Dubbningshemsidan
Recensioner
Bridget Jones baby
(Bridget Jones's Baby)
Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.
Det har gått tio år sedan senast, och förhållandet mellan Bridget Jones och Mark Darcy höll inte länge. Sedan dess har Bridget återigen varit singel, och fyller nu 43 år. Hon fokuserar istället på sin karriär, då hon nu jobbar som producent för en talkshow på TV där hennes bästa vän Miranda är programledare - ett trevligt jobb förutom den nya unga chefen Alice, som vill göra programmet mer ytligt och mer glamouröst. På Daniel Cleavers begravning träffar Bridget för första gången på flera år Mark, där i sällskap med sin fru, och inser att känslorna kanske inte är borta trots allt. På Bridgets födelsedag tar Miranda med sig Bridget på en musikfestival, där Bridget träffar den amerikanska Jack och har sex med honom. Några dagar senare har hon sex med Mark, och en tid senare får hon en chock av att hon trots sin ålder är gravid. Men vem är egentligen pappa till barnet...?
Den första Bridget Jones dagbok var i mina ögon en riktigt bra film, och tvåan var om inte i samma klass så åtminstone inte långt ifrån. Därför hade jag höga förväntningar på en tredje film i serien, trots att det gått ungefär ett decennium sedan senast, och jag blev inte besviken. Bridget Jones baby är helt enkelt en riktigt bra och underhållande film, som lyckas att erbjuda en någorlunda ny story samtidigt som känslan och stilen från de två första filmerna bibehålls.
Det är intressant och engagerande, och intresset hålls vid liv hela tiden. Alltför originellt är det förvisso inte, och ska man hårddra saken har man sett det mesta förut. Det är ju heller inte en så unik situation att inte veta vem som är pappa till ett barn; varken på film eller i verkligheten.
Så visst kan man tycka att situationen känns lite för bekant, och att konflikten inte är riktigt tillräcklig. Men det rör sig ju trots allt om en komedi, och inte något djupsint filosofiskt drama. Och vid komedier är ju det enda viktiga att faktiskt lyckas att underhålla publiken och locka till skratt. På den punkten har manusförfattarna lyckats, för Bridget Jones baby är en riktigt rolig film. Jag skrattade ofta åt de situationer och repliker som uppstår, och då och då blev det stora gapskratt. Det var faktiskt ganska länge sedan jag fick skratta så här mycket, och det är utan tvekan ett gott tecken. Jag uppskattar också att filmteamet nästan helt undviker billig slapstick-komik, utan istället fokuserar på lite mer intelligent humor. Alltför originell humor är det i och för sig inte, men det rör sig i alla fall om humor huvudsakligen inriktad på karaktärer och repliker, och det fungerar betydligt bättre än slapstick.
Det är också rikligt med charm, och tempot är precis lagom högt där det händer något hela tiden. Man bryr sig också om rollfigurerna, som har blivit hyfsat nyanserade. Det är väl tveksamt hur mycket bättre man får lära känna Bridget eller Mark gentemot de två första filmerna, men de känns i alla fall mångfacetterade och trovärdiga. Det faktum att alla åldrats ungefär lika mycket som det gått i verkligheten gör också att filmen blir mer trovärdig och att åldrarna fortfarande stämmer. Jack känns dock lite mer stereotyp och får heller inte lika många nyanser, vilket är lite synd och gör att triangeldramat delvis blir lidande.
Det är också ganska förutsägbart, och några stora överraskningar väntar inte. Det är lite synd, fast å andra sidan kan ju detsamma sägas om de flesta komedier - och det viktigaste är ju trots allt inte målet utan resan dit. Det förekommer också en hel del klichéer, och en del återanvända situationer och komiska poänger från den första filmen. Det är tråkigt att inte manusförfattarna kunnat åstadkomma något lite mer nyskapande, då det här bitvis känns som en lite väl billig och enkel lösning. Dessutom är det tråkigt att Daniel Cleaver inte längre medverkar, som trots allt spelade en så viktig roll i de två första filmerna. Vid några tillfällen tycker jag också att filmen går över gränsen från rolig till bara pinsam, då det blir lite för tjafsigt och helt enkelt lite för mycket av det goda. Det är en svår balansgång i komedier, och fastän filmteamet till största delen har lyckats hålla sig på rätt sida av gränsen så förekommer det några situationer som blir lite för mycket och som känns mer konstruerade.
Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt om än måttligt originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och det är glädjande att man fått med samma skådespelare som i de tidigare filmerna. Renée Zellweger är som tidigare utmärkt som Bridget Jones, och gör en igenkännande men samtidigt överdriven rollprestation som fungerar riktigt bra. Hon är mänsklig och trovärdig, och åtminstone för mina måttligt otränare öron är hennes brittiska accent trovärdig. Colin Firth är också mycket bra som Mark, och Patrick Dempsey gör allt som går av den intressanta men något underutvecklade rollen som Jack. Sarah Solemani är också riktigt bra som Miranda, men Kate O'Flynn känns lite för stereotyp i rollen som Bridgets chef trots att hon i grund och botten spelar bra.
Bridget Jones baby är inte särskilt originell eller nyskapande, och dessutom är det ofta förutsägbart. Jag tror också att filmen vunnit på att kortas ned en smula, för två timmar är i längsta laget för den här sortens filmer vilket medför att några scener upplevs utdragna enbart för sakens skull. Men dessbättre kompenseras åtminstone en del av bristerna av rikliga mängder charm och humor. Det är riktigt roligt, och man får skratta ganska ofta. Ibland är det bara småroligt och leder till småfniss, men vid några tillfällen gapskrattar man faktiskt. Trots bristerna är det därför en film som överträffar många andra komedier, och som därför är väl värd att se för alla som uppskattade de två första filmerna. Tyckte man inte om Bridget Jones dagbok lär man heller inte uppskatta den här, men för oss andra är det en trevlig och underhållande film som väntar; om än inte särskilt djupsint. Men en komedi har ju heller inte som målsättning att vara det, och därför väljer jag efter moget övervägande en stabil sjua i betyg.
Blu-Ray-utgåvan erbjuder Widescreen-bild med proportionerna 2,40:1 och ljud i DTS-HD 5.1 på engelska samt fyra dubbade ljudspår. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på hela 22 olika språk, däribland de fem nordiska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och förhållandevis lättläst. Det går också bättre än vanligt att läsa texten vid ljusare bakgrunder, genom att den här texten har en liten (men märkbar) skugga under sig. Därför är det bättre ställt än vid många andra filmer, men fortfarande blir det något svårläst vid vissa ljusare bakgrunder. Översättningen är bra och även om jag inte håller med om alla ordval kunde jag inte upptäcka några översättningsfel. Däremot förekommer enstaka stavfel och liknande, vilket känns klantigt för biovisade filmer av det här slaget.
När man matar in Blu-Ray-skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är snygg och rörlig men som är neutral utan något språk alls. Det är en fin idé, men det fungerar inte riktigt lika bra i praktiken. Att Play-symbolen (en högerriktad pil) innebär att spela filmen kan väl de flesta lista ut, men att en uppslagen bok innebär scenval eller att en asterisk (*) innebär bonusmaterial är knappast lika självklart. När man spelat filmen klart visas plötsligt varningstexter på ett 50-tal olika språk (!), som tar ungefär sex minuter innan man äntligen kommer tillbaka till menyn. Det går tyvärr inte att hoppa över varningstexterna, men det går i alla fall att spola på bild så har man bara en tillräckligt snabb bildsökningsfunktion på ens Blu-Ray-spelare så blir det i alla fall inte alltför irriterande. Jag förstår verkligen inte varför Universal, som i alla tider skött varningstexter på ett någorlunda exemplariskt sätt, plötsligt ska börja med sådana här sattyg och visa varningar för betydligt fler språk än som överhuvudtaget finns representerade på skivan... Gör om, gör rätt!
Som bonusmaterial hittar vi först och främst ett alternativt slut, som i praktiken innebär några extra scener under eftertexterna som ursprungligen fanns med. En av dessa scener är ganska kul, medan de andra är helt meningslösa. Därför var det nog rätt beslut att klippa bort dessa, och låta den färdiga filmen visa eftertexterna i fred utan extra scener. Därefter hittar vi nio bortklippta scener på drygt 20 minuter, som är av mycket varierande nivå - somliga är riktigt roliga och somliga helt meningslösa. De flesta är dock åtminstone intressanta att se på, men då romantiska komedier inte gärna kan vara så mycket längre än två timmar var det nog ett nödvändigt ont att klippa bort dessa. Nästa inslag är en så kallad "gag reel" (misslyckade tagningar) på ett par minuter, som tyvärr blev helt meningslösa. De verkar i och för sig ha haft kul vid inspelningen, men jag skrattade inte en enda gång under de här tagningarna.
Till sist återfinns en femdelad bakom kulisserna-dokumentär på totalt 18 minuter, som till största delen består av intervjuer med skådespelare, producenter och regissör. Tyvärr håller dokumentären en ganska ojämn nivå - bitvis är det riktigt intressant och vi får veta en del matnyttigt, men det är också lika vanligt med okritiskt hyllande och "ryggdunkande". I synnerhet regissören Sharon Maguire höjs till skyarna, och fastän det onekligen är glädjande att hon är tillbaka till den tredje filmen, så blir det inte särskilt kul att lyssna på. Jag tycker heller inte att inslagen går tillräckligt in på djupet, utan stannar ofta vid mer ytliga nivåer. Exempelvis nämns ingenting om själva inspelningen, utan mer om hur kul det var att vara tillbaka i London efter tio års tid... Bonusmaterialet har tyvärr ingen skandinavisk text, men det finns i alla fall engelsk text vilket är betydligt bättre än ingenting.
Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 april 2017
Senast uppdaterad: 6 april 2017
Recensionen har lästs 3602 gånger av 2085 personer, sedan den 6 april 2017
Betyg: |
Film/serie |
|
7 |
BD-produktion |
|
6 |
Snittbetyg: |
|
6,5 |
Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom
att ange dina betyg här nedan.
Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.
© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg