liv kan förstå vad det är så måste man dra slutsatsen att det blivit för subtilt.

Däremot har A Serious Man ett imponerande foto, som är snyggt och stilrent och på ett skickligt sätt lyckas att förmedla 1960-talskänsla. Det är också bra musik, men däremot lider filmen av problem med mixningen. Den musik som spelas då och då har en mycket hög volym i relation till dialogen, och om dialogen har lagom volym så blir istället musiken nästan olidligt hög. På DVD är det nog inte så farligt att höja och sänka volymen allt eftersom, men på bio är det ett irritationsmoment. Den faktiska volymen lär förstås variera mellan olika biografer, men hur den än är inställd så lär det vara svårt eller omöjligt att få bra volym på allting. Skådespelarinsatserna är bra, och för ovanlighetens skull har bröderna Coen här satsat på ganska okända skådisar där de flesta inte lär känna igen många. Det enda riktigt bekanta ansiktet för undertecknad var Richard Kind, som de flesta lär känna igen bäst som Paul i komediserien Spin City. Alla spelar dock övertygande och trovärdigt, och det finns inga svaga kort i ensemblen.

Sammanfattningsvis är A Serious Man en intressant och trevlig film, som lyckas att förmedla en deprimerande stämning men ändå lämna ett visst utrymme för hoppfullhet. Det är en lågmäld, underhållande och ganska djupsint film. Men den lämnar samtidigt inget bestående intryck hos mig, och för en film som uppenbarligen är menad att få oss att tänka så måste det ses som en påtaglig svaghet. Kvalitetsmässigt upplever jag denna film som något bättre än Burn after Reading, samtidigt som den inte når upp i samma nivå som No Country for Old Men. Kanske kan jag se fler poänger när jag ser om filmen så småningom, men i dagsläget nöjer jag mig med en sjua i betyg. Fastän A Serious Man utan tvekan är en bra film och den är fullt sevärd, så har jag svårt att förstå att den kunnat nomineras till en Oscar för bästa film. Jag tror heller inte att den har någon realistisk vinstchans.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 februari 2010
Senast uppdaterad: 19 februari 2010

Recensionen har lästs 3033 gånger av 1743 personer, sedan den 19 februari 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - SJUA - ETTA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern