Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Birdman
(Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance))

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Fox Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Birdman på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 59 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2014
Produktionsbolag: New Regency Pictures, Worldview Entertainment, TSG Entertainment & Le Grisbi Productions
Producent: Alejandro González Iñárritu, John Lesher, Arnon Milchan & James Skotchdopole
Regi: Alejandro González Iñárritu
Manusförfattare: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris & Armando Bo
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB & Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2 (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Riggan - Michael Keaton Mike - Edward Norton
Sam - Emma Stone Lesley - Naomi Watts
Laura - Andrea Riseborough Sylvia - Amy Ryan
Jake - Zach Galifianakis Annie (inspicienten) - Merritt Wever
Ralph - Jeremy Shamos Tabitha (recensenten) - Lindsay Duncan
Gabriel - Damian Young Clara - Natalie Gold

Den mexikanska regissören Alejandro González Iñárritu långfilmsdebuterade 2000 med dramat Älskade hundar, och har därefter gjort 21 gram. Men för de flesta är Alejandro troligen mest känd för den Golden Globe-belönade och mångfaldigt Oscarsnominerade filmen Babel från 2006. Alla dessa tre filmer skrevs av den mexikanska manusförfattaren Guillermo Arriaga, men nu är deras samarbete över. Alejandros fjärde långfilm Biutiful skrevs därför av nya manusförfattare. Till hans femte långfilm har han för första gången tagit steget över till USA och dessutom för första gången på engelska, och resultatet är Birdman som vann 4 Oscars för bl.a. bästa film och bästa originalmanus i årets Oscarsgala; där den dessutom var nominerad i ytterligare fem kategorier. Den här gången har Alejandro själv skrivit manus tillsammans med Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris och Armando Bo. Nu har filmen släppts på DVD och Blu-Ray.

Skådespelaren Riggan Thomson har alltid varit mest känd för sina tre filmer som den maskerade superhjälten Birdman för 20 år sedan, och trots att han tackade nej till en fjärde film i serien har han aldrig lyckats bli den seriösa skådis han alltid velat. På sin ålders höst satsar han nu allt på att visa alla att han är seriös, genom att spela huvudrollen i, regissera och skriva manus till en teateruppsättning baserad på poeten Raymond Carvers novell "Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek" från 1981. Riggan är numera frånskild från sin tidigare fru Sylvia, har numera ett löst förhållande med Laura och jobbar tillsammans med sin tonårsdotter Sam som efter en vistelse på rehab försöker få kontroll över sitt liv. Hans bästa vän Jake är producent för pjäsen. Men dagen innan den första offentliga förhandsvisningen blir hans motspelare Ralph träffad av nedfallande lampor och hamnar i rullstol; därför är det nu bråttom att hitta en ny skådis att ersätta honom. Skådespelerskan Lesley rekommenderar sin pojkvän, den kända filmstjärnan Mike Shiner, då han precis fått sparken från ett filmprojekt. Men det finns orsaker till att Mike blivit avskedad från tidigare filminspelningar, och under tiden måste Riggan dessutom slåss mot sina inre demoner i form av hans tidigare alter ego Birdman som har bestämda åsikter om allting...

Handlingen låter kanske inte så märkvärdig, men Birdman är på många sätt en unik film. Hela filmen är inspelad som en enda scen i en enda jättelång tagning utan klipp (eller åtminstone ser det ut så), och hela filmen är också inspelad med en enda handkamera. Det måste ha varit en oerhörd utmaning att spela in en film under sådana premisser, och jag blir oerhört imponerad över att det faktiskt gått att genomföra. Det är visserligen inget jag skulle vilja att alla filmer höll på med, men i just det här fallet fungerar det ypperligt, och det gör att filmen får en sällsynt intensitet. Inlevelsekänslan är utmärkt, och man dras in i handlingen på ett elegant sätt.

Det är charmigt och underhållande, och filmen är ganska rolig. Man får skratta en del, samtidigt som det finns många bottnar och ett påtagligt djup. Det är en nyanserad och djupsint film, som tar upp flera intressanta ämnen och frågeställningar på ett fint sätt. Det är också kul att se hur det går till bakom kulisserna på en teaterpjäs, och det finns nog mycket som talar för att den delen är relativt trovärdig gentemot hur det faktiskt går till. Det är både vemodigt och mörkt samtidigt som det är en hoppfull och underhållande film.

Bitvis är det riktigt berörande, och flera av rollfigurerna känns förhållandevis nyanserade. Dramaturgiskt är det också en ovanlig film, för här finns i stort sett ingen egentlig antagonist utan nästan samtliga rollfigurer har fått både positiva och negativa egenskaper. Det är också en oerhört fängslande film, och man förblir engagerad och fascinerad från första till sista bildrutan. Birdman har också en svårdefinierad genre, och är både drama och komedi på samma gång; i ärlighetens namn vill jag helst inte ens fastställa en genre alls på denna oerhört udda film. För det här liknar verkligen inget man tidigare skådat, utan är till största delen någonting helt nytt inom filmbranschen. Det finns också precis lagom mycket "metatänk" utan att det någonsin upplevs överpretentiöst. Filmen innehåller smarta ironiska drifter med både filmbranschen, teaterbranschen och recensenter; bland mycket annat. Och allt detta fungerar riktigt bra.

Med en så ovanlig film är det förstås oundvikligt att åsikterna kommer att gå isär, och somliga lär säkert finna det här olidligt tråkigt. Men jag tillhör inte en av dem, utan blev riktigt imponerad av filmen. Det finns också tillräckligt mycket symbolik och undertexter, så att man lär sig något nytt varje gång man ser filmen. Därför håller filmen att ses om, och är lika trevlig andra gången man ser den.

Men även fast Birdman är en väldigt bra film blev jag ändå inte riktigt lika hänförd som med flera andra filmer på senare år. Trots intensiteten kan filmen upplevas lite långsam, då det egentligen inte händer alltför mycket. Den yttre handlingen är begränsad och dessutom förekommer det några lite för långa transportsträckor där exempelvis rollfigurerna promenerar igenom korridorer. De inslag av "magisk realism" som finns fungerar också mer och mindre bra - filmens första två tredjedelar är bäst, medan det mot slutet förekommer lite väl många och långa scener av övernaturlig karaktär; och en del av dessa skär sig lite mot filmens övriga stil. Dock tycker jag om slutet, och det här är ett av fåtalet fall där ett öppet slut används till filmens fördel. Jag kan också tycka att Riggans dotter Sam blivit något schablonartad, och får inte riktigt det djup hon förtjänar, trots att det i grund och botten är en intressant rollfigur.

Fotot är förstklassigt, och filmen är uteslutande filmad med handkamera i vad som ser ut att vara en enda lång tagning. Det är oerhört imponerande gjort, och det måste ha varit en svår utmaning för kameramannen i och med de otroligt många kameraåkningarna och när kameran "promenerar" mellan olika rum. Vid flera fall förstår jag ärligt talat inte ens hur de har lyckats att lösa det. Musiken är också ovanlig, och den enda bakgrundsmusik som förekommer består av trumsolon - det låter egendomligt, men används faktiskt till filmens fördel här. Skådespelarinsatserna är mycket bra. Michael Keaton gör en stark och imponerande insats som Riggan, och det är en svår roll samtidigt som han spelar med en otrolig närvarokänsla - helt utan överspel eller konstlade manér. Emma Stone är också utmärkt som hans dotter Sam, och hon lyckas att göra en något stereotyp roll levande och mänsklig på ett fantastiskt sätt. Edward Norton är mycket bra i en svår roll som Mike, och även han imponerar stort. Naomi Watts är också utmärkt, och Zach Galifianakis likaså.

Birdman är en mycket bra film, som är charmig, underhållande och trevlig. Den är djupsint samtidigt som den är humoristisk, och det är en trevlig omväxling efter att Iñárritus tre tidigare filmer varit gravallvarliga helt utan minsta antydan till humor. Att filmen dessutom är tekniskt fulländad och lyckas att få allting att se ut som en enda lång tagning är oerhört imponerande. Det är en mycket minnesvärd film som man kommer ihåg långt efteråt, och det är också en film som håller att ses om flera gånger. Ibland är det förvisso kanske lite oklart vad Iñárritu egentligen velat säga eller förmedla med filmen, men det är ändå en så imponerande och engagerande film att inget annat betyg än en stabil åtta kan komma på fråga. Jag kan inte lova att alla kommer att tycka om filmen, men ingen lär i alla fall glömma den på mycket länge.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder Widescreen-bild med proportionerna 2,40:1. Ljudet är i DTS-HD 7.1 på engelska samt i Dolby Digital 5.1 på ett flertal andra språk. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textat på bl.a. de skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade, men tyvärr finns ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och relativt lättläst, men kantlinjerna är lite för smala vilket gör det svårläst under de partier som har ljusare bakgrunder. Den svenska textningen håller som regel en relativt hög klass, och jag kunde inte hitta några uppenbara översättningsfel.

När man matar in BD-skivan möts man av en distributörsjingel. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är snygg och rörlig men som endast finns på engelska. Avsaknaden av inledande språkvalsmeny medför att man, för att kunna se filmen på något annat sätt än engelska utan text, måste gå in i menyerna och välja textning; något som kanske inte är helt oproblematiskt om man inte behärskar engelska. Efter filmens slut visas varningstexter i 10 sekunder på det språk man sett filmen på; har man sett filmen textad på svenska visas alltså endast svenska varningstexter. Då 20th Century Fox på DVD alltid haft den irriterande egenskapen att visa varningstexter på samtliga språk efter filmernas slut är det mycket glädjande att de på Blu-Ray tydligen lärt sig av sina misstag.

Som bonusmaterial hittar vi först en bakom kulisserna-dokumentär vid namn "Birdman: All Access" på hela 33 minuter, som berättar det mesta om filmens produktion; huvudsakligen genom intervjuer med de inblandade. Det är intressant och underhållande, och vi får veta en hel del matnyttigt. Men tyvärr blir det för mycket skryt över i synnerhet Iñárritu från alla inblandade, och det känns lite si och så - trots allt lär ju ingen skådespelare som vill få fler jobb inom branschen säga något negativt om sin regissör, varför sådana hyllningar alltid känns tämligen poänglösa. Vi får heller inga svar på exakt hur några av de tekniskt svåra scenerna har åstadkommits. Därefter hittar vi ett kvartslångt samtal mellan Michael Keaton och regissören Alejandro Iñárritu, som är ganska intressant men också innehåller lite "fluff" som inte tillför så mycket. Till sist finns ett fotogalleri med foton tagna under inspelningen av filmen, vilket inte ger särskilt mycket. Glädjande nog har allt bonusmaterial svensk text, vilket är väldigt trevligt och sannerligen inte tillhör vanligheterna nuförtiden.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 juli 2015
Senast uppdaterad: 3 juli 2015

Recensionen har lästs 3002 gånger av 1648 personer, sedan den 3 juli 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
BD-produktion * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * * och en halv    7,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NOLLA - SJUA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern