Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

All Inclusive
(All Inclusive)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter All Inclusive på CDON
Drama / Komedi / Spelfilm / Nyfilmatisering / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 33 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: Sverige, 2017
Produktionsbolag: Nordisk Film & Avanti Film, i samarbete med Nordsvensk Filmunderhållning AB, TV4 Sverige & C More Entertainment
Producent: Anna Croneman & Anna Anthony
Regi: Karin Fahlén
Manusförfattare: Daniel Karlsson, baserat på ett ursprungligt filmmanus av Mette Heeno
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Tove - Liv Mjönes Malin - Jennie Silverhjelm
Inger - Suzanne Reuter Antonio - Goran Bogdan
Oliver - Hjalmar Gustafsson Anders - Jonas Karlsson
Tommy - Jacob Ericksson Paul - Shebly Niavarani
Tina - Sofia Bach Henrik - Rafael Pettersson
Alicia - Ksenija Marinkovic Majken - Pia Halvorsen
Carl - Gustav Lindh Carls mamma - Annika Ryberg Whittembury
Flygvärdinnan - Ellen Mattsson

60-åriga Inger och hennes man har planerat att åka på semesterresa till Kroatien med deras döttrar Tove och Malin, men strax innan resan lämnar maken henne för en annan kvinna. Istället bestämmer hon sig för att fara på resan ensam tillsammans med döttrarna. Det kunde dock ha börjat bättre, då Tove än en gång vaknat i en främmande mans säng och knappt hinner till flygplatsen i tid. Dessutom är den måttligt ansvarsfulla Tove och hennes mer ansvarsfulla storasyster inte direkt bästa vänner... Väl framme i Kroatien vill Tove hitta på något för att uppmuntra sin deprimerade mamma, och kommer på snilleblixten att betala en man i en bar - den betydligt yngre Antonio - för att bjuda ut Inger.

Den danska originalfilmen med samma namn (som inte släppts på DVD i Sverige) har gått hyfsat flitigt på C More, men jag har tyvärr inte haft möjlighet att se den än. Därför har jag inget att jämföra med, men blev trots allt nöjd av den svenska versionen av All Inclusive. Här finns i och för sig inget större djup, och intrigen är inte alls originell. På gott och ont rör det sig om lättsam underhållning, men som sådan är det trots allt en lyckad film. Det är underhållande och charmigt, och fastän rollfigurerna är något stereotypa bryr man sig ändå om både Inger, Malin och framförallt Tove. De hinner i alla fall få en del nyanser, och känns trots stereotyperna förhållandevis äkta. Det är trevligt och mysigt, och det finns rikligt med charm och en hyfsad igenkänningsfaktor.

Men det viktigaste med en komedi är ju trots allt humorn, och på den punkten har All Inclusive lyckats över förväntan. Det är förvisso ingen direkt intelligent humor, men icke desto mindre är det roligt och man får skratta ganska ofta. Det var faktiskt länge sedan jag såg en så pass lyckad svensk komedi, där man får skratta så här mycket. Det är i och för sig ganska långt mellan de riktigt klockrena poängerna, men det är hyfsat roligt i nästan varenda scen och man får skratta högt relativt ofta och småfnissa ännu oftare. Mycket mer än så kan man väl ärligt talat inte fordra av en lättsam komedi, och det var nog ett par år sedan jag senast skrattade så här mycket av en svensk film. Över förväntan, även fast jag gärna hade sett lite mer sofistikerad humor och lite mindre billig slapstick-komik - även om man fortfarande skrattar åt sådant känns det ärligt talat lite passé år 2017.

Men efter ett tag blir det tyvärr lite för mycket av allting, och efter ett tag börjar jag få nog av de ständiga och ganska överdrivna förvecklingarna. Det som från början är humoristiskt blir mot slutet mest tjatigt, då det blir för mycket av allting och manusförfattaren inte verkar ha haft den goda smaken att tona ned saker och ting.

Dessutom är det några av birollerna som går över gränsen från stereotypa på ett igenkännande sätt till överdrivet stereotypa och klichéartade. Värst av allt är det homosexuella paret Tommy och Paul, som blivit så fruktansvärt överdrivna och jobbigt stereotypa att den skildringen hellre riskerar att föra HBTQ-kampen flera decennier bakåt i tiden... Jag hoppas och tror att det inte var avsikten. Antonio blir tyvärr också lite för mycket och upplevs konstlad, varför man varken tror att det är en äkta person eller bryr sig om honom; på samma sätt som man gör med de tre huvudrollerna.

Fotot är snyggt men enkelt, och här finns en del vackra vyer men inte direkt något originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är lite ojämna men överlag bra. Suzanne Reuter är som vanligt riktigt bra, och gör en naturlig och trovärdig insats. Det är trevligt att få se henne i en komisk roll igen, för hon är väldigt duktig på komisk tajming. Liv Mjönes är mycket bra i en ganska svår roll, som lätt hade kunnat upplevas stereotyp men som här aldrig går över gränsen utan känns trovärdig. Jennie Silfverhjelm är bra som Malin, men har tyvärr inte riktigt samma komiska tajming som de andra två huvudrollerna. Goran Bogdan är helt okej som Antonio, men balanserar tyvärr ofta på gränsen till överspel. Barnskådespelaren Hjalmar Gustafsson är ganska bra som Oliver, men upplevs ibland något stel och opersonlig.

All Inclusive är en underhållande och rolig film, som visserligen inte har något större djup och dessutom är förutsägbar; men som trots allt är både rolig och charmig. Man får skratta mycket, och då får man kanske ha överseende med att somliga blivit lite väl stereotypa och att det åtminstone bitvis blir lite väl ytligt. Här finns alltså en del brister, och på gott och ont rör det sig om lättsam underhållning för stunden. Vill man få lite mer "tuggmotstånd" eller tankeverksamhet gör man med andra ord klokt i att välja något annat, men när man bara är ute efter att bli road för stunden och få sig ett gott skratt är det ett bra val. Svenska komedier brukar sällan vara alltför roliga, åtminstone inte i jämförelse med mycket som både USA och Storbritannien spottar ur sig, så därför är jag kanske lite väl frikostig när vi för en gångs skull får en riktigt rolig svensk film. Och jag skrattade trots allt oftare än jag hade velat erkänna, varför jag trots de påtagliga bristerna ändå väljer en svag sjua i betyg. Kort sagt fullt sevärt för alla som bara är ute efter lättsam underhållning, men inget man funderar på länge i efterhand...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 november 2017
Senast uppdaterad: 10 november 2017

Recensionen har lästs 3170 gånger av 1998 personer, sedan den 10 november 2017

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - TVÅA - NIA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern