Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Adventureland
(Adventureland)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Adventureland på CDON
Sök efter Adventureland på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 42 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2009
Produktionsbolag: Miramax Films, This Is That Productions & Sidney Kimmel Entertainment
Producent: Anne Carey, Ted Hope & Sidney Kimmel
Regi: Greg Mottola
Manusförfattare: Greg Mottola
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
James - Jesse Eisenberg Em - Kristen Stewart
Lisa P. - Margarita Levieva Joel - Martin Starr
Mike Connell - Ryan Reynolds Tommy Frigo - Matt Bush
Bobby - Bill Hader Pauline - Kristen Wiig
James mamma - Wendie Malick James pappa - Jack Gilpin
Francy (Ems styvmamma) - Mary Birdsong Ems pappa - Josh Pais

Den amerikanska New York-baserade regissören och manusförfattaren Greg Mottola började sin karriär med den i dagens läge ganska okända independentfilmen The Daytrippers, men har därefter till största delen övergått till TV-mediet. Han har på senare tid regisserat ett flertal avsnitt av komediserier som Arrested Development och Undeclared, innan han 2007 övergick till långfilm genom den Judd Apatow-producerade komedin Supersugen. Till hans senaste film Adventureland har han gått tillbaka till grunderna, då han dels själv skrivit manus för första gången sedan debutfilmen och dels baserat filmen på sina egna upplevelser en sommar i slutet av 1980-talet. Adventureland är namnet på ett befintligt nöjesfält i New York där Greg Mottola jobbade som ung, men i filmen har handlingen istället förlagts till Pittsburgh i delstaten Pennsylvania.

I centrum står 22-åriga James Brennan, som just avslutat högskolestudierna på Oberlin College. Han ser nu fram emot att med sina vänner resa runt i Europa under sommaren, för att till hösten bli doktorand på Columbia University i New York. Men planerna spolieras av att hans pappa plötsligt blir degraderad på jobbet och får avsevärt lägre lön, vilket resulterar i att hans föräldrar inte längre har råd att betala de kommande universitetsstudierna. För att få råd att fortfarande kunna tacka ja till platsen på Columbia University måste han själv tjäna ihop pengar till studierna, och enda realistiska sättet för det är att skaffa ett sommarjobb istället för Europa-resan. Men att hitta sommarjobb är inte det lättaste, och det enda stället som verkligen tar emot honom är tivolit Adventureland, där hans f.d. barndomskompis Frigo arbetar. Han får jobb där, men får inte jobba med åkattraktionerna och karusellerna som han själv vill, utan förpassas till att ta hand om spel och lotterier - ett jobb där skumraskaffärer visar sig vara mer regel än undantag. På spelavdelningen jobbar han med Joel och den söta tjejen Em, medan den snygga tjejen Lisa P - som alla är attraherad av - givetvis jobbar med åkattraktionerna. Med tiden börjar han dock att umgås allt mer med Em och blir intresserad av henne, men hon har en egen hemlighet...

Adventureland officiellt har marknadsförts som en komedi och dessutom är gjord av samma regissör som gjorde Supersugen, så är det lätt att få förutfattade meningar om vilken slags film det här egentligen är. Men till min stora förvåning visade det här sig inte alls vara en tokrolig sexkomedi i samma stil som Judd Apatows filmer, och den har egentligen ingen likhet med Supersugen. Det här är istället en vardaglig dramakomedi, som har betydligt större djup än vad man kan förvänta sig. En alltför rolig film är det inte, och väntar man sig en renodlad komedi blir man förmodligen besviken. Visst är det småroligt då och då, men jag skrattade bara vid några få tillfällen och det annars inte längre än till leenden och tysta småfniss. Det är visserligen inget fel med det, om man bara vet vad man ger sig in i, men jag hade inte sagt nej till lite mer humor.

En komedi utan mycket till humor låter misslyckat, och i fel händer hade det antagligen också blivit det. Men det unika med Adventureland är att det istället är ett ganska djup och vardagligt drama. Filmen lyckas till punkt och pricka att förmedla en känsla och stämning från ungdomsåren, och det är närmast omöjligt att inte känna igen sig. Det märks att filmteamet verkligen minns hur det var att vara ung, och filmen har blivit mycket realistisk och äkta. I stort sett allting känns trovärdigt och övertygande, vilket trots allt är ganska sällsynt i ungdomsfilmer. Jag blir inte alls förvånad över att filmen har viss verklighetsbakgrund, och bygger på regissörens egna ungdomsår, och det märks verkligen. Filmen har också en fin vardaglig känsla och atmosfär, och jag uppskattar att den inte alls blivit sötsliskig eller översentimental. Här skildras både upp- och nedgångar på ett realistiskt sätt, och det är långt ifrån någon perfekt tillvaro som någon av ungdomarna har.

Det är också en trevlig omväxling att Adventureland för en gångs skull inte handlar om att få i säng någon av det motsatta könet, som 95% av alla ungdomsfilmer från 2000-talet. Här är det istället snarare äkta romantik, kärlek och att lära känna varandra som man verkligen är som merparten av handlingen kretsar kring. Det är sällsynt i dagens läge, och bidrar till en mer originell och nyskapande känsla i filmen. Därför påminner filmen mer om klassiska ungdomsfilmer från 1980-talet, och allting luktar verkligen 1980-tal långa vägar. Det är också en uppskattad omväxling att objektet för James känslor för en gångs skull inte är den snyggaste tjejen, utan en mer vardaglig och naturlig tjej - visserligen tycker jag personligen att Em är snyggare än Lisa P, men av handlingen är det underförstått att det inte är den allmänna uppfattningen.

För ovanlighetens skull är också de allra flesta rollfigurer mångbottnade och nyanserade, och vi får lära känna alla riktigt väl. Bäst ställt är det ganska naturligt med James och Em, men de flesta framstår som äkta och realistiska. Lisa P har visserligen blivit en smula endimensionell, men även hon uppvisar åtminstone vissa nyanser och framstår ändå som ganska äkta. Jag blev också positivt överraskad över Mike Connell, som av de flesta regissörer förmodligen hade framstått som en endimensionell vidrig skitstövel. Här framstår han istället som en ganska sorglig och tragisk person, som uppvisar både goda och dåliga sidor utan att framstå som ond. Därför är det också lätt att engageras av filmen, och den har också blivit förvånansvärt berörande och gripande. Det är dock värre ställt med de vuxna, där föräldrarna framstår som ganska endimensionella och föreståndaren Bobby blivit alltför klichéartad. Men i det här fallet är ungdomarna definitivt viktigare än föräldrarna, och det är få vuxna som är särskilt viktiga för handlingen. Därför hade filmen nog faktiskt vunnit på att minska ner föräldrarnas roll lite, för att istället låta scenerna mellan ungdomarna få större utrymme och mer djup. Filmen är också ganska förutsägbar, och även om enskilda detaljer är svåra att förutse så behöver man inte vara ett geni för att lista ut hur det kommer att sluta.

Adventureland erbjuder ett snyggt foto, med både vackra vyer, fina bildkompostioner och ett effektivt om än inte särskilt originellt bildspråk. Filmen är också snyggt klippt med lagom längd, och det finns mycket fin och stämningsfull musik. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra, och både Jesse Eisenberg och Kristen Stewart är lysande som James respektive Em. Båda spelar mycket övertygande och trovärdigt, och jag har blivit mycket imponerad över Kristen Stewart som inte gjort en enda dålig insats under sin karriär och verkar passa bra i alla roller. Martin Starr är också riktigt bra som Joel, och Margarita Levieva gör en överraskande nyanserad och fin rolltolkning av Lisa P. Ryan Reynolds och Kristen Wiig gör också bra ifrån sig. Den enda jag inte blev helt förtjust i var Bill Hader (Bobby), som spelar i stort sett samma roll som han alltid har gjort, och inte riktigt lyckas att väcka liv i en alltför endimensionell och klichétyngd karaktär.

Adventureland har visserligen inte en alltför originell story eller upplägg, men lyckas ändå att kännas unik och nyskapande genom en del annorlunda begrepp. Det är också en sällsynt realistisk och äkta film, som på ett fantastiskt sätt lyckas att förmedla rätt stämning och känsla. Jämfört med andra ungdomsfilmer är det här därför en mycket lyckad film, där det inte finns mycket att klaga på. Dock tror jag att den fungerar bättre för lite yngre personer, som har lättare att minnas hur det var i den åldern, men det här är ändå en film som säkerligen fungerar bra för de flesta åldrar. Det stora problemet med Adventureland ligger istället i marknadsföringen, för de som förväntar sig en renodlad sexig komedi i ungefär samma stil som Supersugen eller Judd Apatows andra produktioner blir säkerligen besvikna. Men vet man vad man ger sig in i, så blir man förmodligen också nöjd. Då filmen också är så minnesvärd och lämnar en varm och fin bestående känsla, så kan jag i slutändan inte ge den något annat än en åtta i betyg.

DVD-utgåvan erbjuer anamorfisk bredbild i formatet 1,85:1, vilket i klartext innebär att nästan hela skärmen nyttjas på en Widescreen-TV. Bildkvaliteten är bra, men är ganska grynig som jag inte är säker på om det är ett medvetet konstnärligt beslut eller en följd av en bristande DVD-överföring. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och håller förhållandevis hög kvalitet. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. Den svenska texten håller ganska hög klass, även om enstaka översättningsmissar förekommer. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter, innan vi direkt kommer till huvudmenyn. Menyerna är stillastående och stilrena, men finns bara på engelska. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt. En så bra film som denna hade definitivt förtjänat en bättre utgåva än så här.


Recensionen skriven: 10 mars 2010

Recensionen har lästs 2581 gånger av 1536 personer, sedan den 10 mars 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *   
8
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - NOLLA - SEXA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern