Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Booksmart
(Booksmart)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Biostaden Aveny i Skellefteå för pressvisningen
Sök efter Booksmart på CDON
Drama / Komedi / Skolmiljö / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 42 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2019
Produktionsbolag: Annapurna Productions, i samarbete med United Artists & Gloria Sanchez Productions
Producent: Chelsea Barnard, David Distenfeld, Jessica Elbaum, Megan Ellison & Katie Silberman
Regi: Olivia Wilde
Manusförfattare: Emily Halpern, Sarah Haskins, Susanna Fogel & Katie Silberman
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Amy - Kaitlyn Dever Molly - Beanie Feldstein
Ryan - Victoria Ruesga Nick - Mason Gooding
Gigi - Billie Lourd Jared - Skyler Gisondo
Charmaine (Amys mamma) - Lisa Kudrow Doug (Amys pappa) - Will Forte
Hope - Diana Silvers Theo - Eduardo Franco
Miss Fine - Jessica Williams Rektor Brown - Jason Sudeikis
Alan - Austin Crute George - Noah Galvin
Triple A - Molly Gordon Pizzakillen - Mike O'Brien

Molly och hennes bästa vän Amy har satsat hårt på skolarbetet under hela gymnasietiden, och när de nu ska gå ut gymnasiet är de stolta över att ha högsta betyg och har blivit antagna till fina universitet. Molly och Amy har varit oskiljaktiga i många år, och har inte haft mycket till socialt liv under hela gymnasietiden då de satsat allt på skolarbetet och att planera för framtiden. Men allt förändras när Molly inne på toaletten råkar höra hur några andra elever - mobbaren Hope och festprissen XXX - driver med hennes och Amys tråkiga liv. Molly är beredd att läxa upp dem självbelåtet, då all deras möda minsann var värt besväret när nu båda två ska till prestigefulla Yale. Men döm om hennes chock när både sällskapet inne på toaletten och dessutom de flesta festprissarna på skolan minsann också fått ungefär lika bra betyg, och blivit antagna till lika fina universitet. Alla personer som hon och Amy avfärdat som oseriösa förlorare har minsann lyckats lika bra som dem, samtidigt som de även hunnit med att festa och ha kul. Vad var då vitsen med att offra allt de gångna fyra åren, när alla andra har lyckats att både klara av skolarbetet framgångsrikt och roa sig...?

Molly övertalar Amy att de ska kompensera detta genom att denna sista kväll innan examen festa som galningar för att kompensera för alla "förlorade år", och vad är bästa stället att göra det på om inte klassens populäraste kille Nicks stora fest...? Molly och Amy vill dit till varje pris, och bestämmer sig också för att äntligen försöka få kontakt med de personer de varit hemligt förälskade i länge - för heterosexuella Mollys del är det just Nick, och för lesbiska Amy är det roliga men lite töntiga Ryan. Problemet är bara det att de förstås inte är bjudna till den aktuella festen, eller ens vet var den ska äga rum...

Det låter kanske inte speciellt nyskapande, och visst har Booksmart en del likheter med bl.a. Sista natten med gänget, Supersugen och dessutom med flera av John Hughes klassiska 1980-talskomedier. Men trots det har manusförfattarna lyckats få till något helt nytt genom Booksmart och en film som både påminner om andra filmer samtidigt som den har en helt annan ton och känsla - en film som både hyllar andra filmer, samtidigt som den står på egna ben; och en film som både är skruvad samtidigt som den upplevs realistisk och jordnära. Därigenom har det blivit en mycket bra film, som gör det mesta rätt och som är bättre än man hade kunnat drömma om utifrån en sådan här grundstory. Det är en välgjord och fängslande film, som man aldrig lyckas släppa blicken från och som förblir intressant och engagerande varenda sekund.

Här finns många ovanliga beståndsdelar, och inte minst är det väldigt få filmer med snarlika premisser som faktiskt har två kvinnliga huvudroller och skildras uteslutande från ett kvinnligt perspektiv - det var alldeles för länge sedan sist. Dessutom är det få filmer som har skildrat kvinnlig vänskap och uppväxt på ett så trovärdigt sätt, och kanske beror det på att den här filmen som väldigt få andra filmer har både en kvinnlig regissör och uteslutande kvinnliga manusförfattare. Det här är också en av ytterst fåtalet amerikanska mainstream-filmer som har en homosexuell huvudroll, vilket verkligen inte är en sekund för tidigt. Allt detta tillsammans med ett ovanligt perspektiv och en ovanlig ton gör att Booksmart sticker ut som något utöver det vanliga, och dessutom ligger helt rätt i tiden.

Det är väldigt charmigt, och dessutom är det en mycket rolig film med en humor som både känns uppfriskande och som faktiskt är genuint rolig. Det var väldigt länge sedan jag skrattade så här mycket åt en komedi, och dessutom är det uppfriskande med en komedi som helt undviker "kiss och bajs"-humor och billig slapstick-komik. I stil och känsla påminner filmen mer om John Hughes 1980-talsfilmer, och har därmed en humor som jag trodde var i det närmaste utdöd i dagens läge. Mycket trevligt, och resultatet är en film där man skrattar i nästan varenda scen - ibland småfniss och ibland stora gapskratt, och en del av scenerna tillhör det roligaste jag sett på decennier.

Samtidigt glömmer filmen aldrig bort rollfigurerna, och all humor utgår ifrån rollfigurerna och igenkänningsfaktorn. Filmen glömmer aldrig bort allvaret, och har ett påtagligt underliggande djup och är samtidigt ett berörande drama. Merparten av humorn utgår också ifrån det underliggande allvaret och djupet, på precis samma sätt som John Hughes en gång i tiden var en mästare på; och det är precis den sortens humor som i mångt och mycket har saknats under senare år. Både humorn och stilen kan närmast beskrivas som en korsning mellan just John Hughes och Lena Dunham, och ärligt talat är det svårt att tänka sig en mer lyckad kombination.

Samtidigt är rollfigurerna intressanta och mångfacetterade, och framförallt är både Amy och Molly mycket charmiga och intressanta rollfigurer som man hela tiden känner för och sympatiserar med. Även flera av birollerna är intressanta, och det är glädjande att se en skildring av high school utan vare sig hierarkier eller typiska antagonister. Här finns faktiskt ingen helt god eller helt ond, och t.o.m. mobbare skildras förvånansvärt nyanserat. Det är också en frisk fläkt att skildra homosexualitet utan en enda homofobisk rollfigur och utan att någonsin fokusera på homofobi eller fördomar; som om det vore det mest naturliga i världen. Jag är ärligt talat tveksam till om det verkligen ser ut så här i gymnasieskolor år 2019 någonstans i världen, men hoppas kan man alltid...

I Booksmart förekommer helt klart en del klichéer och stereotyper, men filmen utnyttjar det till sin egen vinning, genom att leka med klichéerna och utnyttja stereotyper för att förmedla en poäng. Här utmanas också tittarnas fördomar på ett elegant sätt, och det ser ut att finnas en tanke bakom allting. Det fungerar oväntat bra, och gör att det aldrig blir en klassisk så kallad high school-film trots att alla klassiska beståndsdelar finns där. Genom att filmen blivit så tänkvärd, nyanserad och djupsint utan att någonsin släppa humorn breddas också målgruppen på ett effektivt sätt, och gör att filmen fungerar bra för personer långt äldre än de ungdomar som förmodligen tillhört den ursprungliga målgruppen. Här finns en imponerande fingertoppskänsla, och det blir aldrig osmakligt eller för mycket trots att storyn är skruvad. Här finns bl.a. en lesbisk sexscen som definitivt inte liknar något man tidigare skådat, och jag kan nästan garantera att den scenen hade sett helt annorlunda ut med en manlig regissör.

Dock hade jag gärna sett att vi fått lära känna några av birollerna lite bättre, för det finns lite för många som är viktiga för handlingen men som inte riktigt får det djup eller de nyanser jag hade önskat. Det gäller bl.a. Hope och Ryan, där i synnerhet den förstnämnda hade vunnit på en lite bättre personbeskrivning och mer övertygande karaktärsutveckling. Ibland upplevs filmen också en smula osammanhängande, då ganska många scener visserligen är roliga och lyckade men samtidigt inte har så mycket att göra med resten av filmen. Jag hade gärna sett att allting fått hänga ihop lite bättre, plus att det också förekommer ett par rollfigurer som vi får se en gång och sen aldrig igen.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt om än inte alltför originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra, och jag uppskattar att filmteamet till största delen satsat på lite mer okända skådespelare som man inte redan sett i femtioelva andra filmer - det gör under för filmillusionen och trovärdigheten. Kaitlyn Dever (kanske mest känd från Beautiful Boy) är utmärkt som Amy, och gör en stark och trovärdig rollprestation helt utan överspel eller konstlade manér. Beanie Feldstein är i stort sett lika bra som Molly, och gör en mycket imponerande rollprestation som upplevs 100% naturlig. Diana Silvers är också mycket bra i en liten men viktig biroll som Hope, och Jessica Williams är riktigt bra som miss Fine. Det är kul att få återse Lisa Kudrow som Amys mamma, och hon är i vanlig ordning utmärkt. Will Forte är bra som Amys pappa, men känns inte riktigt lika naturlig som de andra utan upplevs ibland något tillgjord. Victoria Ruesga är bra som Ryan, men känns ibland något stel och får inte riktigt in den rätta inlevelsen alla gånger.

Booksmart är en mycket bra film, som kanske inte låter så märkvärdig men som är mycket bättre än någon hade kunnat ana. Grundstoryn är inte det minsta originell, men här finnd många beståndsdelar som man sällan eller aldrig sett förut och en stil och känsla som upplevs betydligt mer nyskapande än vad det låter som på papperet. Jag uppskattar att filmen för ovanlighetens skull skildrar en annars typisk mansdominerad genre ur kvinnligt perspektiv, och likaså är det onekligen hög tid med en ungdomskomedi med en lesbisk huvudroll - kanske för första gången i en amerikansk mainstream-film (d.v.s. en film som inte riktar sig till HBTQ-grupper)...? Här finns rikligt med charm, en tänkvärd stil och ett påtagligt djup, samtidigt som det är underhållande för stunden och det framförallt är oerhört humoristiskt. Jag fick skratta mer än jag gjort på flera års tid, men samtidigt utan att någonsin glömma allvaret och relationerna.

Med så många vassa och minnesvärda scener i kombination med intressanta rollfigurer som man verkligen känner för och dessutom flera oväntade överraskningar är Booksmart en film man sent kommer att glömma och som säkerligen också håller att ses om både en och två gånger. Visst hade jag önskat en lite mer övertygande röd tråd mellan varven, men överlag är det här ändå en film som överraskar och imponerar, och som är bättre än man kunnat drömma om. Det är en stark och minnesvärd film väl värd att se, och genom den fantastiska och i dagens läge närmast utrotningshotade humorn väljer jag att sätta betyg med hjärtat hellre än hjärnan och väljer därför en svag åtta i betyg. Mycket mer än så kan man knappast fordra av en ungdomskomedi, och jag kan bara rekommendera alla att snarast se filmen.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 20 juni 2019
Senast uppdaterad: 20 juni 2019

Recensionen har lästs 1181 gånger av 712 personer, sedan den 20 juni 2019

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - SEXA - SEXA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern