Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult
(Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Åsa-Nisse på CDON
   ANNONS
Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: Sverige, 2011
Produktionsbolag: Strix Drama, i samarbete med Film i Väst, Nordisk Film & TV4 Sverige
Producent: Zoula Pitsiava
Regi: Fredrik Boklund
Manusförfattare: Henrik Dorsin & Rikard Ulvshammar
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Åsa-Nisse - Kjell Bergqvist Klabbarparn - Michael Segerström
Eulalia - Ann Petrén Kristin - Sissela Kyle
Sjökvisten - Johan Rabeus Mårten Dagelid - Johan Glans
Knohultarn - Henrik Dorsin Fröken Britta - Sofia Helin
Statsministern - Maria Lundqvist Storbonden - Allan Svensson
Ebbe Johansson - Claes Månsson Greven - Stig Grybe
Hovmästaren - Brasse Brännström Fröken Anna - Hanna Lindblad
Fyllbulten - Johan Wahlström Direktör Månsson - Sven Melander
Styrelsemedlem - David Batra Tränaren - Henrik Hjelt

1944 skapade författaren Stig Cederholm (1905 - 1980) den klassiska seriefiguren Åsa-Nisse, som ursprungligen förekom i veckotidningar som tecknad serie. För de flesta lär figurerna dock vara mest bekanta från filmer, och mellan 1949 och 1969 producerades totalt 20 olika filmer med Åsa-Nisse och Klabbarpan, i de flesta fall med John Elfström i huvudrollen. Filmerna blev stora publiksuccéer, trots att i stort sett samtliga fick dålig kritik av de flesta recensenter. Trots återkommande TV-visningar har det sedan 1970-talet dock varit ganska tyst om figuren, men 2011 har helt plötsligt konceptet återskapats med en ny långfilm. Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult har regisserats av Fredrik Boklund, som annars huvudsakligen arbetat med musikvideor och reklamfilmer och vars enda tidigare långfilm var den måttligt framgångsrika Morgan Pålsson - världsreporter. Bakom manuset står komikerna Henrik Dorsin och Rikard Ulvshammar.

Handlingen utspelas i Knohult, ungefär sex mil utanför Vetlanda i Småland, och där har tiden nästan stått helt stilla. Åsa-Nisse och hans bästa vän Klapparpan roar sig mest åt diverse uppfinningar eller tjuvjakt på älgar, och Nisses fru Eulalia har tröttnat på att han aldrig tar sig tid att laga gårdens vattenpump och att de tvingats klara sig utan vatten i evigheter. När han väl tar sig tid att laga pumpen fungerar den alldeles för bra, och börjar forsla ut olja i stora mängder istället för vatten. Åsa-Nisse vill dela med sig av oljan till hela Knohult, men skånska oljebolag och Sveriges regering vill också blanda sig i leken...

Jag har aldrig tyckt om Åsa-Nisse, och minns inte ens om jag någonsin orkat se klart en hel film av de äldre versionerna. Därför hade jag mina farhågor inför Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult, och tyvärr måste jag medge att de flesta av de infriades. Filmen har en lite märklig tidskänsla, där det tydligen ska föreställa 2000-talet och vissa moderna referenser förekommer (som bl.a. Discovery Channel), men samtidigt ser det fortfarande ut och känns som 1950-tal. I den här byn verkar tiden bokstavligt talat ha stått still, och det mest moderna som existerar är kabel-TV. Det känns inledningsvis lite egendomligt, och jag börjar undra om det inte hade varit bättre att behålla 1950-talsstilen istället för den här märkliga hybriden.

Men storyn är ändå fullt fungerande, och filmen har en periodvis fin stämning. Det puttrar på i lagom stilla takt, och bitvis är det ganska intressant. Det stora problemet är att filmen inte är särskilt rolig. Jag skrattade en enda gång under hela filmen, och däremellan går det inte längre än till några leenden eller i bästa fall mycket försiktiga småfniss. I humor och stil är det mesta sig likt, och det handlar fortfarande om gammaldags buskishumor med en del slapstick-komik. Det var säkert roligt på 1950-talet, men att återupprepa exakt samma slags humor år 2011 fungerar helt enkelt inte. Tiderna har förändrats, och det som (gissningsvis) var roligt för 50 år sedan är inte alls lika roligt i dagens läge. Det blir heller knappast bättre när exakt samma vitsar upprepas flera gånger under filmen, och de inte var roliga ens första gången.

Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult är dock hyfsat intressant och någorlunda underhållande med sin folkliga och lättsamma stil i knappt halva filmen. Men under den andra halvan spårar storyn ur fullständigt, och filmen tappar den lilla tillstymmelse till trovärdighet den någonsin haft. Det blir oerhört tillspetsat, extremt och urflippat, och dessutom ganska osammanhängande. När dessutom amerikanska flygvapnet blandas in, så har det helt enkelt gått alldeles för långt... Även i en lättsam och osannolik komedi måste ändå gränsen gå någonstans, och det här är absolut att passera gränsen. Dessutom är alla rollfigurer väldigt endimensionella och stereotypa, och ingen får minsta lilla djup. Det är också förutsägbart, och de allra flesta karaktärer är inte heller särskilt sympatiska. Inget av det gör så mycket om en film bara är tillräckligt rolig, men när man nästan aldrig får skratta så får man istället gott om tid att tänka på alla andra brister.

Filmen erbjuder ett snyggt foto och genomarbetad scenografi. Specialeffekterna är dock under all kritik, och i synnerhet en scen med en älg och en scen med oljeutbrott ser minst sagt konstlade ut. Kanske är det avsiktligt, men jag kan inte för mitt liv förstå varför. Skådespelarinsatserna är bra, och alla gör ganska bra ifrån sig. Det är också den imponerande rollbesättningen som är det bästa med filmen, och man kan starkt misstänka att 90% av hela filmens budget gått till just skådespelarnas gage. Ibland blir det dock svårt att höra vad som sägs, genom skådespelarnas överdrivna och uppenbart fejkade småländska, och jag hade önskat textning på bio.

Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult hade säkert varit en rolig och trevlig film om den hade kommit år 1968. Men trots fina skådespelare och vissa småroliga scener, så håller filmen inte i dagens läge. Det är inte roligt och överlag ganska oengagerande, och då hjälper det inte mycket med manusförfattarnas uppenbara fantasifullhet. Tycker man om gammaldags buskishumor i 1950-talsstil och tycker gammaldags rasistiska skämt eller folk som slår varandra i skallen är det roligaste som finns, så kommer man säkert att uppskatta den här filmen. För alla oss andra är det klokast att avstå, och då jag tillhör den kategorin kan jag inte med gott samvete ge filmen mer än en trea i betyg. Jag förstår mig heller inte riktigt på vilka de tilltänkta målgrupperna är, då merparten av de som går på bio förmodligen är för unga för att ens komma ihåg Åsa-Nisse, och många av de gamla filmernas största fans kanske inte ens är i livet längre...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 februari 2011
Senast uppdaterad: 11 februari 2011

Recensionen har lästs 4031 gånger av 2314 personer, sedan den 10 februari 2011

Betyg:
Film/serie * * *         3
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * *         3

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - FYRA - ÅTTA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern