Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Beginners
(Beginners)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Beginners på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: Focus Features, Olympus Pictures & Parts and Labor
Producent: Lars Knudsen, Jay Van Hoy, Miranda de Pencier, Leslie Urdang & Dean Vanech
Regi: Mike Mills
Manusförfattare: Mike Mills
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Oliver - Ewan McGregor Anna - Mélanie Laurent
Hal - Christopher Plummer Andy - Goran Visnjic
Georgia (Olivers mamma) - Mary Page Keller Oliver som barn - Keegan Boos
Elliot - Kai Lennox Shauna - China Shavers
Liz - Melissa Tang Magikern - Lou Taylor Pucci
Hunden Arthur - Cosmo

Den amerikanska regissören och manusförfattaren Mike Mills jobbade under många år som grafisk designer, och började därefter att regissera musikvideor. Hn har dessutom gjort dokumentärer, och långfilmsdebuterade som spelfilmsregissör 2005 med den omtalade och kritikerrosade Thumbsucker. Nu är han tillbaka med sin andra spelfilm, och med den delvis självbiografiska Beginners återberättar han om bl.a. hans relation till sin pappa. Filmen har blivit nominerad till några mindre priser, och har nu släppts på DVD.

Oliver är 38 år gammal, och lever ensam i Los Angeles. Hans pappa Hal har precis dött i cancer, och hans mamma har varit död i åtskilliga år. Därför tänker han tillbaka på de sista åren han fick med sin pappa, då Hal oväntat kom ut som homosexuell vid 75 års ålder efter 44 års äktenskap med Olivers mamma och till råga på allt inledde ett förhållande med den hälften så gamla Andy. Den ensamma och deprimerande Oliver försöker gå vidare med sitt liv så gott han kan, och på en maskeradfest träffar han den några år yngre franska skådespelerskan Anna. Han blir genast förälskad i henne, och de inleder ett förhållande som kompliceras av att Oliver ännu inte bearbetat pappans död. Genom tillbakablickar från de sista åren Oliver fick med Hal blandas den nutida historien.

Beginners låter kanske inte som världens mest originella film utifrån ämnet, men den har en tämligen unik ton och känsla som gör att filmen känns ganska originell och nyskapande i sin berättarteknik. Det märks att storyn till stora delar är självbiografiska, för allting känns autentiskt och realistiskt in i minsta detalj. Det är en intressant och fascinerande historia, som berättas på ett finkänsligt sätt. Därför lyckas filmen att engagera och väcka intresse med enkla medel, och det är lätt att fängslas av rollfigurerna och situationerna. Det är också en berörande film, som griper tag i tittaren på ett lagom känslosamt sätt. Visserligen tycker jag inte att det någonsin blev alltför gripande, men filmen berör mig i alla fall till stora delar och det är lätt att känna för rollfigurerna. Det finns också en hel del humor, och man får skratta då och då. Någon stor skrattfest är det förvisso inte, men det är lagom roligt och underhållande samtidigt som det alltid finns en allvarlig och djup underton. Filmen har ett påtagligt djup och känns ganska tänkvärd, utan att för den skull bli filosofisk eller pretentiös.

Oliver har också blivit en mångbottnad och intressant personlighet, som är lätt att sympatisera med och som känns äkta. Förmodligen är han bara en mycket lätt förtäckt version av regissören Mike Mills, och det är antagligen också en bidragande orsak till att han känns så äkta. Även Anna känns relativt mångbottnad och nyanserad, även fast vi egentligen inte får veta så jättemycket om henne. Pappa Hal är också en nyanserad och äkta rollfigur, men mamman får vi tyvärr inte veta särskilt mycket om, då hon förpassats till några tillbakablickar. Andy tycker jag dock känns lite väl endimensionell och stereotyp, och om honom får vi heller inte veta särskilt mycket. Filmen är lagom lågmäld och finstämd, och håller sig på precis lagom nivå för att varken bli glättig eller överdrivet deprimerande. Det fungerar riktigt bra, och gör att allting känns engagerande.

Beginners har också en del egensinniga berättartekniker, som gör att den känns mer nyskapande än det kan verka. Bl.a. får vi då och då se monologer där Oliver berättar historiska eller nutida fakta via fotomontage - det låter udda, men fungerar faktiskt riktigt bra och ger filmen en unik charm och ton. Hals gamla hund Arthur kan dessutom nästan prata; eller åtminstone tänka via textning av hans tankar. Det är ganska roligt, och fungerar bättre än det låter som. Filmen utspelas under tre olika tidsperioder, via tidshopp. Dels de nutida berättelserna (2003) som utspelas strax efter att Hal gått bort, dels tillbakablickar från åren efter att Hal kommit ut som homosexuell och framförallt den sista tiden innan han dog. Slutligen förekommer också några tillbakablickar från Olivers barndom med hans mamma, men det är den delen av filmen som slarvats bort mest och som har förpassats till några få men ganska viktiga tillbakablickar. Jag hade velat se lite mer av de tidiga åren, men i övrigt är det intressant med de olika tidsperioderna som vävs ihop på ett fint sätt och där de dåtida händelserna påverkar nutid.

Tyvärr har de ständiga tidshoppen dock gjort att filmen bitvis känns lite rörig, då det ständigt hoppas i tid mellan framförallt "nutid" (2003) och den sista tiden med Hal - dessa två tidsperioder växlas det mellan ständigt, och övergången mellan nutid och tillbakablick fungerar inte alltid fullt ut. Jag förstår tanken, men ibland blir det lite rörigt då man inte på något enkelt sätt kan se om det vi ser är nutid eller dåtid. Det är framförallt via handlingen och huruvida Hal närvarar eller inte som vi kan se skillnad på vad som händer nu och inte, och ibland hade jag önskat något tydligare sätt att se det på; alternativt om det kunde bli lite färre eller inte så plötsliga hopp. Om man detaljgranskar märker man visserligen en viss subtil skillnad i bildspråket mellan nutid och tillbakablickar, men det är sannolikt för subtilt för att de flesta ska lägga märke till det. Men dessbättre gör det här inte så mycket, då man oftast ser ganska tydligt när det blir tillbakablickar och det är bara vid några få tillfällen som jag känner av en viss irritation över det. De nutida scenerna och tillbakablickarna kompletterar också varandra på ett fint sätt, så att ingen del tar överhanden och vi får se lagom mycket av både Olivers relation till Hal och Olivers nyblivna relation till Anna. Däremot kan jag tycka att tillbakablickarna inte riktigt har vävts in i den nutida historien på ett tillräckligt övertygande sätt, och det är bara ibland som man känner av en tydlig koppling till nutid när det växlas till tillbakablickarna.

En dryg timme in i filmen uppstår dock en liten oväntad vändning, som jag tycker känns malplacerad och kommer "från en klar himmel" utan att ha förankrats innan. Det känns nästan som att Mike Mills känt att han måste lägga in en komplikation för att inte filmen ska bli för kort, och det känns fel i sammanhanget. Det sänker helhetsintrycket en del, men jag uppskattar trots allt filmens lagom uppklarade men lite öppna slut. Jag hade gärna velat se att ännu mer kunnat klaras upp, men det här är ändå en fin kompromiss mellan deprimerande slut och förutsägbara "lyckliga slut". Jag känner dock även att vissa sidohistorier och trådar inte tas upp tillräckligt ingående, och där jag hade velat veta mer.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt och originellt bildspråk i kombination med annorlunda berättarteknik och fin klippning. Det är också bra och passande musik. Skådespelarinsatserna är också riktigt bra, och Ewan McGregor gör en mycket bra insats som Oliver och spelar övertygande och trovärdigt. Mélanie Laurent är mycket bra som Anna, och Christopher Plummer gör bra ifrån sig som Hal. I rollensemblen finns egentligen inte ett enda svagt kort, och det är utan tvekan en välgjord film.

Beginners är en lagom annorlunda och originell film, som tar upp intressanta ämnen och berör med enkla medel. Den är ganska rolig samtidigt som det hela tiden finns en djup underton, och jag uppskattar filmens annorlunda stilistiska inslag och berättarteknik. Men övergångarna mellan nutid och dåtid fungerar inte alltid helt smärtfritt, och manuset hade också vunnit på att finslipas en smula. Dessa brister gör att jag inte riktigt blir lika begeistrad i filmen som jag hade kunnat bli, men det är trots allt en riktigt bra film som är väl värd att se för de allra flesta. Betygsmässigt når det upp till en stark sjua, men jag saknar något för att kunna motivera ett högre betyg än så.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,85:1. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och relativt lättläst, men vid de fåtal tillfällen då filmen innehåller inbränd engelsk text (framförallt hundens tankar) ligger den svenska texten av någon outgrundlig anledning precis över den engelska, vilket gör det väldigt svårt att läsa. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, innan ett flertal trailers visas. Av någon ofattbar anledning går det inte att hoppa över dessa trailers överhuvudtaget, och det går inte att vare sig hoppa till menyn, gå till nästa kapitel eller ens spola på bild. Därför kan man inte göra någonting under de ca fem minuter som trailers visas. Mycket irriterande, i synnerhet om man i likhet med undertecknad redan har sett dessa trailers flera gånger tidigare. Därefter kommer vi till en engelskspråkig huvudmeny som är stillastående och stilren.

Som extramaterial återfinns först och främst ett kommentatorspår till filmen med regissören Mike Mills. Bitvis är det intressant, och han har en del matnyttigt att säga. Men tyvärr blir spåret efter ett tag ganska repetitivt, och framförallt pratar han alldeles för mycket om tekniska lösningar. Det kanske är intressant för somliga, men att höra Mike prata om exempelvis ljussättningen gång på gång på gång känns måttligt intressant för undertecknad. Därefter finns en bakom kulisserna-dokumentär på strax under 15 minuter, som är ganska intressant och innehåller en del matnyttigt. Men samtidigt är det inte alltför mycket nytt som framkommer, och jag hade velat veta mer om hur nära verkligheten filmen ligger. Slutligen finns ett kort promo-inslag med teckningar av samma stil som de som förekommer i filmen, vilket är småkul men inte mycket mer än så. Tyvärr har extramaterialet ingen textning överhuvudtaget, och det kan ställa till med vissa svårigheter då det inte alltid är problemfritt att uppfatta vad alla säger; i synnerhet Mélanie Laurent med hennes ganska tydliga franska brytning.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 november 2011
Senast uppdaterad: 23 november 2011

Recensionen har lästs 3051 gånger av 1712 personer, sedan den 22 november 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TVÅA - SJUA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern