Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Bridesmaids
(Bridesmaids)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Bridesmaids på CDON
Sök efter Bridesmaids på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 5 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: Universal Pictures & Apatow Productions, i samarbete med Relativity Media
Producent: Judd Apatow, Barry Mendel & Clayton Townsend
Regi: Paul Feig
Manusförfattare: Kristen Wiig & Annie Mumolo
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Annie - Kristen Wiig Lillian - Maya Rudolph
Helen - Rose Byrne Nathan - Chris O'Dowd
Megan - Melissa McCarthy Becca - Ellie Kemper
Rita - Wendi McLendon-Covey Ted - Jon Hamm
Annies mamma - Jill Clayburgh Whitney - Jessica St. Clair
Dougie - Tim Heidecker John (flygpolisen) - Ben Falcone
Gil - Matt Lucas Brynn - Rebel Wilson

Den amerikanska producenten, regissören och manusförfattaren Judd Apatow slog igenom på allvar genom den kultförklarade men alltför kortlivade TV-serien Nollor och nördar, som i Sverige visades på Kanal 5. På senare tid har han bl.a. skrvit manus till och regisserat succéfilmerna På smällen, The 40 Year Old Virgin och nu senast Funny People. Från hans relativt nystartade produktionsbolag Apatow Productions har också ett flertal filmer där han "bara" producerat släppts, och där andra personer stått för regi och manus. Det senaste exemplet är Bridesmaids, där Paul Feig stått för regi; mannen som tidigare bl.a. skrev manus till och medproducerade Nollor och nördar, och som på senare år bl.a. har regisserat avsnitt The Office. Bakom manus står skådespelerskan och komikern Kristen Wiig tillsammans med Annie Mumolo, som båda två gör debut för långfilmsmanus.

Annie, som är drygt 30 år gammal, lever ett ganska ensamt liv i Milwaukee efter att hennes egna bageri tvingats stängas i och med lågkonjunkturen. Nuförtiden jobbar hon på en guldsmedsaffär, men är inte alltför omtyckt av personalen då hon lyckas att skrämma bort de flesta kunder. Hennes enda stabila punkt i tillvaron är den bästa väninnan Lillian, och de tillbringar mycket tid tillsammans. Till Annies stora chock får hon nu beskedet att Lillian ska gifta sig, och hon vill att Annie ska vara första brudtärna (d.v.s. maid of honor; icke att förväxlas med bridesmaid). Det vill Annie gärna, men problemet är att hon då tvingas handskas med de andra brudtärnorna i bröllopssällskapet - Lillians nyblivna väninna och tillika brudgummens chef Helen, Lillians kusin Rita, hennes väninna Becca och blivande svägerskan Megan. Att hjälpa till att planera möhippa och bröllopet blir allt svårare, i synnerhet som stenrika Helen inte drar sig för att ta överhanden och överglänsa Annie vid alla tänkbara tillfällen.

Trots att Judd Apatow själv varken regisserat eller skrivit manus, så känner man tydligt igen stilen från de flesta andra filmer från Apatow Productions; och likheterna med bl.a. Supersugen och På smällen är ganska många. Några enorma överraskningar väntar därmed inte, men trots det är grundstoryn någorlunda originell. Det är visserligen ganska förutsägbart, men några överraskningar väntat åtminstone och vägen dit är trevlig. I likhet med de flesta andra filmer från samma team, har det också blivit en riktigt rolig film. Jag skrattade ofta åt Bridesmaids, och vid ett flertal tillfällen blev det dessutom högljudda gapskratt av sällan skådat slag. Det är inte ofta jag skrattat så här mycket åt en film på senare år, och det är trevligt med en komedi som för en gångs skull är riktigt rolig. Humorn är överlag intelligent och genomarbetad, trots att det ibland går över gränsen till så kallad slapstick-komik; något i alla fall undertecknad inte är alltför förtjust i. Men det finns i alla fall mindre "kiss och bajs"-humor än vad som brukar vara brukligt i den här sortens filmer, och det är välkommet.

Samtidigt är storyn intressant och genomtänkt, och håller intresset vid liv från början till slut. Särskilt Annie har blivit en mångbottnad och nyanserad rollfigur, och därför bryr man sig hela tiden om henne. Däremot har de flesta andra blivit mer eller mindre endimensionella, och framförallt hade jag velat få ett större djup hos Lillian som trots allt är bruden och är den näst viktigaste rollen i filmen, men hon känns märkligt nog ganska platt och opersonlig nästan hela filmen igenom. Men personbeskrivningarna spelar inte så stor roll när det så ofta är vansinnigt roligt, och då man har trevligt nästan hela tiden.

Problemet med Bridesmaids är att filmteamet varit överdrivet ambitiösa, och försökt få med lite för mycket. En speltid på 2 timmar 5 minuter är i längsta laget, och därför förekommer också en del märkliga kontraster. En stor del av filmen är en ganska överdriven och tillspetsad komedi, där man får skratta rejält men som känns lite för mycket för att bli helt trovärdigt. Men mellan varven blir det istället ett lugnt och bitvis riktigt berörande drama, som helt plötsligt känns helt trovärdigt men som också sänker tempot en del tills det upplevs lite utdraget. De extrema kontrasterna gör att det ibland känns lite egendomligt, och filmen hade nog vunnit på en jämnare stil utan att försöka få med både överdriven komedi och realistiskt drama i samma film. Filmen hade också vunnit på att kortas ner en del, för dryga två timmar är i saftigaste laget för den här genren. Det vore heller inga problem att korta ner den, då vissa scener är ganska onödiga och tillför ingenting till storyn i sig.

Fotot är snyggt, och filmen erbjuder en del vackra vyer och ett effektivt men föga originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra. Kristen Wiig är utmärkt i huvudrollen som Annie, och den alltid lika talangfulla Maya Rudolph är också mycket bra som Lillian och gör allt hon kan av den ganska platta rollfiguren. Rose Byrne är riktigt bra som Helen, och Melissa McCarthy gör en bra insats som Megan trots att det är omöjligt att inte jämföra med hennes rollfigurer i TV-serierna Samantha Who? och Gilmore Girls. Jag blev tyvärr inte lika förtjust i Chris O'Dowd som Nathan, som ger ett något konstlat intryck och dessutom inte har alltför imponerande personkemi med Kristen Wiig. Det gör att relationen mellan Annie och Nathan bitvis känns oengagerande, och man hoppas nästan att de inte ska bli tillsammans.

Bridesmaids är en riktigt bra men tyvärr ganska ojämn film. Som bäst är den makalöst rolig med en del klockrena poänger, men mellan varven känns den utdragen och bitvis nästan poänglös då kombinationen komedi och drama inte till fullo fungerar här. Men det är ändå en trevlig och underhållande film, som passar de flesta åldrar och båda könen. Trots titeln och storyn handlar det inte särskilt mycket om romantik och även själva bröllopet spelar en underordnad betydelse i sammanhanget. För de som inte tycker om romantiska komedier är det förstås bra och det breddar nog också målgruppen, men jag hade gärna velat se lite mer romantik; dock inte med Nathan då hans och Annies relation inte känns tillräckligt intressant. Kristen Wiig uppvisar definitivt potential som manusförfattare och regin kan man inte klaga på, men Bridesmaids hade ändå haft potential att bli bättre än den faktiskt blev. Men jag hade fullt utbyte av filmen och finner den absolut sevärd, och efter moget övervägande väljer jag en stark sjua i betyg.


Recensionen skriven: 22 juli 2011

Recensionen har lästs 2438 gånger av 1653 personer, sedan den 22 juli 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - SEXA - SEXA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern