Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Cirkeln
(Cirkeln)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till The Walt Disney Company Nordic Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Cirkeln på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Äventyr / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 24 minuter
Genre: Fantasydramathriller
Produktionsland/år: Sverige, 2015
Produktionsbolag: RMV Film
Producent: Cecilia Norman Mardell, Benny Andersson, Ludvig Andersson, Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg
Regi: Levan Akin
Manusförfattare: Sara Bergmark Elfgren & Levan Akin, baserat på en roman av Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg
Svensk distributör: Walt Disney Studios Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Anna-Karin Nieminen - Helena Engström Linnéa Wallin - Leona Axelsen
Vanessa Dahl - Miranda Frydman Minoo Falk Karimi - Irma von Platen
Rebecka Mohlin - Josefin Asplund Ida Holmström - Hanna Asp
Adriana Lopez - Ruth Vega Fernandez Max Rosenqvist - Sverrir Gudnason
Gustaf - Vincent Grahl Kevin - Sebastian Hiort af Ornäs
Wille - Charlie Petersson Erik - Marcus Vögeli
Isabella Mohlin - Cecilia Milocco Jannike Dahl - Johanna Granström
Mia Nieminen - Ann-Sofie Nurmi Taisto Nieminen - Dick Idman
Matilda - Natalie Minnevik Felicia - Matilda Esselius
Ove Post - Peter Carlberg Nicke Karlsson - Christopher Wagelin
Julia - Hanna Frelin Elias Malmgren - Gustav Lindh
Erik Falk - Per Svensson Farnaz Karimi - Mina Azarian
Evelina - Solí Myhrman Jonte - Michael Jonsson
Tommy Ekberg - Jimmy Lindström Tilläggsröst för Ida - Elin Klinga

De svenska författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, den förstnämnda även manusförfattare och tidigare manusredaktör och den sistnämnda även krönikör, blev kända på allvar genom den så kallade Engelsfors-trilogin; som började med Cirkeln 2011, följdes upp av Eld 2012 och avslutades med Nyckeln 2013 - tre ungdomsromaner inom fantasygenren, där den första nominerades till Augustpriset i litteratur. Redan 2011 inleddes planer på att filmatisera Cirkeln, men efter diverse strul med manuset låg planerna nere i flera år; men nu är filmen verklighet och hade biopremiär i februari i år. Bakom regi står den Georgien-födda svenska regissören Levan Akin (som tidigare gjort Katinkas kalas liksom några TV-serier), och han har dessutom skrivit manus tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Nu har Cirkeln släppts på DVD och Blu-Ray.

I det lilla samhället Engelsfors dör tonårskillen Elias strax efter att ha haft ett möte med rektorn, i vad som ser ut att vara självmord. Strax därpå blir månen knallröd, och sex helt olika tonårstjejer från Engelsforsgymnasiet dras mot sin vilja till en övergiven folkpark - mobbningsoffret Anna-Karin, mobbaren Ida, plugghästen Minou, halvpopulära Rebecka, populära och utlevande Vanessa och gothtjejen Linnea. De får veta att de är häxor med övernaturliga krafter och enligt en gammal profetia de utvalda för att rädda världen. De blir tillsagda att de inte kan lita på någon annan än varandra, och (som vi alla som gått högstadiet redan vet) att skolan är en "ondskans plats". Men demoner vill förgöra dem, och då Elias påstås också ha varit en häxa blir de mer benägen att tro på uppgifterna. Nu svävar alla i fara, samtidigt som det inte alls är givet att man verkligen vill samarbeta med sin värsta fiende...

Jag har tyvärr ännu inte läst Sara Bergmark Elfgrens och Mats Strandbergs roman, och har därför inget att jämföra med. Men trots att storyn inte är jätteoriginell och framförallt har tydliga likheter med den alltför underskattade amerikanska TV-serien The Secret Circle, blev jag riktigt imponerad av Cirkeln. För det här är faktiskt en mycket bra film, som har en intressant och genomarbetad story som är precis lagom mycket övernaturlig. Det är en imponerande bedrift att få en så tillspetsad övernaturlig handling att trots allt kännas trovärdig, men det är faktiskt precis vad Sara Bergmark Elfgren och regissören Levan Akin lyckats med här. För det känns faktiskt hyfsat realistiskt, vilket jag inte trodde var möjligt med en sådan handling. Det har blivit en mycket fängslande film, som håller intresset vid liv hela tiden.

Vi får lära känna de sex tjejerna ganska väl, och de hinner få förhållandevis många nyanser trots att de inledningsvis känns något stereotypa. Men här har faktiskt stereotyperna och klichéerna använts till filmens fördel, på ett sådant sätt att de snart inte längre känns som klichéer. Det är lätt att relatera till de sex huvudrollerna, och flera av dem tycker man genast om och bryr sig om. Då alla sex är så olika lär också alla tittare känna igen sig hos minst en av dem. Jag uppskattar också att vi för en gångs skull får en film med sex kvinnliga huvudroller, och där kvinnorna får betydligt större utrymme än männen - det tillhör verkligen inte vardagsmat i dagsläget. Här finns för en gångs skull ytterst få romantiska sidohistorier, utan det mesta kretsar kring just de sex häxorna där pojkvänner och andra män hamnar i periferin. Visst vore det perfekta en film där både kvinnor och män får stort utrymme, men det här är i alla fall ett stort steg i rätt riktning då det är så oerhört få filmer där alla huvudroller är kvinnor.

Genom att fokusera lika mycket på vardagliga problem såsom mobbning och utanförskap som de övernaturliga krafterna, så lyckas filmen också att beröra och får precis lagom balans. Filmen är också ganska lågmäld och nedtonad, och är inte alls övertydlig på samma sätt som majoriteten av alla svenska filmer. Samtidigt blir det inte för kryptiskt, utan man förstår det mesta och det har blivit lagom avskalat. Det har också blivit en charmig och smårolig film, där man får skratta lite grand och hela tiden beröras av rollfigurerna och handlingen. Det är hyfsat spännande, lite lagom kusligt och precis lagom mystiskt. Dialogen är också ovanligt trovärdig och naturlig, vilket ytterligare bidrar till att bevara filmillusionen. Jag kan faktiskt inte minnas så här bra dialog i en svensk film sedan Fucking Åmål, och det var ju ett tag sedan.

Trots en väldigt lång speltid på nästan 2 timmar 25 minuter blir det aldrig segt eller utdraget, och heller aldrig tråkigt. Tiden går fort, och man sitter som klistrad hela tiden; vilket är en imponerande bedrift för en så lång film. Trots att förlagan klassas som en ungdomsroman och gissningsvis mest har lästs av tonårstjejer har filmteamet också lyckats att bredda målgruppen på ett elegant sätt, och trots att det handlar om tonåringar känns det aldrig som en tonårsfilm. Istället är det här en film som passar för alla åldrar och både män och kvinnor på ett mycket imponerande sätt - faktum är att min moster på över 70 år tyckte lika mycket om filmen som jag, vilket säger en hel del om den breda målgruppen.

Men att filmatisera en ganska tjock roman på drygt 500 sidor är förstås inte det lättaste, och även fast jag inte läst boken kan jag ändå skönja vissa problem med manuset i och med det. Det mest uppenbara är att allting fokuserar på just de sex tjejerna, som allting handlar om och minst en av tjejerna medverkar i nästan varenda scen. Det medför bl.a. att deras föräldrar blivit stereotypa och tillspetsade, och känns inte äkta på samma sätt som tjejerna själva gör. De flesta av föräldrarna är mer eller mindre osympatiska och dessutom endimensionella, och jag gissar att de sannolikt fått större utrymme i böckerna.

Även Wille och Gustaf hinner aldrig få mycket till nyans, och har blivit ganska platta. Det är beklagligt, då de trots allt är relativt viktiga för handlingen. Men kanske var det ändå ett nödvändigt ont, då man inte gärna kan göra en sådan här film mer än två och en halv timme lång, och allt som tas upp med tjejerna är ännu viktigare. Det är också beklagligt att vi inte får veta mer om tjejernas bakgrund och historik. Vi får veta det mest väsentliga om dem, men i stort sett enbart nutid och nästan inget om vad som hänt tidigare i deras liv. Kanske hinner böckerna med en större fördjupning, men även det är som sagt ett svårlösligt problem då filmen redan är så lång som den är. Ett par av de scener som finns känns dock något onödiga eller åtminstone för långa, så kanske hade filmen vunnit på att klippas om lite och att ett par mindre viktiga scener kunnat kortas till förmån för en större fördjupning bland personporträtten.

Fotot är utmärkt, och filmen har många vackra vyer och ett starkt bildspråk, som också på ett effektivt sätt skildrar det deprimerande samhället Engelsfors - nu råkar det samhället visserligen inte finnas på riktigt, men det märks inget av i filmen. Specialeffekterna är överlag bra och över förväntan, även om det förekommer enstaka scener som ser uppenbart fejkade ut. Det beror mest troligt på att budgeten inte räckt till, för även om det här med svenska mått är en relativt påkostad historia så är det fortfarande bara en droppe i havet gentemot amerikanska storfilmer.

Skådespelarinsatserna är utmärkta, och jag uppskattar att filmen för en gångs skull fokuserar på relativt okända skådespelare som man inte redan sett i femtioelva andra filmer - det är utmärkt för att bevara filmillusionen. Jag trodde ärligt talat inte att det var möjligt att göra svenska filmer utan de kända ansikten som medverkar i nästan varenda svensk film, men jag är väldigt glad att jag hade fel. Irma von Platen, Helena Engström, Miranda Frydman, Hanna Asp, Leona Axelsen och Josefin Asplund är samtliga strålande i de sex huvudrollerna, och alla spelar helt naturligt och trovärdigt in i minsta detalj. De gör fantastiska rollprestationer, och överträffar med råge 90% av alla svenska skådespelare. Ruth Vega Vernandez är i vanlig ordning bra som skolans rektor Adriana Lopez, även om det ibland låter som att hon läser innantill - men det beror nog på att rollfiguren ska vara högtravande, hellre än att Ruth gör något fel. Sverrir Gudnason är också som vanligt bra som Max, och gör vad som går av den något stereotypt skildrade rollfiguren. Det svagaste kortet i ensemblen är nog Charlie Petersson som Wille, vilket dock inte alls beror på att han är dålig utan hellre på att de flesta andra är så utmärkta och han "bara" helt okej.

Cirkeln är en mycket bra och minnesvärd film, som på ett skickligt sätt lyckas att få en osannolik övernaturlig historia att trots allt kännas trovärdig; vilket är en imponerande bedrift. Det är berörande, charmigt och spännande; och filmen engagerar från början till slut. Med en fascinerande handling, en utmärkt balans mellan vardagsproblem och magi samt intressanta rollfigurer kommer man långt, och därför har det också blivit en film väl värd att se för i stort sett alla. Förmodligen lär ungdomar uppskatta filmen ännu mer, men det här är en stark och välgjord film som fungerar riktigt bra för alla åldrar. Att sedan nästan alla utom de sex tjejerna blivit endimensionella och fått för lite utrymme är beklagligt men ett svårlösligt problem i sammanhanget - kanske hade det här passat ännu bättre som en TV-serie, där man hunnit fördjupa sig mer i alla rollfigurerna hellre än att bara få veta det allra mest nödvändiga. Men det är ändå en mycket lyckad film, som är väl värd att ses både en och två gånger för de allra flesta, och därför blir också en stabil åtta det självklara betyget. Jag hoppas bara att de två återstående romanerna i trilogin också kommer att filmatiseras, så vi får veta hur det går - jag vill redan se mer av de här tjejerna!

Blu-Ray-utgåvan har bredbild med proportionerna 2,35:1, och ljudet finns i både DTS-HD 5.1 och "vanlig" Dolby Digital 5.1 på svenska. Varför kan man fråga sig, då DTS-HD bör mixas ner och låta ungefär lika som Dolby Digital-spåret om man inte har stöd för DTS-HD. Den enda textningen som finns är på svenska, som dock inte är traditionell textning för hörselskadade utan ett "rent" textspår med enbart all dialog nedskriven - det förekommer alltså ingen upplysning om viktiga ljudeffekter eller vem som säger vad, vilket är praktiskt för oss hörande som vill ha text som komplement men mindre lyckat för hörselskadade och döva. Textningen är i minsta laget, men ändå relativt lättläst.

När man matar in Blu-Ray-skivan möts vi av en distributörsjingel följt av varningstexter på svenska. Därefter börjar filmen direkt att spelas upp, utan att någon meny har visats. Det finns en meny, men för att komma dit måste man trycka på knappen "Pop Up Menu" och därefter välja Huvudmeny. Lite opraktiskt, då den automatiska uppspelningen är utan text och utan möjlighet att välja ljudspår - allt sådant finns dock även från popup-menyn, men jag hade ändå velat komma till huvudmenyn först istället för att behöva tjafsa med hur man ställer in allt. Huvudmenyn är enkel och stillastående, men svenskspråkig. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket känns lite svagt för en så omtalad och efterlängtad svensk film som denna.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 20 augusti 2015
Senast uppdaterad: 21 augusti 2015

Recensionen har lästs 2421 gånger av 1602 personer, sedan den 20 augusti 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
BD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - FEMMA - TVÅA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern