Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Another Earth
(Another Earth)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till 20th Century Fox Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Another Earth på CDON
Sök efter Another Earth på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: Artists Public Domain
Producent: Mike Cahill, Brit Marling, Hunter Gray & Nicholas Shumaker
Regi: Mike Cahill
Manusförfattare: Mike Cahill & Brit Marling
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri & Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Rhoda - Brit Marling John - William Mapother
Kim (Rhodas mamma) - Jordan Baker Robert (Rhodas pappa) - Flint Beverage
Jeff (Rhodas bror) - Robin Lord Taylor Purdeep - Kumar Pallana

I världen görs det varje år många independentfilmer med minimal budget och utan färdiga distributionsavtal; ofta av debutanter och inte sällan i USA. För många filmmakare är visningar på diverse filmfestivaler den största chansen att hitta distributörer, och den i särklass största filmfestivalen för det ändamålet är den prestigefyllda Sundance Film Festival vid skidanläggningen med samma namn i den amerikanska delstaten Utah. Där premiärvisas många filmer för första gången, och många filmbolag passar på att teckna distributionsavtal med filmer. Precis så var fallet med den debuterande regissören Mike Cahill, som tillsammans med den relativt oerfarna skådespelerskan Brit Marling skrivit manus och spelat in en film med minimal budget. Resultatet är science-fictiondramat Another Earth, som premiärvisades på Sundance 2011 och som vann juryns specialpris i kategorin "World Cinema" och dessutom var nominerad till det stora jurypriset (det finaste priset på Sundance som motsvarar bästa film). Filmen köptes upp av 20th Century Fox, som visade filmen i mindre skala på bio i USA medan den i många andra länder släppts direkt på DVD. Så även i Sverige, där Another Earth släpptes på DVD med väldigt liten marknadsföring.

Vetenskapsmän och hela jordens befolkning blir chockerade över upptäckten att en hittills okänd planet dykt upp precis bredvid jorden. Den nya planeten går i samma omloppsbana runt solen som jorden och verkar även i övrigt exakt identisk med jorden. Innebär denna nya jord att det även kan finnas en annan version av mig själv...? Samma kväll som Jorden 2 upptäckts firar den 17-åriga vetenskapsintresserade tjejen Rhoda att hon precis kommit in på det prestigefyllda universitetet MIT. Hon dricker rikligt med alkohol, men gör det tragiska misstaget att ändå köra bil hem efter festen. Det som inte borde få hända händer, och Rhoda kör på en annan bil där kompositören och universitetsprofessorn John Burroughs hamnar i koma och hans fru och son dör. Hon hamnar i fängelse, och kommer ut fyra år senare. Med ett brottsregister och utan universitetsutbildning kan hon inte få något annat jobb än som städare. Hon får reda på att John Burroughs vaknat ur koman, men har isolerat sig från omvärlden och slutat att både undervisa och arbeta. Rhoda söker upp honom i ett försök att be om förlåtelse för det hon gjort, men har inte mage att säga vem hon egentligen är. Istället erbjuder hon sig att städa hans hus, och samtidigt arrangerar företag en tävling där man kan vinna en resa till Jorden 2...

Det vore lätt att avfärda Another Earth som en traditionell science-fictionfilm, och omslagsbilden gör det också lätt att dra sådana slutsatser. Men det är långt ifrån sanningen, för det här är en mycket originell och annorlunda film som inte liknar något man tidigare sett. Det är egentligen inte en science-fictionfilm överhuvudtaget, utan snarare ett filosofiskt drama med en science-fictiontematisk underton. Den andra planeten är visserligen viktig för handlingen, men är samtidigt i bakgrunden till förmån för det mer mänskliga dramat. Storyn är mycket intressant och tänkvärd, och även om det är en smula absurt och långsökt så är det samtidigt mycket fascinerande.

Filmen har ett påtagligt djup, och det är ett stillsamt och lågmält drama. Här finns ingen som helst övertydlighet och ingen sentimentalitet, utan det är en mycket lågmäld och finstämd film. Det är engagerande, fängslande och bitvis riktigt gripande. Rollfigurerna är intressanta, och både John och i synnerhet Rhoda har blivit mångbottnade och nyanserade personligheter som känns äkta. Det är en ganska långsam och stillsam film, där det egentligen inte händer alltför mycket, men trots det blir det aldrig segt eller utdraget. Tiden går snabbt, och man förblir fängslad hela tiden. Det är väldigt tänkvärt och filosofiskt, och filmen tar upp många intressanta frågeställningar men utan att erbjuda några givna svar. Trots den minst sagt udda och bisarra premissen är det ändå mycket lätt att leva sig in i filmen, och den förblir intressant och berörande hela tiden.

Dock är jag osäker på om allting håller ihop logiskt, och jag köper inte riktigt de vetenskapliga förklaringarna som ges vad gäller Jorden 2. Nu är jag långt ifrån vetenskapligt lagd, så ta inte min kritik som någon exakt sanning, men jag uppfattar vissa aspekter som mycket tveksamma ur en logisk synpunkt. Överlag gör det inte mycket, men vid ett par tillfällen blir det ändå lite för mycket och där de märkliga vetenskapliga förklaringarna och potentiella logiska luckorna gör att man inte riktigt kan dras in i handlingen fullt ut.

Vid några få tillfällen kan jag också tycka att Another Earth blir en smula för introvert och överanalyserande, där själva handlingen lämnas till förmån för något överdrivna filosofiska diskussioner. Det gör inte mycket, men det finns trots allt ett par onödiga scener som hellre hade kunnat läggas på annat håll. Slutet kan också upplevas lite väl oförklarat, men jag kunde i alla fall dra mina definitiva slutsatser även om jag inte alls är säker på att de reflekterar manusförfattarnas. Och jag tyckte faktiskt om detta starka och lagom öppna slut, trots att jag vanligtvis brukar tycka illa om sådant. Men jag hade gärna velat veta mer, och jag blir nästan nyfiken på en uppföljare (som jag dock inte tror kommer att komma)...

Fotot är snyggt, och filmen har ett starkt bildspråk som till stora delar filmats med handkamera. Det blir aldrig för skakigt, men tillräckligt för att få en effektiv närvarokänsla. Trots att filmen gjorts med väldigt liten budget ser det förvånansvärt påkostat ut, och det finns inga uppenbara tecken på för liten budget. Skådespelarinsatserna är utmärkta, och framförallt är Brit Marling fullkomligt lysande som Rhoda. Hon spelar naturligt, inlevelsefullt och äkta in i minsta detalj, och jag vill verkligen se mycket mer av denna fantastiska skådespelerska i framtiden. William Mapother (mest känd från en återkommande gästroll som Ethan i TV-serien Lost) är mycket bra som John. Även i övrigt är det bra skådisar, men fokuset ligger på de två huvudrollerna som utgör 90% av filmen.

Another Earth är en mycket originell, djup och minnesvärd film, som tar upp intressanta filosofiska ämnen bakom ett science-fictiontema. Det är fängslande, berörande och överlag mycket starkt. Men om man förväntar sig en ny Stjärnornas krig eller Star Trek så lär man nog finna denna film olidligt tråkig, för det här är långt ifrån någon renodlad science-fiction och den sci-fipremiss som förekommer ligger hela tiden i bakgrunden till förmån för ett lågmält och psykologiskt drama. Och det är förmodligen just det som är det största problemet med Another Earth - genom det något vilseledande omslaget kan det lätt bli så att fel målgrupp dras till filmen, och att de som faktiskt uppskattar lågmälda filosofiska dramer inte alls upptäcker den. Det vore i så fall väldigt tråkigt, för det här är helt enkelt en mycket bra och minnesvärd film som man sent kommer att glömma. Trots ett fåtal logiska luckor kan det därför inte bli aktuellt med annat än en svag åtta i betyg, och jag hoppas verkligen att denna hittills väldigt okända pärla förr eller senare kan få den publik den så väl förtjänar.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,85:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Det finns textning på bl.a. de fyra skandinaviska språken plus engelska för hörselskadade, men tyvärr finns ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk textning för hörselskadade. Den svenska texten är lagom stor och lättläst, men lider av vissa översättningsfel och en del onödiga slarvfel. När man matar in DVD-skivan möts man av en mycket irriterande anti-piratpropaganda i 38 sekunder, som dessbättre går att hoppa förbi. Därefter visas varningstexter i tio sekunder (som inte går att skippa), fööljt av några trailers för andra filmer. Därefter visas Fox traditionella distributörsjingel, innan vi kommer till huvudmenyn som är stillastående och stilren men som bara finns på engelska. Avsaknaden av en inledande språkvalsmeny gör att man måste gå in och välja språk under huvudmenyn för att få någon textning alls. Efter filmens slut uppstår ett irritationsmoment då det visas varningstexter på samtliga språk som filmen är textad på. Jag vet inte om det blivit något fel eller om det är avsiktligt, men alla utom den sista varningsskylten visas väldigt fort med bara någon sekund per språk, vilket alltså gör att alla varningstexterna är över inom 15 sekunder. Mycket egendomligt men trevligt, och dessutom går det att hoppa förbi varningstexterna.

Som extramaterial hittar vi ett flertal bortklippta scener, som överlag är intressanta att titta på men som inte tillför särskilt mycket till själva filmen. Till ett par av scenerna får man skriftliga förklaringar innan, men annars förekommer inga introduktioner eller annat om varför scenerna klippts bort. Därefter hittar vi en minidokumentär vid namn "The Science Behind Another Earth", där astrofysikern Richard Berendzen pratar med regissören/manusförfattaren Mike Cahill och huvudrollsinnehavaren och medförfattaren Brit Marling. Det är hyfsat intressant, men någon större vetenskaplig förklaring får vi trots titeln inte, och allting är över på några få minuter. Därefter hittar vi en bakom kulisserna-dokumentär, som är intressant men även den är väldigt kortfattad. Vidare återfinns en musikvideo med filmens ledmotiv med gruppen Fall on Your Sword, men någon traditionell musikvideo är det inte då låten är instrumental utan sång och vi aldrig ens får se någon som spelar. Slutligen finns även en ursprunglig biotrailer för filmen, vilket är precis lika spännande som det låter. Överlag är inte extramaterialet alltför tilltalande eller omfattande, men för att röra sig om en independentfilm gjord med minimal budget och utan distributionsavtal får det trots allt ses som fullt godkänt. För ovanlighetens skull har allt extramaterial svensk text, vilket är mycket glädjande.


Recensionen skriven: 1 juni 2012

Recensionen har lästs 2026 gånger av 1215 personer, sedan den 1 juni 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *   
8
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - FEMMA - FEMMA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern