Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Attenberg
(Attenberg)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Attenberg på CDON
Sök efter Attenberg på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 34 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Grekland, 2010
Produktionsbolag: Haos Films, Stefi S.A. & Boo Productions
Producent: Maria Hatzakou, Giorgos Lanthimos, Iraklis Mavroidis, Athina Rachel Tsangari & Angelos Venetis
Regi: Athina Rachel Tsangari
Manusförfattare: Athina Rachel Tsangari
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Marina - Ariane Labed Bella - Evangelia Randou
Spyros (Marinas pappa) - Vangelis Mourikis Ingenjören (pojkvännen) - Yorgos Lanthimos

23-åriga Marina har levt hela livet med sin pappa i en namnlös mindre industristad någonstans i Grekland, efter att hennes mamma dog när Marina var ung. Pappa Spyros har varit en framstående arkitekt, men Marina har levt en skyddad tillvaro med få vänner och där den största behållningen i livet varit att se naturdokumentärer på TV med sir David Attenborough; som med grekiskt slarvigt uttal blir Attenberg (därav titeln). Hennes bästa och enda vän är Bella, som är sexuellt erfaren och har legat med halva staden; samtidigt som Marina knappt ens vet hur man gör. Hon både äcklas och fascineras av sex, och inte blir det särskilt mycket bättre när Bella försöker att lära henne hur man kysser killar... Nu är hennes pappa Spyros svårt sjuk i cancer, och beräknas inte leva länge till.

Det här är en mycket originell och udda film, med en ovanlig ton och intressant story. Inledningsvis tyckte jag att filmen kändes ganska osammanhängande, med många förvisso intressanta scener utan särskilt stark röd tråd, och det tog mig ett tag innan jag kom in i filmen; detta trots en väldigt rolig och minnesvärd öppningsscen. Men när Attenberg väl kommer igång blir den intressant och fascinerande, och med tiden blir det en tydligare röd tråd och mer sammanhängande historia. Det är en charmig och smårolig film, som tar upp en intressant far- och dotterrelation och känns lagom trovärdig men samtidigt annorlunda. Filmen engagerar och till viss del berör, även om den aldrig riktigt griper tag i mig. Det är också oförutsägbart, men framförallt har filmen en ovanlig och stark stämning som inte lär lämna någon oberörd. Stämningen förhöjer helhetsintrycket en hel del, och det finns även en del charm.

Men samtidigt är det svårt att förneka att storyn är i tunnaste laget, och egentligen händer inte särskilt mycket under filmens gång. Det handlar om relationer hellre än konkret yttre handling, och det är en enkel historia som istället spetsats till med absurt komiska och charmiga inslag samt ett ovanlig stämning. Framförallt är det här en lite för lågmäld och subtil film, som inte direkt slöser med förklaringar utan gör allt för att det absolut inte ska bli övertydligt. Och resultatet är istället raka motsatsen - ganska ofta förstår man inte allt som händer, och i slutändan återstår ganska många obesvarade frågor. Visst finns det en tjusning med lågmälda filmer, men jag tycker att det har gått lite för långt i det här fallet och jag hade velat få några fler svar.

Attenberg blir också lite för utdragen och småseg, då de flesta scener dröjer kvar lite för länge och det finns flera exempel på flera minuter långa scener där i stort sett ingenting alls händer. Jag stör mig också på de minst sagt absurda återkommande scener där Marina och Bella härmar djurbeteenden via någon slags märklig dans på gatan; något som är kul första gången men som därefter överanvänds och egentligen inte tillför något alls till storyn. Det känns lite överpretentiöst, även fastän det absolut är originellt och minnesvärt.

Fotot är snyggt, och filmen har ett annorlunda bildspråk som ger ett lite kyligt och distanserat intryck; vilket ofta passar utmärkt men ibland känns lite konstlat. Musiken är bra, och klippningen likaså. Skådespelarinsatserna är överlag bra, och framförallt blev jag mycket imponerad över Ariane Labed i huvudrollen som Marina - hon spelar mycket övertygande och naturligt in i minsta detalj. Evangelia Randou är också bra som Marina, medan jag inte blev lika förtjust i Vangelis Mourikis som Marinas pappa. Dialogen är originell och genomarbetad, men känns då och då lite väl konstruerad och inte helt realistisk. Eller hur trovärdigt är det att en 23-årig tjej, hur naiv och omogen hon än råkar vara, skulle fråga sin pappa om han brukar fantisera hur hon ser ut naken...?

Attenberg är en ojämn film, som gör den svår att betygsätta. Det är originellt, annorlunda och överlag minnesvärt. Men filmen ger också ett något fragmentariskt intryck, är lite för lågmäld och upplevs ibland för utdragen; detta trots en inte alltför lång speltid på 1 timme 35 minuter. Filmen ger därför ett något kluvet intryck, men genom den originella och minnesvärda framtoningen samt den fantastiska stämningen och fotot väljer jag efter moget övervägande en mycket svag sjua; detta trots att storyn och manuset egentligen inte förtjänar ett så högt betyg. Men visst är filmen sevärd, och det är också glädjande att en grekisk film trots allt kommer till Sverige - det händer ju minsann inte särskilt ofta.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,35:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har tysdkt tal och enbart svensk text; inga andra språk alls och heller ingen text för hörselskadade. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, följt av varningstexter. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är stilren, stillastående och svenskspråkig. Menyn är av enkelt slag, och innehåller bara möjlighet att spela filmen, scenval samt slå av och på text. Det finns inget tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt för en film som trots allt blivit nominerad till flera priser och även visats på bio i Sverige (om än i mindre skala).


Recensionen skriven: 20 januari 2012

Recensionen har lästs 2000 gånger av 1208 personer, sedan den 20 januari 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - TREA - FYRA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern