Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Amityville Horror
(The Amityville Horror)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Scanbox Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Amityville Horror på CDON
   ANNONS
Thriller / Rysare / Verklighetsbaserad / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 26 minuter
Genre: Rysare
Produktionsland/år: USA, 2005
Produktionsbolag: Metro-Goldwyn Mayer, Dimension Films & Miramax Films
Producent: Michael Bay, Andrew Form & Brad Fuller
Regi: Andrew Douglas
Manusförfattare: Scott Kosar & Kathleen Lutz, baserad på en roman av Jay Anson samt upplevelser av George Lutz
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
George - Ryan Reynolds Kathy - Melissa George
Billy - Jesse James Michael - Jimmy Bennett
Chelsey - Chloe Moretz Lisa - Rachel Nichols
Father Callaway - Philip Baker Hall Jodie - Isabel Conner
Ronald - Brendan Donaldson Mäklare - Annabel Armour
Polischef - Rich Komenich Inspektör Greguski - Danny McCarthy

Som jag tidigare konstaterat, så tillhör inte rysare min favoritgenre (långt ifrån), och därför är det också sällan jag recenserar sådana filmer. Men ibland måste man ju göra ett undantag, så här är ännu ett sådant. Det är också sällan som skräckfilmer är baserade på (enligt uppgift) verkliga händelser, vilket är intressant nog att göra att man vill titta lite närmare på filmen. Filmen är en nyfilmatisering av en rysare från 1979, som bygger på samma händelser, och den ursprungliga filmen fick också ett flertal uppföljare. Själv har jag inte sett vare sig originalfilmen eller någon av uppföljarna, så istället utgår jag ifrån enbart denna film i min recension. Den 14 november 1974 kallades polisen till ett hus kallat Amityville, där en hel familj (6 personer) blivit mördade medan de sov. Alla utom familjens son, Ronald DeFeo, fälldes för morden; och han skyllde allt som hänt på att han hört röster som tvingat honom att mörda sin familj (så långt är det ett obestridligt historiskt faktum). Ett år senare flyttar Kathy, tillsammans med sina tre barn och sin nya man efter att barnens pappa dött, till samma hus. De blir lite rädda när de får höra anledningen till att huset är så billigt, men bestämmer sig ändå för att flytta in där. Men lyckan varar inte länge - snart börjar Kathys dotter Chelsey att se spöken - närmare bestämt den lilla mördade flickan Jodie börjar prata med henne. Och värre blir det...

Om det stämmer att den här filmen verkligen är verklighetsbaserad, så är det verkligen otäckt. Men man får väl ta de uppgifterna med en viss nypa salt, med tanke på att ingen annan än den riktiga familjen ifråga lär veta med säkerhet vad som hände. Filmen som sådan är i alla fall mycket kuslig och spännande - man hoppar till hela tiden, och en mycket obehaglig spänning byggs upp. Problemet är snarare att det blir lite för mycket av det hela - man hinner aldrig slappna av, utan blir snarare lite avtrubbad efter ett tag av alla obehagligheter som inträffar gång på gång. Och inte blir det bättre av att producenterna vill få allting att verka riktigt hemskt, genom musik och redigering som gör att precis allt blir spännande. Det hade inte skadat att låta publiken lugna ner sig lite, innan fler obehagligheter inträffar. Det händer heller inte så jättemycket, utan den största vikten ligger just i att skrämma tittarna. Men så långt lyckas det, för filmen är onekligen oerhört obehaglig - en av de kusligaste filmer jag sett i mitt liv. Även när detta skrivs, någon timme efter att jag sett klart filmen, är jag fortfarande så uppskrämd att jag inte vet om jag lyckas att sova något i natt... Om man tycker om rysare, och nöjer sig med att bli rejält skrämd, så fyller filmen klart sin funktion; och då kan det också vara på sin plats att höja mitt betyg en aning. För oss andra är det mer tveksamt, även om jag trots allt inte ångrar att jag sett den.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 1 maj 2006
Senast uppdaterad: 1 maj 2006

Recensionen har lästs 3964 gånger av 2146 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - SJUA - FEMMA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

carmen - tisdag den 10 februari 2009 kl. 19:32:
TV2 sände ett program som just handlade om Amityfallet i programmet Sanningen bakom historien. Flera efterforskningar har visat att hela historien enbart har varit bluff i syfte att tjäna pengar, vilket den nyinflytade familjen även gjorde. Detta erkände t.o.m. den riktiga mördarens advokat som senare blev insyltad i hel ahistorien genom att den nyinflytade familjen sökte upp honom och berättade allt om spökeriet i huset. Där, mellan 4 väggar planerades och genomfördes sedan hela snylt- och hokuspokushistorien som senare fick hela så stor uppmärksamhet att det både skrevs bok och gjordes film enbart baserat på familjens berättelser. Snacka om att tjäna pengar på välgenomförd bluff. Detta var visserligen under 70-talet, förhoppningsvis är vi mer vakna idag...

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern