Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Battleship
(Battleship)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Battleship på CDON
Drama / Action / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 12 minuter
Genre: Science-fictionactionthriller
Produktionsland/år: USA, 2012
Produktionsbolag: Hasbro Entertainment, Universal Pictures & Film 44
Producent: Sarah Aubrey, Peter Berg, Brian Goldner, Duncan Henderson, Bennett Schneir & Scott Stuber
Regi: Peter Berg
Manusförfattare: Erich Hoeber & Jon Hoeber
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Alex Hopper - Taylor Kitsch Stone Hopper - Alexander Skarsgård
Samantha - Brooklyn Decker Amiral Shane - Liam Neeson
Raikes - Rihanna Nagata - Tadanobu Asano
Beast - John Tui Ordy - Jesse Plemons
Försvarsministern - Peter MacNicol Överbefälhavare Moore - Josh Pence

I över 100 år har barn och vuxna över hela världen spelat Battleship, som i Sverige populärt brukar kallas "Sänka skepp", och som via papper och penna gick ut på att gissa var motståndarens fartyg finns placerade på ett rutnät. Ingen vet längre med säkerhet vem som egentligen uppfann spelet, men det publicerades första gången 1931 av Milton Bradley i form av tryckta rutnät på papper med medföljande penna. Spelet har därefter gjorts som brädspel och datorspel i en rad olika former, och rättigheterna ägs numera av serietidningsjätten Hasbro. Nu har hör och häpna Hasbro producerat en långfilm baserad på just "Sänka skepp", under originaltiteln Battleship. Filmen, som regisserats av Peter Berg, är en science-fictionactionfilm som fått premiär i Sverige som ett av de första länderna i världen; en månad innan premiären i hemlandet USA.

Vetenskapsmän har upptäckt en tidigare okänd planet parallellt med jorden i ett annat solsystem. Den nya planeten verkar väldigt snarlik jorden, och genom kommunikationsutrustning vill forskarna skicka en hälsning till livsformerna på den andra planeten; som de är övertygade om är snälla. Alex Hopper är en måttligt framgångsrik kille, som aldrig lyckats behålla något jobb och mest bryr sig om tillfälliga relationer med det motsatta könet. Hans storebror Stone är allt som Alex inte är; en framgångsrik och meriterad marinsoldat i den amerikanska flottan. Men en dag går Alex lite för långt när han till varje pris vill imponera på en snygg tjej i en bar, och han blir anhållen av polisen. Då får Stone nog och tvingar Alex att ta värvning i flottan. Tjejen Alex försökte imponera på, Sam, råkar vara dotter till amiral Shane som är Stones chef; och ett år senare har Alex och Sam ett fast förhållande. Något amiralen inte alls uppskattar, och inte blir det bättre av att Alex inte alls passar in i flottan och är gång på gång väldigt nära att bli avskedad. Men allting förändras när ett stort internationellt militärsamarbete ska inledas på Hawaii, då flottan från alla länder ska lära sig att samarbeta under en krisövning. Mitt under övningen landar rymdskepp med varelser från den nyupptäckta planeten, och de verkar till synes inte riktigt vara så vänligt inställda som forskarna räknat med. Utomjordingarna attackerar flottornas fartyg, och ombord på USS John Paul Jones vill det sig inte bättre än att alla högt uppsatta officerare blir dödade. Plötsligt har Alex högst rang av alla ombord (!) och tvingas ta över befälet, om de ska ha en chans att överleva...

Att basera en hel långfilm på det klassiska sällskapsspelet "Sänka skepp" låter minst sagt absurt, och av förståeliga skäl är det inte en alltför stor andel av filmen som verkligen handlar konkret om det. Men momenten från spelet har integrerats på ett smart sätt, och handlingen är intressant. Alltför originellt är det inte, och jag har tappat räkningen över antalet filmer som behandlar ämnet invasion av utomjordingar. Men det finns i alla fall vissa fräscha grepp, som gör att filmen åtminstone till viss del sticker ut från mängden.

Manusförfattarna har tagit god tid på sig att introducera rollfigurerna och grundpremissen, och det dröjer över en halvtimme innan handlingen faktiskt sätter igång på allvar. Det är ett mycket lyckat grepp, då vi för en gångs skull faktiskt hinner lära känna rollfigurerna och bry sig om dem innan invasionen inleds och folk oundvikligen börjar dö som flugor. Det blir dock främst Alex och Sam som blir riktigt mångbottnade och äkta, medan de flesta andra inte hinner utvecklas så jättemycket. Men bland de övriga hinner åtminstone några få vissa nyanser, och det är tillräckligt för att man ska bry sig om utgången. Jag uppskattar också att manusförfattarna blandat in viss subtil humor, för att på så sätt lätta upp den ganska mörka stämningen på ett naturligt sätt.

Det är en engagerande och underhållande film, med ett föredömligt tempo där man hinner bry sig om personerna samtidigt som det går ganska snabbt framåt. Trots mycket action blir det aldrig riktigt lika oengagerande som det annars ofta brukar bli, utan intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt. Det blir heller aldrig lika rörigt eller oöverskådligt som sådana här actionfilmer ofta blir, utan här hinner man se nästan allt som händer utan att man någonsin känner sig likgiltig; något i alla fall jag ofta brukar känna mig av sådana här filmer. Det finns också ett visst djup, och jag uppskattar att filmen blivit ovanligt nyanserad genom att en av huvudrollerna är japan och att filmen skildrar allting från fler än bara amerikaners perspektiv - det är sällsynt, i en genre som annars brukar upplevas väldigt patriotisk och där det knappt brukar existera något land utanför USA. Det är en trevlig omväxling, och gör att filmen får ett större djup och fler nyanser än man brukar vara bortskämd med. Fast fortfarande är det huvudsakligen en lättsam underhållningsfilm, så alltför djupsint blir det inte.

Dock är det svårt att förneka att 2 timmar 11 minuter är väldigt långt för en film som denna, och handlingen är trots allt relativt begränsad. Bitvis känns filmen också lite för lång med vissa onödigt utdragna scener, och man hade vunnit på att korta ner filmen med åtminstone en kvart - det gäller i synnerhet den andra halvan, medan de inledande lugnare scenerna fungerar bättre. Men överlag går handlingen ändå hyfsat snabbt, och längden kändes inte fullt så påtaglig som jag hade väntat mig. Men även om det är bättre ställt än med många andra dylika filmer, så blir det ändå lite oengagerande under vissa lite för långa stridsscener, och filmen hade vunnit på ett mer finslipat manus med lite färre stridsscener.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk och övertygande specialeffekter. Jag uppskattar också att actionscenerna är snyggt koreograferade, och blir aldrig så röriga eller oöverskådliga som det annars ofta har en förkärlek att bli. Till min förvåning släpps Battleship inte i 3D, trots att det här bör vara den sortens film som faktiskt skulle vinna på 3D-effekter. Fast inte mig emot, då jag sällan blivit alltför imponerad över 3D-effekter på film... Skådespelarinsatserna är bra, och Taylor Kitsch är riktigt bra i huvudrollen som Alex. Alexander Skarsgård är som vanligt bra som storebrodern Stone, även om han tyvärr inte får alltför mycket att arbeta med i en ganska stereotyp och endimensionell roll. Brooklyn Decker är riktigt bra som Sam, och Liam Neeson är bra som hennes pappa. Men förvånansvärt nog är det sångerskan Rihanna, som debuterar som skådespelare med denna roll, som står för filmens kanske bästa rollprestation, i en ganska liten men viktig roll som vapenspecialisten Raikes. Hon är utmärkt i rollen, och spelar både trovärdigt och äkta på ett sätt jag verkligen inte hade väntat mig. Hon har faktiskt alla möjligheter att kunna slå igenom som skådis likaväl som sångare, och lyckas att sticka ut på ett sällsynt lyckat sätt.

Det här är långt ifrån min favoritgenre, och därför hade jag måttligt höga förväntningar inför Battleship. Men till min förvåning är det faktiskt en bra film, som underhåller och engagerar med enkla medel och håller intresset vid liv trots en väldigt lång speltid. Visserligen är många rollfigurer lite väl endimensionella, storyn relativt förutsägbar och vissa stridsscener onödigt utdragna, men det är ändå en av de bästa science-fictionactionfilmer jag sett och en film som är väl värd att se för de flesta. Betygsmässigt når filmen för mig upp till en sjua, och då det som sagt inte är min genre, så bör det innebära att de som verkligen tycker om action och/eller science-fiction sannolikt lär älska Battleship.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 12 april 2012
Senast uppdaterad: 13 april 2012

Recensionen har lästs 2522 gånger av 1469 personer, sedan den 12 april 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - NIA - FYRA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern