Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Blood Creek
(Town Creek)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Blood Creek på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Rysare / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 27 minuter
Genre: Rysarthriller
Produktionsland/år: USA, 2009
Produktionsbolag: Gold Circle Films, i samarbete med 3 Arts Entertainment & Madhouse
Producent: Paul Brooks, Tom Lassally & Robyn Meisinger
Regi: Joel Schumacher
Manusförfattare: David Kajganich
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Evan Marshall - Henry Cavill Victor Marshall - Dominic Purcell
Liese Wollner - Emma Booth Richard Wirth - Michael Fassbender
Otto Wollner - Rainer Winkelvoss Karl Wollner - László Mátray
Fru Wollner - Joy McBrinn Luke Benny - Shea Whigham

Under 1930- och 1940-talet började Adolf Hitler att experimentera med det ockulta, och sökte efter gamla nordiska runstenar som han trodde skulle kunna leda till odödlighet. Det här är dessbättre inte verklighet, utan bakgrunden till rysarthrillern Town Creek, som senare bytte namn till Blood Creek. 1936 får den tyska familjen Wollner besök av professorn Richard Wirth, som mot betalning vill bo på deras bondgård. Wirth var nazist anlitad av Hitler, och lyckades på bondgården att hitta en antik runsten som innehöll formeln för evigt liv. 71 år senare har Evan Marshalls liv närmast avstannat, då han inte kunnat komma över att hans bror Victor spårlöst försvunnit några år tidigare efter en campingtur nära samhället Town Creek. Därför blir han chockad när Victor en dag återvänder, i allra högsta grad vid liv. Victor ber Evan om en tjänst, och Evan ställer inga frågor. Tillsammans packar de gevär och ger sig iväg till Town Creek; där såväl familjen Wollner och professor Wirth fortfarande verkar vara vid liv...

Blood Creek har faktiskt en ganska originell och nyskapande idé, och temat har åtminstone inte jag stött på tidigare. Grundstoryn känns intressant och genomarbetad, trots att upplägget är tämligen bekant och filmen följer traditionella ramar. Trots en lyckad story känns genomförandet dock inte lika lyckat, och det som hade kunnat bli en riktigt bra film stannar tyvärr på hyfsat.

Trots att filmen kategoriseras som en rysare, så blir det aldrig kusligt och jag var aldrig i närheten av att hoppa till. Det är visserligen äckligt och blodigt, men det blir aldrig otäckt. Lite mer än så hade jag väntat mig av en skräckfilm, och det går inte längre än till mild spänning. Intresset hålls vid liv, men trots ett högt tempo kändes det ibland ganska segt och repetitivt. Storyn upplevs ibland som lite tramsig, och det är gott om logiska luckor och trovärdighetsproblem. Därför blir det bitvis ganska oengagerande där jag kom på mig själv med att tänka på annat. Men samtidigt lyckas filmen nätt och jämnt att hålla mitt intresse vid liv, och jag ville hela tiden se vad som skulle hända.

Fotot är fullt funktionellt, men sticker inte ut som något utöver det vanliga. Specialeffekterna är godkända, men somliga ser konstlade ut varför en del av filmillusionen får förlorad. Skådespelarinsatserna är fullt godkända, där framförallt Henry Cavill och Emma Booth sticker ut som goda skådespelare som agerar trovärdigt. Resten av ensemblen är sämre, och Dominic Purcell ger ett ovanligt konstlat och onaturligt intryck vilket jag inte är van vid från honom. Men överlag är skådespelarinsatserna godkända och fyller sin funktion; varken mer eller mindre.

Blood Creek har en kul och intressant grundstory, med vissa intressanta karaktärer och ett fräscht upplägg. Men en rysare som aldrig blir otäck och knappt ens spännande kan knappast ses som lyckat, och det blir inte bättre av det sega och ibland löjligt osannolika manuset. Därför stannar filmen på godkänd, och jag nöjer mig med en femma i betyg. Fastän den är fullt sevärd så blev jag besviken och hade väntat mig betydligt mer.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,35:1 och ljud i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst. Den svenska översättningen håller relativt hög klass, även om enstaka översättningsfel förekommer. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, och därefter börjar filmen att spelas upp direkt. Som vanligt när det gäller Nordisk Film finns ingen traditionell huvudmeny, utan trycker man på DVD-spelarens menyknapp kommer man istället tillbaka till den inledande språkvalsskärmen. Det medför också att det inte finns någon scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det gör också att man från menyn inte kan välja att spela upp filmen utan text, utan föredrar man att se filmen otextad måste man välja något av de skandinaviska språken och därefter stänga av texten via fjärrkontrollen efter att filmen startat. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt om än inte speciellt förvånande för en film som inte visats på bio i Sverige.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 oktober 2010
Senast uppdaterad: 22 oktober 2010

Recensionen har lästs 2739 gånger av 1497 personer, sedan den 22 oktober 2010

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - SEXA - SEXA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern