Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Birth
(Birth)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Birth på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2004
Produktionsbolag: New Line Cinema & Academy Productions, i samarbete med Fine Line Features & March Entertainment
Producent: Lizie Gower, Nick Morris & Jean-Louis Piel
Regi: Jonathan Glazer
Manusförfattare: Jonathan Glazer, Milo Addica & Jean-Claude Carrière
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Anna - Nicole Kidman Unga Sean - Cameron Bright
Joseph - Danny Huston Clara - Anne Heche
Eleanor - Lauren Bacall Clifford - Peter Stormare
Laura - Alison Elliott Bob - Arliss Howard
Mr. Conte - Ted Levine Mrs. Conte - Cara Seymour
Sean - Michael Desautels

Åtminstone i USA fick den här filmen står uppmärksamhet, och närmast kaos uppstod, på grund av vissa scener som utdragna ur sitt sammanhang kunde upplevas som stötande - men nu med facit i hand, så vet vi att det inte var så mycket att bli upprörd över... Filmen hade svensk biopremiär i mars i år, men har redan nu släppts på video och DVD (nytt rekord?). I centrum står Anna, vars make dött 10 år tidigare och hon haft stora problem att komma över det hela. Nu har hon dock äntligen fått ordning på sitt liv igen, och har förlovat sig med en ny man. Men under förlovningsfesten dyker en 10-årig pojke upp, som söker upp Anna och säger sig vara hennes döda make reinkarnerad (!). Till att börja med förutsätter hon naturligtvis att det är en bluff, men när denna unga pojke, som också heter Sean, kan berätta alltmer intima detaljer som ingen annan borde veta om, blir hon mer och mer osäker och börjar misstänka att det kan ligga någon sanning i det hela...

Det är onekligen en mycket annorlunda och udda film, på gott och ont. De flesta skådespelarna spelar bra, men det stora lyftet sker utan tvekan av den australiensiska filmstjärnan Nicole Kidman, som spelar fantastiskt bra här - filmen hade sannolikt inte klarat sig alls utan henne. Den unga pojken Sean spelas av den kanadensiska barnskådisen Cameron Bright, som visserligen spelar relativt bra, men tyvärr med i stort sett ett enda ansiktsuttryck igenom hela filmen, och utan att vare sig känslor eller tankar skiner igenom. Grundstoryn är intressant, och filmen börjar mycket lovande. Men efter ett tag blir det bara alltmer rörigt, märkligt och osannolikt. Slutet är också lite svagt, och lämnar en hel del oklart. Regissören tycks också ha en lite väl stor förtjusning i långdragna scener nästan helt utan dialog - visst förstår jag tanken, men ibland blir det bara lite väl mycket... Filmen är visserligen fullt sevärd, men manuset har en hel del brister och tyvärr blir den inte alls lika bra som den hade kunnat bli.

Den svenska textningen verkar vara av hög kvalitet - visserligen har de missat att översätta enstaka meningar och uttryck, men i övrigt finns inte mycket att anmärka på och jag kunde inte hitta några klara översättningsfel.

Tyvärr har jag inte fått tillgång till filmens DVD-utgåva, och kan därför inte uttala mig om DVD-produktionen eller eventuellt extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 augusti 2005
Senast uppdaterad: 6 augusti 2005

Recensionen har lästs 3027 gånger av 1668 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - NIA - TVÅA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern