Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Blonde Ambition
(Blonde Ambition)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Blonde Ambition på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 28 minuter
Genre: Romantisk dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2007
Produktionsbolag: Millennium Films & Papa Joe Films
Producent: Joe Simpson, Justin Berfield, Jason Felts, Lati Grobman, David Ornston, Jeff Rice & Richard Salvatore
Regi: Scott Marshall
Manusförfattare: David McHugh & Matthew Flanagan, baserad på en grundstory av John Cohen, David McHugh & Matthew Flanagan
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Katie - Jessica Simpson Ben - Luke Wilson
Haley - Rachael Leigh Cook Billy - Drew Fuller
Debra - Penelope Ann Miller Freddy - Andy Dick
Ronald Connelly - Larry Miller Farfar - Willie Nelson
Amber Perry - Piper Mackenzie Harris Mr. Carruthers - Ritchie Montgomery
Nikolina - Niki Spiridakos Betty - Karen McClain
Mr. Perry - Bill Jenkins Floyd - Paul Vogt

Romantiska komedier och dramakomedier är två genrer som det redan går tretton på dussinet av, och här kommer ännu en. Den här filmen, med Jessica Simpson i huvudrollen och hennes pappa Joe Simpson som producent, hade begränsad biopremiär i USA och en del andra länder, men släpptes direkt på DVD i Sverige. Här får vi lära känna småstadstjejen Katie som bor i en litet samhälle i Oklahoma tillsammans med hennes pojkvän sedan 15 år tillbaka, Billy. Billy vill dock nu slå igenom som fotomodell, och det finns det inte alltför stor efterfrågan på i hemorten. Därför bestämmer han sig för att resa till New York en tid - bara i sex månader, för att sedan komma hem igen så att han och Katie kan gifta sig. Tre månader senare hittar Katie på att resa till New York för att hälsa på fästmannen, men hittar honom då i säng med en annan kvinna. Hon gör genast slut med honom, men bestämmer sig för att trots allt inte åka hem till Oklahoma. Hon flyttar in med sin kusin Haley, och stannar i storstaden tills vidare. När hon därefter blir erbjuden ett välbetalt jobb av vice VD:n på ett stort byggföretag, och dessutom träffar den snygga killen Ben på jobbet, verkar allt ljusna. Men det finns skäl till varför hon blivit erbjuden jobbet, och allt är inte så trevligt som det verkar...

Romantiska komedier och romantiska dramakomedier är aldrig dåliga, utan brukar alltid vara sevärda - jag har åtminstone inte stött på motsatsen ännu, trots att jag sett många dussin filmer i genren. Det här är inget undantag. Det här är heller inte en ren romantisk film, eftersom oegentligheterna på arbetsplatsen får lika stort fokus som romansen mellan Katie och Ben. Det är en ganska bra kompromiss, och fungerar riktigt väl. Storyn är intressant, och man bryr sig om karaktärerna. Dock är den mycket förutsägbar, och det är inte alls svårt att lista ut hur allt ska sluta eller vad som kommer att hända efter vägen. Dessutom kan jag tycka att upplösningen i slutet känns lite väl förenklad, och att konflikterna löser sig orealistiskt snabbt och enkelt, men före det känns det mesta någorlunda realistiskt och trovärdigt. Skådespelarinsatserna är bra, och egentligen finns inte mycket att anmärka på. Den något skandalomsusade Jessica Simpson tillhör visserligen inte de mest hyllade skådisarna i världen (minst sagt), men jag tycker om henne. Även om hon inte är den starkaste skådisen som finns, så klarar hon av den här rollen utan problem, och spelar övertygande och trovärdigt. Luke Wilson spelar aningen stelt, men gör ändå en ganska god insats. Rachael Leigh Cook är förstås alltid bra, och passar utmärkt även här; även om hennes rollfigur tyvärr fått en lite väl undangömd roll. Förutom förutsägbarheten lider filmen av två huvudsakliga problem. Det första är att man inte får lära känna någon annan än Katie och Ben särskilt väl, och de flesta andra förblir tämligen endimensionella. Det andra problemet är att filmen inte blivit alltför rolig. Visst får man skratta en del mellan varven, men de riktigt klockrena poängerna uteblir nästan helt och det blir ibland långt mellan skratten. Det är förvisso uppenbart att filmen inte är menad som en ren komedi, då dramadelen är ganska framträdande, men det hade ändå behövts mer humor för att lätta upp filmen och få den att fungera riktigt bra. Trots bristerna är Blonde Ambition en riktigt underhållande och välgjord film, väl värd att se. Jag betvivlar att någon vill se om den i första taget, men det är absolut värt pengarna att åtminstone hyra den. Efter moget övervägande anser jag dock att bristerna är för många för att jag med gott samvete ska kunna ge filmen mer än en stark femma.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk Widescreen-bild i formatet 1,85:1, vilket i praktiken innebär nästan fullskärm på en 16:9-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och både bild och ljud håller relativt hög kvalitet. Filmen är textad på de fem nordiska språken, och dessutom finns två engelska textremsor - dels vanlig engelsk text, och dels engelska för hörselskadade. Det sistnämnda är mycket uppskattat, men tyvärr finns alltså ingen svensk text för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som tyvärr följs av en amerikansk och alltid lika irriterande anti-piratpropaganda på 45 sekunder. Sattygen att försämra för betalande kunder genom sådan irriterande propaganda måste verkligen upphöra, och risken bör vara överhängande att de snarare får motsatt effekt än den avsedda. Dessbättre går det dock att hoppa förbi den, genom att gå till nästa kapitel. Då kommer vi direkt till huvudmenyn, som är stillastående och enkel men tyvärr enbart på engelska. När man väljer att starta filmen visas först en reklamjingel för ljudformatet Dolby Digital, och därefter visas varningstexter på engelska samt valt textningsspråk (för de flesta i Sverige troligen svenska). Det känns lite malplacerat att visa sådant innan filmen börjar, och det hade passat bättre att lägga det antingen innan huvudmenyn eller efter filmens slut. Men jag är trots allt tacksam att vi åtminstone bara behöver se varningstexter på svenska och engelska, istället för femtioelva olika språk som vissa distributörer envisas med. Ett annat mindre irritationsmoment är att vi, när filmen är slut, hoppas till menyn för trailers - antingen tillbaka till huvudmenyn eller menyn för extramaterial hade väl varit mer logiskt.

Som extramaterial hittar vi en bakom kulisserna-dokumentär på just under 10 minuter, som består av intervjuer med några av skådespelarna, regissören och en av producenterna. Ganska intressant, men lite väl mycket skryt över de inblandade, och dessutom alldeles för kort. Tyvärr får vi inte någon djupare inblick i själva produktionen, utan största vikten i dokumentären läggs på rollbesättningen och till viss del manuset. Därefter hittar vi tre bortklippta scener. Alla är sevärda, men de första två tillför ingenting till filmen. Den tredje tycker jag dock borde ha varit kvar i filmen, eftersom den förklarar en lustig ovana som Katie har, som antyds i filmen. Intressant att notera är att dessa scener verkar ha klippts bort vid ett tidigt skede under produktionen, eftersom den sista av scenerna inte har någon bakgrund - den är filmad framför en s.k. green screen (en heltäckande grön skärm, där det gröna byts ut mot den riktiga bakgrunden vid redigeringen), och det gröna finns kvar samtidigt som vi även ser mikrofoner i bild. Slutligen hittar vi trailers för några andra filmer, individuellt valbara från meny. Det är uppskattat att dessa läggs som extramaterial, hellre än att visas i påtvingat skick innan huvudmenyn dyker upp. Tyvärr finns ingen svensk text på extramaterialet. Trailersen för de andra filmerna har ingen text alls, medan allt annat extramaterial har enbart engelsk text. Inte särskilt roligt för de som inte kan engelska, men jag är tacksam att det åtminstone finns engelsk text - det är för många betydligt bättre än ingen text alls. Sammanfattningsvis är extramaterialet inte alltför mycket att hurra för, men den svenska DVD-utgåvan verkar likvärdig den amerikanska, så vi går åtminstone inte miste om någonting här. För en större Hollywood-produktion med stor budget hade den här mängden extramaterial varit dåligt, men för en film som var menad att släppas direkt på DVD, så är det trots allt acceptabelt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 mars 2008
Senast uppdaterad: 19 mars 2008

Recensionen har lästs 3258 gånger av 1890 personer, sedan den 19 mars 2008

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - SJUA - FEMMA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern