Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Chimären
(La chimera)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Chimären premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag vet i dagsläget inte när filmen får ordinarie biopremiär, men då den redan textats till svenska är det gissningsvis inte alltför långt borta.
Sök efter Chimären på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Äventyr / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 11 minuter
Genre: Äventyrsdramakomedi
Produktionsland/år: Frankrike/Italien/Schweiz, 2023
Produktionsbolag: Tempesta, Rai Cinema, Ad Vitam Production & Amka Films Productions, i samarbete med RSI-Radiotelevisione Svizzera & arte France Cinéma
Producent: Carlo Cresto-Dina & Paolo Del Brocco
Regi: Alice Rohrwacher
Manusförfattare: Alice Rohrwacher, Carmela Covino & Marco Pettenell
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Arthur - Josh O'Connor Italia - Carol Duarte
Flora - Isabella Rossellini Pirro - Vincenzo Nemolato
Spartaco - Alba Rohrwacher Melodie - Lou Roy-Lecollinet
Jerry - Giuliano Mantovani Mario - Gian Piero Capretto
Colombina - Julia Vella Carabiniere - Carlo Tarmati

Den brittiska arkeologen Arthur har suttit i fängelse, efter att ha blivit inblandad i en grupp med gravplundrare och där stulit artefakter från gravar för att sälja dyrt. Nu återvänder han till en liten kuststad vid Tyrrenska havet, där han och hans grupp med gravplundrare blir inblandad i affärer Arthur inte känner sig helt bekväm med.

Till en början undrade jag vad jag gett mig in i, då Chimären inledningsvis är nästan helt obegriplig; och även ganska tråkig. Då filmen börjar abrupt, helt utan att presentera vilka rollfigurerna är, så tar det helt enkelt ett tag innan man kommer in i filmen - och i över 20 minuter tyckte jag det var rörigt och närmast obegripligt. Man förståer helt enkelt inte vem som är vem, och då handlingen inledningsvis dessutom är så pass generisk blir man inte speciellt engagerad.

När filmen väl kommer igång blir den dock riktigt bra och underhållande, med ett visst djup, en påtaglig charm och intressanta rollfigurer. Då blir det engagerande och intressant, och intresset hålls vid liv på ett snyggt sätt. Fortfarande blir det lite rörigt, då persongalleriet är stort, men det kompenseras av att det både är charmigt, småroligt, spännande och fascinerande. De inslag av magisk realism som förekommer, i form av visioner och drömscener, fungerar överlag bra; även om det vid vissa tillfällen kan bli lite för mycket. Jag uppskattar också den fina stämningen och den mycket originella stilen.

Men mot slutet märks det att Alice Rohrwacher haft problem att knyta ihop säcken, och det som länge fungerat riktigt bra fungerar inte alls lika bra längre - de sista scenerna lämnar en del övrigt att önska, och känns både ologiska och något antiklimaktiska. Där hade ett mer genomarbetat slut behövts, och kanske hade ett öppet slut för en gångs skull fungerat bättre...?

Det borde också ha gått att få början att bli mer engagerande, genom att lära känna alla rollfigurer med någon slags introduktion vid ett tidigt skede. Visst kan vissa rollfigurer få förbli en överraskning, men när Arthur kommer till ett hus bestående av ett tiotal personer och vi inte har en aning vilka dessa är eller vad han har för koppling till dessa, så blir det helt enkelt ganska tråkigt att titta på. Det borde ha gått att få filmen mer engagerande från första stund, istället för att den rentav upplevs tråkig i början. Kanske hade filmen vunnit på att kortas ned en smula också, för 2 timmar 10 minuter är i saftigaste laget för den här trots allt hyfsat enkla historien.

Chimären är en bra film, med ett snyggt foto, bra musik och utmärkta skådespelare. Det är välgjort och underhållande, och det är engagerande på ett bra sätt; och lagom lågmält så att det inte upplevs övertydligt. Inslagen av magisk realism passar överlag också riktigt bra in, och har vävts in på ett snyggt sätt. Men fastän minst en och en halv av de dryga två timmarna är riktigt bra, så går det inte att släppa känslan av att början blivit så pass oengagerande då man knappt förstår vad som händer eller vem som är vem. Slutet lämnar också en del övrigt att önska, och även fast jag inte är säker på hur man skulle lösa det så borde det gå att få till en mer genomarbetad upplösning än det här. Därför nöjer jag mig med en stabil sjua i betyg, men det är trots bristerna ändå en mycket sevärd och överlag lyckad film.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 februari 2024

Recensionen har lästs 204 gånger av 168 personer, sedan den 3 februari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - SEXA - NOLLA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern