Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Boy Meets Girl
(Boy Meets Girl)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret av Leos Carax-boxen
Sök efter Boy Meets Girl på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Frankrike, 1984
Produktionsbolag: Abilène
Producent: Patricia Moraz
Regi: Leos Carax
Manusförfattare: Leos Carax
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Alex - Denis Lavant Mireille - Mireille Perrier
Florence - Anna Baldaccini Bernard - Elie Poicard
Helen - Carroll Brooks Thomas - Christian Cloarec
Maite - Maïté Nahyr Bouriana - Jean Duflot
Henri - Marc Desclozeaux Tolken - Frédérique Charbonneau
Astronauten - Hans Meyer Miss Universum - Lolo Pigalle

Den franska regissören och manusförfattaren Leos Carax har blivit känd för sina originella filmer, varav samtliga vunnit eller blivit nominerad till priser. Han har bl.a. gjort Ont blod, De älskande på Pont-Neuf och den mer kontroversiella Pola X. Efter över ett decenniums paus från långfilmer återkom han till branschen 2012 med Holy Motors, och nu har även en DVD-box med tre av hans mer kända äldre filmer släppts i Sverige - samtliga har visats på bio i Sverige, men inte tidigare släppts på DVD. Den första filmen i boxen är Leos långfilmsdebut Boy Meets Girl från 1984, som hade svensk biopremiär 1986.

Den unga och idealistiska Alex har precis fått sitt hjärta krossat, då hans flickvän Florence lämnat honom för hans bästa vän Thomas. Alex har god lust att döda Thomas, men nöjer sig med att kasta ner honom i floden Seine. I ett försök att komma på andra tankar irrar han runt Paris gator hela kvällen och natten. Då blir han vittne till hur den unga tjejen Mireilles pojkvän Bernard dumpar henne via en porttelefon (!), och han vill genast veta mer om Mireille...

Med den här grundstoryn och den ooriginella titeln är det lätt att få intrycket att Boy Meets Girl skulle vara en sedvanlig romantisk dramakomedi, av samma slag som man redan sett mängder av tidigare exempel på. Men det är så långt ifrån sanningen som man överhuvudtaget kan komma, och jag kan nästan lova att ingen någonsin sett någonting liknande det här. Faktum är att första gången jag satte mig ner för att se filmen blev jag så avskräckt av den märkliga och oengagerande inledningen, att jag gav upp efter tio minuter och valde en annan film istället. När jag nu äntligen gett filmen en chans och sett den fram till slut blev jag dock positivt överraskad, för det är betydligt bättre än det verkar som vid en första anblick. Storyn är enkel men intressant, och både Alex och Mireille är intressanta och mångbottnade rollfigurer som det är lätt att känna för. Det är en mycket originell film, som engagerar och fascinerar samtidigt som den sticker ut från mängden. Visst kan man uppfatta det hela som en smula överpretentiöst, men det är också hela tiden intressant och med en genomtänkt premiss och stil.

Boy Meets Girl är en oerhört lågmäld film, där Leos Carax gjort allt för att till varje pris undvika övertydlighet. Det är avskalat och minimalistiskt, och åtminstone bitvis ganska svårbegripligt. Här får man inga klara besked, utan måste själv läsa mellan raderna för att förstå i stort sett allting. Det finns mycket dialog, men inte särskilt mycket som är direkt relevant för rollfigurerna eller storyn. Här finns många långa monologer, som är djupa och minnesvärda; ibland även väldigt roliga. Eller vad sägs om att svara någon på en artig sällskaplig fråga med en lång utläggning på fem minuter utan avbrott...? Men det är inte mycket som har en konkret koppling till storyn i sig, utan det gäller att tänka själv.

Det är stämningsfullt och intressant, där man bryr sig om rollfigurerna trots att många oklarheter ändå råder. Och kanske mest av allt är det en mycket udda och märklig film, med många egenheter och minst sagt egendomliga rollfigurer. Det är charmigt och underhållande, och trots en mycket enkel premiss och ganska mörk stil finns det mycket humor. Man får skratta en del, och en del av dialogen är så rolig så att man skrattar högljutt. Det är en mörk humör, samtidigt som humorn aldrig tar överhanden från vad som i grund och botten är ett seriöst och bitvis rentav filosofiskt drama.

Tempot är lågt, och det är en långsam film som tar god tid på sig att berätta den i grund och botten väldigt enkla storyn. Här finns många långa tagningar, och mycket dialog om nästan ingenting - monologer på minst ett par minuter utan avbrott förekommer ett flertal gånger, och allting går långsamt framåt. Men trots den långsamma stilen blir det aldrig segt, utan möjligtvis med undantag av den märkliga inledningen är det hela tiden intressant - även om man inte alltid förstår allt, och ibland nästan hade behövt en bruksanvisning (som tyvärr inte medföljer).

Men slutet känns alldeles för abrupt och övertygar inte alls, utan ger en något antiklimaktisk känsla. Det förekommer också några få tveksamma scener som inte tillför så mycket, och framförallt några lite väl utdragna scener där ett enkelt samtal dragits ut in absurdum. Dessutom är det i stort sett bara Alex och Mireille som man får något grepp om, och faktiskt får lära känna - resten förblir mer eller mindre utfyllnad.

Fotot är utmärkt, och filmen är för ovanlighetens skull helt och hållet gjord i svartvitt (!). Här finns ett fantastiskt bildspråk i kombination med vackra vyer och ett imponerande sinne för kontrast och vinklar. Trots många mörka scener ser man det mesta som sker, och det upplevs aldrig för mörkt genom effektiva kontraster. Det medför en fantastisk stämning, och när man väl kommer in i filmen glömmer man snabbt bort att den är svartvit. Skådespelarinsatserna är bra, och både Denis Lavant och Mireille Perrier är bra i de båda huvudrollerna. Särskilt Mireille blev jag mycket imponerad av, som gör en imponerande rollprestation med enkla medel. Även i övrigt är det bra skådisar, och alla gör vad som går av de i många fall ganska platta rollfigurerna.

Boy Meets Girl är en originell, udda och bitvis riktigt absurd film, som kombinerar ett djupt drama med mörk humor. Det är stämningsfullt, engagerande och oerhört lågmält. Det är sannerligen ingenting som passar alla, och medan sluttexterna rullade kunde jag knappt bestämma mig för om det var en bra film eller inte. Nu när jag hunnit tänka över saken inser jag dock att jag faktiskt tycker om filmen, trots att den kan upplevas lite väl överpretentiös och bitvis närmast framstår som en konstfilm. För mig stannar betyget på en sjua, men bara man uppskattar lågmälda och annorlunda filmer är den väl värd att se. Det är helt enkelt en film värt att ge en chans, och även om jag inte kan lova att någon tycker lika som jag så kan jag lova att ingen lär glömma filmen på mycket länge...

Boy Meets Girl har i Sverige bara släppts på DVD som del av Leos Carax-boxen tillsammans med Pola X och Ont blod. DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,66:1, och ljudet är i mono. Bild- och ljudkvaliteten är bra, även om det ibland blir en smula grynigt och man trots allt märker att det är en film från 1984. Filmen har franskt tal och enbart svensk text; inga andra språk alls och heller ingen text för hörselskadade. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, följt av varningstexter. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är stilren, stillastående och svenskspråkig. Menyn är av mycket enkelt slag, och innehåller bara möjlighet att spela filmen, slå av och på text samt komma åt extramaterialet. Inte ens scenvalsmeny finns.

Trots att ingenting nämns på omslaget finns faktisk en del bonusmaterial. Först återfinns en introduktion med den manliga huvudrollsinnehavaren Denis Lavant, där han i en mycket lång monolog på 8 minuter pratar om manuset och hans rollfigur. Särskilt mycket vettigt har Denis egentligen inte att säga, och av någon outgrundlig anledning pratar han samtidigt som musik av David Bowie spelas genom hörlurar. Vad meningen med det varit lyckas i alla fall inte jag att förstå. Därefter återfinns ett bakom kulisserna-inslag på 17 minuter om inspelningen av den långa köksscenen i filmen. Det tillför inte särskilt mycket, utan handlar mest om att få se skådespelarna repetera repliker följt av kort prat om var de ska hålla händerna eller andra mer praktiska frågor. Av någon märklig anledning har nästan hela inslaget dessutom återgetts genom att filma av filmkamerans monitor (samma som regissören tittar in i); vilket gör att vi får se allting från samma vinkel och dessutom med ganska låg kvalitet. I det stora hela är inslaget tyvärr ganska poänglöst, och att se skådespelarna repetera delar av en scen i 17 minuter är precis lika spännande som det låter... Extramaterialet återges på franska med engelsk text, men det finns ingen svensk text.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 24 december 2012
Senast uppdaterad: 25 december 2012

Recensionen har lästs 3586 gånger av 2093 personer, sedan den 24 december 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - FEMMA - TVÅA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern