Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Arga män (utan ben)
(Aaltra)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Scanbox Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Arga män (utan ben) på CDON
   ANNONS
Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 31 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: Israel, 2005
Produktionsbolag: La Parti Productions
Producent: Guillaume Malandrin & Vincent Tavier
Regi: Benoît Delépine & Gustave de Kervern
Manusförfattare: Benoît Delépine & Gustave de Kervern
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
L'employé - Benoît Delépine L'ouvrier agricole - Gustave de Kervern
Le paysan - Michel de Gavre Le Chinois - Gérard Condejean
L'épouse - Isabelle Delépine L'amant - Jan Bucquoy

Franska filmer tillhör inte vanligheterna i Sverige, men här kommer en sådan. Två grannar blir osams och börjar bråka hej vilt, vilket resulterar i att de hamnar under en jordbruksmaskin och båda två blir rullstolsbundna. De bestämmer sig då för att resa till Finland, för att stämma tillverkaren av jordbruksmaskinen som orsakade olyckan...

Det här är onekligen en mycket udda och originell film, och är till råga på allt helt och hållet i svart-vitt. Den har en udda stämning, med mycket undermening och inte så mycket som sägs öppet. Visst förstår jag tjusningen i filmer med undermeningar, där man får göra egna tolkningar till mycket av vad som händer. Men nånstans måste väl ändå gränsen gå...? Här förstår man inte mycket alls av vad som händer; det mesta är rörigt och svårfattligt, och det händer inte alls mycket. De första 45 minuterna av filmen händer i stort sett ingenting, och det är olidligt tråkigt och långsamt. Det blir bättre mot slutet - handlingen tar sig lite, och då börjar det åtminstone bli småroligt. Problemet är väl bara att risken är överhängande att alla hinner somna innan dess... Nej, tyvärr blev jag riktigt besviken av den här filmen. Det hade verkligen behövts mer handling, mindre undermening och mer klartext; och framförallt mer humor. Det här är första gången på många år som jag verkligen hade god lust att stänga av filmen innan den var klar - faktum är att redan efter en kvart var jag alldeles leds... Om jag inte fått recensionsex och därmed i praktiken var tvungen att se den för att kunna skriva recensionen, vet jag inte om jag verkligen hade stått ut. Den blev visserligen lite bättre efter ett långt tag, så jag är glad att jag trots allt inte avbröt filmen. Men den tillförde heller inte speciellt mycket, så ärligt talat hade det nog varit lika bra att hoppa över filmen helt och hållet. Det hade säkerligen funkat bättre som en kortfilm, för det här var alldeles för utdraget och segt för att vara underhållande.

Jag kan inte avgöra kvaliteten på den svenska texten, då jag inte behärskar något av de språk som talas (förutom engelska, förstås); men texten är i alla fall lättläst, lagom stor och bra placerad på skärmen. Dock förekommer ett antal partier i filmen som inte har textats alls (både på engelska och på andra språk) - jag vet i dagsläget inte om det är avsiktligt eller ett misstag, men irriterande är det i vilket fall som helst.

DVD-utgåvan har bild i anamorfisk Widescreen i 2,35:1, och ljudspår endast i vanlig stereo. Textning finns på svenska, norska, danska och finska; men tyvärr ingen text för hörselskadade. Det finns heller ingen engelsk text. Ljudet håller skaplig kvalitet, men bilden känns tyvärr ganska grynig och smutsig, och är inte alls någon höjdare. Kanske är det avsiktligt, men det ser i alla fall inte bra ut. När man stoppar i skivan möts man först av språkval, alternativt en ikon märkt "Pop the corn" som lite ologiskt innebär uppspelning av sex olika trailers för andra filmer. Huvudmenyn är på svenska, medan övriga menyer (extramaterial, etc.) är på engelska. Som extramaterial finns samma trailers som från språkvalsmenyn (men individuellt, så man kan välja vilket man ska spela), och ett antal trailers och teasers för den här filmen. Vidare finns några bortklippta scener, som inte tillför filmen speciellt mycket. Slutligen finns också en 8 minuter lång fransk kortfilm vid namn "A l'arraché", gjord av samma personer som gjort den här filmen. Det hade kanske varit intressant, om man nu hade förstått någonting av den... Problemet är nämligen att allt extramaterial är på franska, helt utan text. Mycket dålig stil! Det borde verkligen vara en ren självklarhet att material som inte är på engelska förses med antingen svensk eller engelsk text; och helst att allt extramaterial textas. Undantaget till regeln är de trailers för andra filmer som förekommer - dessa har engelsk text vid de trailers som inte är på engelska. Till råga på allt, verkar också DVD-utgåvan ha ett antal stora mastringsfel. Till det mesta av extramaterialet och flera av trailersen, går det inte att gå till nästa kapitel - om man gör det, så verkar DVD-skivan "fastna mellan två spår" och man fastnar på en svart bild utan att någonting någonsin händer. Trycker man på Menu på fjärrkontrollen lossnar dock det hela och man kommer tillbara till menyn. Störst problem är det vid de automatiska trailersen från språkvalsmenyn, då man ju där inte kan trycka Menu (då kommer man ju tillbaka till språkvalsmenyn), och följaktligen kan man inte se alla trailers om man inte låter bli att hoppa förbi någon av dem. Ett till misstag är att trailern för filmen "Hunt for the Unicorn Killer" saknas från huvudmenyn - väljer man den, så visas istället trailern för "The Woodsmen". Från språkvalsskärmen visas dock den trailern som det ska.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 april 2006
Senast uppdaterad: 17 april 2006

Recensionen har lästs 3266 gånger av 1874 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * *          2
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * *         3

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - ETTA - NOLLA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern