Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Amsterdam
(Amsterdam)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Amsterdam på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Thriller / Verklighetsbaserad / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 14 minuter
Genre: Verklighetsbaserad dramakomedi
Produktionsland/år: USA/Japan, 2022
Produktionsbolag: 20th Century Fox, Canterbury Classic, Forest Hill Entertainment, Regency Enterprises & New Regency Pictures
Producent: Christian Bale, Matthew Budman, Anthony Katagas, Arnon Milchan & David O. Russell
Regi: David O. Russell
Manusförfattare: David O. Russell
Svensk distributör: Walt Disney Studios Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Burt Berendsen - Christian Bale Valerie Voze - Margot Robbie
Harold Woodman - John David Washington Beatrice Vandenheuvel - Andrea Riseborough
Inspektör Hiltz - Alessandro Nivola Inspektör Getweiler - Matthias Schoenaerts
General Gil Dillenbeck - Robert De Niro Liz Meekins - Taylor Swift
Henry Norcross - Michael Shannon Paul Canterbury - Mike Myers
Libby Voze - Anya Taylor-Joy Tom Voze - Rami Malek
Irma St. Clair - Zoe Saldana Milton King - Chris Rock
Tarim Milfax - Timothy Olyphant Alvelia Vandenheuvel - Dey Young

Året är 1933. Läkaren Burt, som förlorat ett öga i första världskriget, advokaten Harold och sjuksköterskan Valerie lärde känna varandra under kriget femton år tidigare, men medan Burt och Harold fortsatt att umgås under alla dessa år har de inte träffat Valerie på länge. Harold ber Burt att genomföra en obduktion på senatorn Bill Meekins, som var överste i deras regemente under kriget, efter att Bills dotter Elizabeth kraftigt ifrågasätter den officiella teorin om en naturlig död. De hittar snabbt saker som tyder på mord, men när de ska berätta för Elizabeth om deras fynd knuffar någon henne ut på gatan och hon blir överkörd - och till råga på allt pekar mördaren ut Burt och Harold som gärningsmän, varför de tvingas fly från polisen. Nu måste de ta reda på varför en vilt främmande person pekat ut dem som mördare, och snart leder spåren till en konspiration som det mystiska De fems kommitté ligger bakom...

Det är svårt att inte få höga förväntningar inför en ny film av David O. Russell, som gjorde fantastiska Du gör mig galen!. Amsterdam är tyvärr inte alls lika bra, men heller inte fullt så illa som en del andra filmkritiker gjort gällande. Det är en intressant story, och det faktum att det i grund och botten faktiskt har hänt på riktigt förhöjer onekligen helhetsintrycket. Så fastän det är tillspetsat och smått absurt, så kan man alltså konstatera att verkligheten tyvärr är sådan... Rollfigurerna är intressanta, även om det tar ett tag att riktigt lära känna dem, då handlingen inleds lite abrupt utan någon direkt introduktion av de inblandade.

Här finns viss humor, men överlag ligger fokus snarare på drama och jag skrattade bara några få gånger under hela filmen. Annars går det sällan längre än till försiktiga småfniss, och då filmen åtminstone delvis marknadsförts som en komedi hade jag förväntat mig mer humor än så. Visst kan jag se spår efter vad som sannolikt varit tänkt att vara roligt, däribland långa utläggningar och Irma är portugisisk eller inte, men jag lyckas inte för mitt liv förstå vad det roliga är eller vad relevansen varit. Men det är en fascinerande historia med många intressanta rollfigurer, och här finns en hel del charm, en viss spänning och en del originella inslag. Och vare sig det gick till exakt så här i verkligheten eller inte, så är det en skrämmande historia som målas upp - och mycket tyder nog på att det mesta har skett i verkligheten, precis som den inledande brasklappan också lyder.

Men tyvärr är det också en väldigt rörig film, som känns tillkrånglad och där det tar ett tag att komma in i filmen. Att allting inleds snabbt - utan att vi riktigt får lära känna de centrala rollfigurerna - är ett problem, då vi förväntas tycka synd om de inblandade utan att knappt veta vilka de är. Men därutöver förekommer mängder av mindre rollfigurer, som vi knappt får veta någonting om och där det inte är helt oproblematiskt att minnas vem som är vem. Förmodligen beror det här åtminstone delvis på att de verkliga händelserna var väldigt komplexa, vilket blir svårt att skildra på film, men det borde ha gått att hoppa över en del rollfigurer och sidohistorier och förenkla historien något.

Men det är ojämnt, och när det är som sämst är det både rörigt, svårbegripligt och ärligt talat ganska segt - vid ett par tillfällen höll jag rentav på att somna. Men vid andra tillfällen är det väldigt engagerande, spännande och berörande, då det är så intressant att man inte kan slita sig från TV-skärmen. Överlag tar det lång tid att komma in i filmen, och under den första timmen är det ganska ofta rörigt och periodvis ganska långsamt berättat. Men filmen lyfter rejält under den andra halvan, och den sista timmen är väldigt intressant och engagerande. Då har man kommit in i filmen och lärt känna de flesta, och då fungerar det mycket bättre.

Amsterdam är en ganska bra och välgjord men tyvärr väldigt ojämn film. Fotot är mycket bra, och skådespelarinsatserna utmärkta. Det är minsann en imponerande ensemble som man har lyckats skrapa ihop, och både Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington och Robert De Niro spelar som vanligt mycket bra. Taylor Swift kommer kanske inte gå till världshistorien som den allra bästa skådespelaren, men gör ganska bra ifrån sig i en begränsad roll.

Det är en ojämn film, som under den första timmen ganska ofta upplevs rörig och tillkrånglad, men som istället är desto bättre under den sista timmen - då fastnar man för rollfigurerna och historien, och det förblir engagerande och spännande. Men lite mer humor hade inte skadat, för trots att den marknadsförts som en komedi är det sällan roligt; och de stora skratten uteblir helt. Men fullt så illa som många kritiker velat göra gällande är det trots allt inte, utan snarare ganska ojämnt. Det är en fullt sevärd film, som under den första timmen förtjänar en sexa i betyg för att under den sista timmen istället förtjäna en åtta - därför väljer jag en sjua som helhetsbetyg, och trots sina brister är den minnesvärd och intressant.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 december 2022

Recensionen har lästs 80 gånger av 66 personer, sedan den 23 december 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - FYRA - SEXA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern