Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Brighton 4th
(Brighton 4th)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Brighton 4th premiärvisas på Göteborgs filmfestival, men jag har inte lyckats utröna när den får vanlig premiär i Sverige. Visningen på filmfestivalen är på originalspråk med engelsk text (och där engelskspråkig dialog inte har textats alls) - det är inte helt optimalt, men då jag inte hade några svårigheter att hänga med tror jag inte att det har påverkat omdömet.
Sök efter Brighton 4th på CDON
Drama / Komedi / Sport / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 35 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Ryssland/USA/Georgien, 2021
Produktionsbolag: Kino Iberica, Broken Cage Studio & Give Me Liberty Mfg., i samarbete med Tato Film, Moskvich & Art Fest
Producent: Levan Koguashvili, Irakli Rodonaya & Olena Yershova
Regi: Levan Koguashvili
Manusförfattare: Boris Frumin
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kakhi - Levan Tedaishvili Soso - Giorgi Tabidze
Kakhis fru - Laura Rekhviashvili Lena - Nadia Mikhalkova
Amir - Yuri Zur Farik - Tolepbergen Baisakalov
Natela - Tsutsa Kapanadze Zura - Irakli Kavsadze
Kakhis bror - Temur Gvalia Sergo - Kakhi Kavsadze

Den före detta georgiska brottningsmästaren Kakhi lever ett stillsamt liv i Georgien, men får reda på att hans son Soso som bor i New York är spelberoende och har spelat bort alla pengar han behöver för sina studier. Soso behöver ett permanent uppehållstillstånd i USA för att kunna göra allt, och har därför planerat ett skenäktenskap med den ryska tjejen Lena för att på så sätt få uppehållstillstånd. Men även de planerna har fallerat, då han inte har råd med kostnaden för giftermål... Att Soso är skyldig pengar till en maffiaboss gör inte direkt saken bättre, och Kakhi måste nu resa till de ryska kvarteren i Brooklyn-förorten Brighton Beach för att lösa situationen.

Det låter kanske inte så upphetsande, men Brighton 4th är faktiskt en riktigt bra och underhållande film - bättre än vad jag hade kunnat drömma om. Historien är enkel men intressant, och här finns ett intressant persongalleri - annorlunda men ändå trovärdiga rollfigurer. Det gör att intresset hålls vid liv, och det är en fängslande och fascinerande berättelse. Här finns många bottnar och en djupsint historia, samtidigt som det också är ganska roligt och charmigt. Det är inte direkt någon stor skrattfest, men man får fnissa då och då och skratta lite mer vid enstaka tillfällen.

Det är underhållande för stunden, samtidigt som det också finns en undertext och ett påtagligt djup. Trots att det rör sig om en kultur helt annorlunda från vår, så går det ändå att leva sig in ganska väl; och grundpremissen är tillämpbar över hela världen. Jag uppskattar den fina stämningen och det lagom höga tempot, där det händer något hela tiden men samtidigt utan att kännas rörig eller svårbegriplig. Mycket är dialogbaserat, men det finns även en yttre handling varför inte allt går ut på prat. Allting känns jordnära och realistiskt, samtidigt som det också är lagom udda. Jag uppskattar också manusförfattarens ambition att vända på stereotyper, så att de flesta inte följer de traditionella mallarna.

Men på gott och ont är Brighton 4th en väldigt maskulin film, där nästan alla rollfigurer är män och kvinnorna till största delen lyser med sin frånvaro. Testosteronnivån är oroväckande hög, för här rör det sig till största delen om machomän som sällan visar några känslor. Det är tråkigt att kvinnorna blivit så undangömda, och framförallt Lena - den enda kvinnliga rollfiguren som har någon som helst relevans till handlingen - känns alltför underutvecklad och platt. Sidohistorien med det planerade giftermålet är intressant, men rinner i slutändan ut i sanden; och Lena syns bara till i några få scener. Kanske har något fallit bort i klippningen, för här känns det som att något saknas. När manusförfattaren dessutom verkar ha varit mån om att männen inte ska följa sedvanliga stereotyper, så är det olyckligt att samma ambition inte verkar ha funnits när det gäller kvinnorna; som är klichéartade, underutvecklade och mer eller mindre osynliga.

Brighton 4th är en riktigt bra och välgjord film, med mycket bra skådespelare, en fascinerande handling, en del lågmäld humor och en fängslande berättarstil. Här finns alltså mycket att hämta, och jag uppskattar den lagom lågmälda stilen och de intressanta rollfigurerna. Men det är synd att framförallt Lena blivit så undangömd, som bara syns i några få scener, trots att den sidohistorien är en av filmens mer intressanta; som mer eller mindre rinner ut i sanden. Även i övrigt känns det som att manuset hade behövt finslipas en aning, då en del aspekter aldrig riktigt får något ordentligt avslut medan annat utvecklas på ett fint sätt. Men trots bristerna är det en bra film som är väl värd att se för de allra flesta, och som med nöd och näppe når upp till en mycket svag åtta i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 31 januari 2022

Recensionen har lästs 1159 gånger av 607 personer, sedan den 31 januari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - FYRA - TVÅA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern