Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Conan the Barbarian
(Conan the Barbarian)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Conan the Barbarian på CDON
Sök efter Conan the Barbarian på Discshop.se
   ANNONS
Fantasy / Äventyr / Action / Historiskt / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 53 minuter
Genre: Fantasyactionäventyr
Produktionsland/år: Sverige/USA, 2011
Produktionsbolag: Millennium Films, Nu Image Films & Paradox Entertainment
Producent: Fredrik Malmberg, John Baldecchi, Boaz Davidson, Randall Emmett, Joe Gatta, Avi Lerner, Danny Lerner & Les Weldon
Regi: Marcus Nispel
Manusförfattare: Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer & Sean Hood, baserat på karaktärer skapade av Robert E. Howard
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Conan - Jason Momoa Tamara - Rachel Nichols
Khalar Zym - Stephen Lang Marique - Rose McGowan
Artus - Nonso Anozie Ela-Shan - Saïd Taghmaoui
Lucius - Steven O'Donnell Ukafa - Bob Sapp
Fassir - Raad Rawi Corin - Ron Perlman
Conan som ung - Leo Howard Berättare - Morgan Freeman

Den amerikanska författaren Robert E. Howard (1906 - 1936) hann under sitt korta liv aldrig ge ut någon roman, men blev känd för eftervärlden främst genom Conan barbaren, som han skapade som en serie noveller som publicerades i tidningen Weird Tales med start 1932. Barbaren Conan blev snabbt populär, och en av de serier han skrev i tidningsform gavs senare ut som roman efter hans död. Efter Roberts död har även andra författare utvecklat konceptet och karaktärerna, och gett ut fler böcker. 1982 blev Conan - barbaren till långfilm, regisserad av John Milius med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen. Filmen blev en stor succé, och gav även upphov till en mindre framgångsrik uppföljare två år senare. De senaste decennierna har det varit ganska tyst om Conan, men 2007 köptes alla rättigheter till konceptet och karaktärerna upp av det svenska företaget Paradox Entertainment. Efter det har barbaren fått nytt liv, och nu har en ny långfilm sett dagens ljus; den här gången en amerikansk-svensk 3D-film som producerats av bl.a. svenska Fredrik Malmberg och regisserad av tysk-amerikanska Marcus Nispel som tidigare bl.a. legat bakom nyfilmatiseringen av Friday the 13th.

Handlingen utspelas under den påhittade Hyborianska tidsåldern (40 000 till 10 000 f.Kr.), där den Cimmeriska krigaren Conan föds under brutala krigsförhållanden som också leder till hans mammas död. Sedan tidig ålder vill Conan helst av allt slåss, och efter att hela hans by och hans pappa blir mördad blir han hämndlysten. Han är fast besluten att hitta åt den mystiska Khalar Zym som dödade hans pappa, men han har storslagna onda planer som bl.a. innefattar världsherravälde...

Jag har tyvärr inte sett den snart 30 år gamla originalfilmen, och har därför inget att jämföra med. Dessbättre behövs det dock inte heller, då den här filmen börjar på nytt och förlitar sig inte på tidigare handlingar. Men grundstoryn i Conan the Barbarian är inte alls tokig, och prologen avslöjar att det faktiskt funnits ganska ambitiösa planer med storyn, som är genomarbetad och åtminstone bitvis har sina likheter med Sagan om ringen; inte minst under den ganska Tolkien-inspirerade prologen. Men när filmen väl kommer igång visar det sig att denna grundstory inte gör mycket väsen av sig, för här är det action, action och ännu mer action som gäller.

Det förekommer fler stridsscener än undertecknad klarar av att räkna till, och det är riktigt brutalt och blodigt. Det är givetvis helt avsiktligt och säkerligen helt i linje med originalfilmen, men det blev ändå lite för mycket för mig. Man blir helt enkelt lite avtrubbad av att se avhuggna huvuden i var och varannan scen, och det som inledningsvis blir äckligt och effektfullt tappar liksom sin effekt när samma sak händer för tjugonde gången. Det skulle upplevas som mer makabert och äckligt om man kunde lugna ner sig mellan varven, så att det upplevs "häftigare" när det väl sker.

Det förekommer också ett antal logiska luckor och trovärdighetsproblem, och man måste vara beredd att koppla bort verkligheten för att få något egentligt utbyte av Conan the Barbarian. Men filmen är ändå hyfsat underhållande, och periodvis kan man trots allt skönja ett visst djup och vissa nyanser hos Conan. Men att påstå att han går över gränsen till övervåld är en extrem underdrift...

Filmen fungerar bäst när det är hyfsat lugnt tempo och mer äventyr än action. Då blir det ganska intressant, ett visst djup förekommer och då bryr man sig överlag ändå om Conan och även vissa andra rollfigurer; trots att det inte direkt finns mycket till karaktärsutveckling. Vid de mest intensiva stridsscenerna går det så snabbt och är så rörigt koreograferat att man knappt ser vad som händer; än mindre vilka personerna är. Inte blir det bättre av att många scener blir så mörka med 3D-glasögonen på, så att det inte är helt självklart att faktiskt se vad som händer. Periodvis blir det faktiskt rentav suddigt. Men filmen är utan tvekan snygg och välgjord.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk. Specialeffekterna är relativt bra, och även om det inte är det snyggaste man sett så fyller det sin funktion och ser överlag förhållandevis realistiskt ut. Skådespelarinsatserna är överlag också bra. Jason Momoa är kanske inte världens bästa skådis, men han klarar av den här rollen utan problem och spelar förhållandevis bra. Rachel Nicols är också bra som Tamara, och Nonso Anozie är ganska bra som Artus. Men den kanske bästa insatsen står Rose McGowan för, som gör en imponerande rollprestation som den måttligt trevliga häxan Marique. Jag blev tyvärr inte särskilt imponerad över 3D-effekterna. Det finns en hyfsad djupkänsla och en och annan bra effekt, men överlag tillför inte 3D-formatet speciellt mycket. Filmmakarna verkar heller inte ha kompenserat för att 3D-glasögonen förmörkar bilden en hel del, och därför blir det ibland svårt att se vad som egentligen händer. Förmodligen är filmen därför mer behaglig att se i traditionell 2D, men tyvärr visas den inte i den versionen på bio i Sverige.

Det är förmodligen för mycket begärt att förvänta sig karaktärsutveckling och djup i en film som denna, för här är det trots allt renodlad action som erbjuds. Och för personer som älskar genren är nya Conan the Barbarian förmodligen en trevlig film. Jag kan dock inte påstå att jag tillhör den kategorin, men jag medger att filmen visuellt är tilltalande och att den överlag trots allt är hyfsat underhållande. Det är inget jag vill se om, men trots allt en sevärd film; varken mer eller mindre. Betygsmässigt når den upp till en femma, men det är tråkigt när grundstoryn haft så mycket större potential.


Recensionen skriven: 26 augusti 2011

Recensionen har lästs 2809 gånger av 1660 personer, sedan den 26 augusti 2011

Betyg:
Film/serie * * * * *      
5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - ETTA - ETTA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern