Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Crazy Rich Asians
(Crazy Rich Asians)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Crazy Rich Asians på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar
Genre: Romantisk dramakomedi
Produktionsland/år: USA/Malaysia/Singapore, 2019
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures, Color Force & Ivanhoe Pictures, i samarbete med SK Global & Starlight International Media
Producent: Nina Jacobson, John Penotti & Brad Simpson
Regi: Jon Chu
Manusförfattare: Peter Chiarelli & Adele Lim, baserat på en roman av Kevin Kwan
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Rachel Chu - Constance Wu Nick Young - Henry Golding
Eleanor Young - Michelle Yeoh Ah Ma - Lisa Lu
Astrid Young Teo - Gemma Chan Michael Teo - Pierre Png
Colin Khoo - Chris Pang Araminta Lee - Sonoya Mizuno
Peik Lin Goh - Awkwafina P.T. Goh - Calvin Wong
Wye Mun Goh - Ken Jeong Neena Goh - Koh Chieng Mun
Alistair Cheng - Remy Hii Kitty Pong - Fiona Xie
Amanda Ling - Jing Lusi Jacqueline Ling - Amy Cheng

Den New York-födda asiatiskamerikanska Rachel, som jobbar som professor i ekonomi, har varit tillsammans med Nick Young i något år. Nu vill han att hon ska följa med honom hem till sitt hemland Singapore, där han ska vara marskalk på sin barndomskompis bröllop. Det Nick har glömt bort att nämna för Rachel är dock att hans familj är stenrik, och är en av Asiens rikaste familj som praktiskt taget äger halva Singapore. Alla är heller inte helt positivt inställda till den främmande människan som Nick tar med, och i synnerhet hans mamma tar inte direkt emot Rachel med öppna armar...

Det här är inte direkt någon särskilt originell film, men däremot är det intressant och välkommet att som en av de första amerikanska filmerna uteslutande ha skådespelare med asiatiskt ursprung med - det händer verkligen inte varje dag, och det var väl hög tid med en film som tänker till kring representation. Crazy Rich Asians är i alla fall en bra och underhållande film, som storymässigt inte förmedlar något vi inte sett förut, men som icke desto mindre lyckas att underhålla och engagera med enkla medel.

Det är charmigt och ganska roligt, och man får skratta en del åt smarta repliker och humoristiska rollfigurer. Rollfigurerna är förvisso tillspetsade, men ändå intressanta och där i alla fall somliga hinner få en del bottnar. Dialogen är ovanligt lyckad, som både är vass och trovärdig. Så finns det även rikligt med charm, och överlag blir det engagerande då intresset hålls vid liv hela tiden. Här finns ett visst djup och en sensmoral, men överlag rör det sig ändå om lättsam underhållning för stunden. Men inget fel med det, och är man ute efter en stunds förströelse finns absolut betydligt sämre sätt än att se på Crazy Rich Asians.

Men det är också väldigt förutsägbart och tämligen övertydligt, och det mesta som ska hända lär inte komma som någon större överraskning för de flesta. Nu lär väl i och för sig de flesta komedier vara mer eller mindre förutsägbara, och det viktiga för den här sortens filmer är förstås inte målet utan resan dit - men jag hade ändå önskat några fler överraskningar, istället för att följa genrens traditionella mallar till punkt och pricka.

Här finns också rikligt med klichéer och en hel del stereotyper, vilket heller inte är ovanligt för romantiska komedier men som ibland ändå kan upplevas en smula magstarkt. Särskilt vissa rollfigurer, som ser ut och känns som vandrande klyschor, blir ärligt talat lite för mycket av det goda. Med många rollfigurer, där somliga dessutom är ganska lika varandra utseendemässigt, så blir det heller inte alltid helt oproblematiskt att komma ihåg vem som är vem. Man kan också tycka att filmen ibland frossar i märkesvaror och dyr livsstil lite för mycket, så att budskapet om att pengar inte kan köpa lycka kan upplevas något tveksamt.

Crazy Rich Asians har onekligen sina brister - den är förutsägbar, klichéartad och med onödigt många stereotyper. Det är också övertydligt, och kräver ingen större tankeverksamhet. Men bara man har överseende med det, så är det faktiskt en välgjord och bra film med utmärkta skådespelare, lyckad humor, bra dialog och en fängslande om än enkel intrig. Det hade onekligen inte skadat med ett mer finslipat manus, men trots bristerna är det ändå en så underhållande film att jag väljer att döma med hjärtat hellre än hjärnan och ger filmen en stabil sjua i betyg. Det är kanske ingen film man kommer tänka över långt i efterhand, men som lättsam underhållning för stunden med en gnutta djup fungerar det ändå alldeles utmärkt, varför filmen är fullt sevärd för de allra flesta.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 februari 2021

Recensionen har lästs 1283 gånger av 658 personer, sedan den 5 februari 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - ÅTTA - TVÅA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern