Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Bernie
(Bernie)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Bernie på CDON
Drama / Komedi / Dokumentär / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 35 minuter
Genre: Verklighetsbaserad dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: Millennium Films, Mandalay Pictures, Castle Rock Entertainment, Wind Dancer Productions & Detour Filmproduction
Producent: Liz Glotzer, Richard Linklater, David McFadzean, Judd Payne, Celine Rattray, Martin Shafer, Ginger Sledge, Matt Williams & Dete Meserve
Regi: Richard Linklater
Manusförfattare: Richard Linklater & Skip Hollandsworth, baserat på en tidningsartikel av Skip Hollandsworth
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Bernie Tiede - Jack Black Marjorie Nugent - Shirley MacLaine
Danny Buck - Matthew McConaughey Scrappy Holmes - Brady Coleman
Lloyd Hornbuckle - Richard Robichaux Don Leggett - Rick Dial
Sheriff Huckabee - Brandon Smith Pastor Woodard - Larry Jack Dotson
Molly - Merrilee McCommas Carl - Mathew Greer
Sig själva - Marjorie Dome / Tim Cariker / Fern Luker / Ann Reeves

I småstaden Carthage i Texas är begravningsentreprenören Bernie stadens populäraste man. Han sköter allt som har med begravningar att göra, och sjunger t.o.m. på alla begravningar med utmärkt sångröst. Alla älskar honom, och att han dessutom är osjälvisk och ger bort pengar till andra gör knappast saken sämre. 1996 börjar han umgås med miljonären Marjorie, och fastän hon är otrevlig mot allt och alla kommer de allt närmare varandra; och i samband med det börjar också Bernie att spendera allt mer av hennes pengar - men som regel av osjälviska skäl. Deras situation blir alltmer ansträngd, och när Bernie till sist får nog råkar han mörda henne. Men han vill ogärna sluta att använda hennes pengar till att hjälpa samhället, och därför hittar han på att enda lösningen är att låtsas som att Marjorie fortfarande lever.

Bernie har en intressant premiss, och det är en mycket fascinerande sann historia som skildras. Det faktum att det faktiskt är verklighetsbaserat gör förstås också allting mer intressant. Filmtekniskt är det också en mycket ovanlig film, som varvar dramatiserade scener med autentiska intervjuer där de inblandade och folket i Carthage berättar vad de tycker och tänker. Dessa invånare i Carthage spelar även sig själva i resten av filmen, varför det bara är ungefär en tredjedel av de medverkande i filmen som faktiskt är professionella skådespelare. Det här är mig veterligen nästintill unikt för en film, och är ett smart och intressant upplägg. Genom det här upplägget förutsätter jag också att filmen, till skillnad från de flesta verklighetsbaserade filmer, faktiskt håller sig väldigt nära vad som verkligen hände; annars hade knappast invånarna ställt upp på intervjuerna. Det är väldigt intressant, och väcker många frågor om det verkliga fallet; ett mordfall som dessutom knappast är lika välkänt i Sverige som i USA.

Men om Bernie uppläggsmässigt och berättartekniskt är lysande, så imponerar själva filmen tyvärr inte alls lika mycket. Allting går väldigt långsamt framåt, och filmen tar god tid på sig att introducera rollfigurerna; och då i synnerhet Bernie och Marjorie. Faktum är att det tar nästan 40 minuter in i filmen förrän handlingen kommer igång, och det faktiskt händer speciellt mycket - fram tills dess är det inte mycket mer än att skildra hur charmig och omtyckt Bernie var och hur extremt oomtyckt Marjorie var. Det stämmer säkert överens med verkligheten, men det blir ändå ganska tråkigt då det blivit alltför segt. Dessutom har regissören överanvänt tekniken med de inklippta autentiska intervjuerna med invånarna i Carthage; ett smart och intressant grepp, men som alltför ofta tar överhanden från själva filmen istället för att tillföra en extra krydda. Det gör att det till stora delar hellre känns som att se på en dokumentär, och det var sannolikt inte meningen. Även när allting väl kommer igång på allvar går det ganska långsamt framåt, och det är långt ifrån något högt tempo. Och att omslaget kategoriserar filmen som en thrillerkomedi känns närmast ironiskt, då det inte finns minsta lilla spänning...

Annars har filmen marknadsförts som en svart komedi, vilket är märkligt då det inte finns särskilt mycket till humor alls. Det finns en och annan smårolig replik och situation, men längre än så går det aldrig och jag skrattade inte en enda gång under hela filmen. Faktum är att jag till allra största delen inte ens lyckas att hitta vad som ska föreställa vara humoristiskt, så jag vet ärligt talat inte om min smak skiljer sig från resten av världens eller om filmen felkategoriserats. Genom att handlingen stup i kvarten avbryts av de många autentiska intervjuerna fungerar filmen heller inte tillfredsställande som drama, och handlingen är lite för tunn för att filmen ska fungera fullt ut. Dessutom tycker jag att Bernie skildrats på ett lite väl sympatiskt sätt, då allting vinklats för att han ska framstå som en god samarit utan en enda dålig egenskap; förutom då eventuellt mordet. Det kanske överensstämmer med verkligheten, men på film upplevs det ändå lite väl onyanserat.

Däremot uppskattar jag att Bernie blivit en lågmäld film, som erbjuder en bra stämning helt utan överspel. Utifrån den här bisarra premissen och beskrivningen på DVD-omslaget hade jag väntat mig att det skulle röra sig om en "tokrolig" fars; men jag är glad att så inte är fallet utan att det faktiskt blivit en avskalad och lågmäld film. Här finns ingen som helst slapstick-komik eller buskishumor, och det är en trevlig omväxling i och med att premissen i 9 fall av 10 annars skulle ha gjorts som en fars. Mindre lyckat är då att det knappt finns någon humor överhuvudtaget; vare sig buskis eller mer intelligent sådan...

Fotot är snyggt, om än inte direkt originellt. Skådespelarinsatserna är riktigt bra. Jack Black tillhör långt ifrån någon av mina favoritskådisar, och det är svårt att förneka att han i majoriteten av alla fall brukar spela över påtagligt. Men det här är faktiskt Jacks bästa rollprestation någonsin, och för en gångs skull gör han en nedtonad och trovärdig roll helt utan överspel. Shirley MacLaine är som vanligt bra, och gör allt som går av den här minst sagt otacksamma rollen som mordoffret Marjorie. Detsamma gäller Matthew McConaughey, som gör en bra insats men hans rollfigur tillhör det mest endimensionella som världen någonsin skådat. Även i övrigt är det bra skådespelare, men de stadsbor som spelar sig själva har utan tvekan en varierande skådespelartalang.

Berie är en unik film, som kombinerar dokumentär med en dramatiserad dramakomedi. Det är en väldigt fascinerande verklig historia, och det gör att filmen till viss del också engagerar. Men då handlingen stup i kvarten avbryts på grund av alla intervjuer plus det faktum att det inte är speciellt mycket till humor alls, så fungerar filmen tyvärr inte alls så bra som jag hade önskat. Det hade kunnat bli en väldigt rolig film, om man bara löst utgått ifrån premissen men faktiskt gjort en svart komedi av det hela. Det hade också kunnat bli ett väldigt gripande drama, om man faktiskt gjort ett seriöst drama av allting och skippat både humor och autentiska intervjuer. Men som det är nu blir det istället varken hackat eller malet, och filmen lyckas inte fullt ut inom någon genre. Det är förvisso fascinerande och med imponerande skådespelarinsatser - och jag uppskattar det unika upplägget med att de flesta riktiga invånare spelar sig själva. Men som film betraktad är Bernie högst medelmåttig, och i mina ögon är det tveksamt om den är sevärd. Tycker man om udda filmer kan det för all del vara värt att ta en titt på den här unika filmen, men det finns alldeles för många brister för att jag riktigt ska tycka om den, varför mitt betyg stannar på en stark fyra.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 26 november 2013
Senast uppdaterad: 27 november 2013

Recensionen har lästs 3229 gånger av 1900 personer, sedan den 26 november 2013

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - FEMMA - NIA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern