Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Charlie & Boots
(Charlie & Boots)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Charlie & Boots på CDON
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 37 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Australien, 2009
Produktionsbolag: Instinct Entertainment & Screen Australia, i samarbete med Film Victoria & ShowTime Independent Films/ShowTime Networks
Producent: Shana Levine, Dean Murphy & David Redman
Regi: Dean
Manusförfattare: Stewart Faichney & Dean Murphy
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Charlie - Paul Hogan Boots - Shane Jacobson
Jess - Morgan Griffin Roly - Roy Billing
Val - Beverley Dunn Tristan - Anthony Hammer

Den australiensiska regissören, producenten och manusförfattaren Dean Murphy har varit verksam länge, men aldrig fått särskilt stor uppmärksamhet. Han debuterade som regissör och författare 1994 med komedin Lex and Rory (som tyvärr aldrig släppts i Sverige), och gjorde därefter Muggers 2000. Mest känd har han blivit för den prisbelönade och kritikerrosade komedin Strange Bedfellows 2004, och häromåret hade hans fjärde långfilm som regissör premiär i hemlandet Australien. Charlie & Boots blev närmast en succé när filmen hade biopremiär på fars dag 2009, men har trots det inte visats i de flesta andra länder. I Sverige har den släppts direkt på hyr-DVD och i stort sett helt utan marknadsföring.

Boots är äldsta sonen till Charlie och Grace, och blir orolig över sin far när Boots mamma Grace dör och Charlie inte lämnat huset på månader. Han bestämmer sig därför för att ta med sin pappa på en fisketur, men inte vilken tur som helst. När Boots var barn hade Charlie nämnt att han en vacker dag ska ta med sin son och fiska på Australiens nordligaste punkt Cape York, något som aldrig blivit av. Fastän hans far sedan länge glömt bort det löftet, så har Boots inte det och nu ska det bli av. Charlie vill visserligen inte följa med, men snart bär det ändå av på en mycket lång bilresa på över 400 mil från Victoria i sydligaste Australien till Cape York i nordligaste Queensland.

Charlie & Boots är sannerligen ingen originell film, utan det här är den klassiska sortens roadmovie av samma slag vi redan sett mängder av tidigare exempel på. Filmer om far och son-relationer är det heller knappast någon bristvara på, och det är också en tunn och enkel story av beprövat slag. För att hårddra saken finns det inte särskilt mycket nyskapande i den här filmen, men ibland behövs det faktiskt inte. Storyn är trots allt intressant och trovärdig, och rollfigurerna är genomarbetade. Det är en intressant, finstämd och varm film som det är lätt att engageras för. Därför blir man hela tiden intresserad av vad som ska hända, och fängslas av händelseförloppen.

På omslaget har filmen kategoriserats som en komedi, vilket är egendomligt då den ärligt talat inte är alltför rolig. I själva verket är det en dramakomedi, som visserligen innehåller viss humor men som huvudsakligen är ett ganska lättsamt men seriöst drama. Den humor som förekommer håller också en lite blandad klass. Det blir visserligen småroligt ibland, men oftast gick det inte längre än att jag uppfattade försök till humor som jag inte finner särskilt roligt. Det verkar vara någon slags torr humor som jag inte förstår mig på, och jag är förmodligen inte ensam om det. Men dessbättre fokuserar filmen oftast på just dramadelen, och därför har man utbyte av Charlie & Boots även om man inte förstår sig på manusförfattarnas lite märkliga sinne för humor.

Det största problemet med filmen är att storyn är tunn, och egentligen händer inte mycket. Det är den gamla hederliga sortens road movie där två personer med dålig kontakt (i det här fallet far och son) ska komma varandra närmare, och givetvis kommer de att göra det också. Handlingen kan beskrivas med en mening, och det finns heller ingen spänning eller egentliga konflikter att tala om. Då är det också närmast oundvikligt att det kan upplevas lite långsamt, även om jag trots allt hade trevligt hela tiden. Det är mest intressant och trevligt när den unga liftaren Jess dyker upp, och filmen blir genast mindre långsam när hon tar över så att det inte enbart handlar om Charlie och Boots. Jag hade därför gärna sett att Jess varit med längre i filmen, men det är åtminstone en trevlig omväxling så länge det varar. Det är också tämligen förutsägbart, och några stora överraskningar väntar inte. Det hade jag dock heller inte väntat mig, men däremot hade jag väntat mig mer humor av något som trots allt marknadsförts som en komedi. Mer humor och mer handling hade minsann inte skadat, men det är ändå en trevlig, charmig och underhållande film.

Fotot är förstklassigt, och vi får se en hel del vackra vyer från ett flertal städer i Australien. Det är ingen större överraskning att den australiensiska regeringen varit med och finansierat filmen, för mycket bättre turistreklam än så här är svårt att få. Man får se många vackra vyer och får dessutom höra en del fakta om olika småstäder i landet. Det gör att filmen förmodligen upplevs ännu bättre av personer som bor i eller i närheten av Australien, och därmed har lättare att kunna resa runt landet - något de flesta svenskar inte lär ha fått en chans att göra. Skådespelarinsatserna bra, och det är intressant att återse Paul Hogan (mest känd från Crocodile Dundee), även om han har åldrats en del sedan senast. Han spelar fortfarande bra, och Shane Jacobson är också bra som Boots. Den bästa insatsen står dock det nu 18-åriga stjärnskottet Morgan Griffin för i rollen som Jess, och hon spelar med sådan naturlig charm och utstrålning att de två huvudrollerna hamnar i skymundan varenda scen som hon är med i. Det är bara synd att det tyvärr inte är så många... Morgan har inte varit med i särskilt mycket hittills, men har potential att komma långt inom branschen.

Har man sett en road movie, så har nästan sett alla; och Charlie & Boots kommer heller inte med något nytt inom genren. Det är en enkel och förutsägbar film, men som trots en tunn story lyckas att engagera och dessutom förmedla en påtaglig värme och charm. Alltför minnesvärt blir det tyvärr aldrig, men det är ändå en trevlig och lagom lättsam film; perfekt som underhållning för stunden om man inte känner för alltför tunga filmer men heller inte känner för tokroliga komedier. Filmen hade dock haft potential att bli bättre, genom mer fungerande humor och ett lite större innehåll. Om ni ser filmen, glöm inte bort att se hela sluttexterna då det förekommer viss dialog under sluttexterna och filmen dessutom fortsätter med en extra scen sist av allt.

Av någon märklig anledning har Charlie & Boots enbart släppts som hyr-DVD i Sverige, och kommer inte att släppas som köpfilm. Det är kanske inte någon film som alltför många vill se om många gånger, men det känns ändå märkligt att inte också släppa filmen som köpfilm; i synnerhet som kostnadskillnaden för distributören torde vara begränsad. Bilden är i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,35:1, och ljudet i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på svenska, norska, danska och isländska (men märkligt nog inte finska), men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är effektfull och stilren men endast engelskspråkig. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt då jag gärna hade velat veta mer om tanken bakom filmen och inspelningen. Med tanke på att filmen inte visats på bio i Sverige kan jag inte påstå att jag blir förvånad över avsaknaden av bonusmaterial, men någonting extra hade ju ändå varit trevligt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 januari 2011
Senast uppdaterad: 24 januari 2011

Recensionen har lästs 3437 gånger av 1992 personer, sedan den 23 januari 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - TVÅA - ETTA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern