Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Darjeeling Limited
(The Darjeeling Limited)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till 20th Century Fox Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Darjeeling Limited på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 27 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2007
Produktionsbolag: American Empirical Pictures, Cine Mosaic & Indian Paintbrush
Producent: Wes Anderson, Roman Coppola, Lydia Dean Pilcher & Scott Rudin
Regi: Wes Anderson
Manusförfattare: Wes Anderson, Roman Coppola & Jason Schwartzman
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri & Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Francis - Owen Wilson Peter - Adrien Brody
Jack - Jason Schwartzman Rita - Amara Karan
Brendan - Wallace Wolodarsky Konduktören - Waris Ahluwalia
Patricia (mamma) - Anjelica Huston Alice - Camilla Rutherford
Jacks ex-flickvän - Natalie Portman

Den amerikanska regissören, producenten och manusförfattaren Wes Anderson är omtyckt av många, och oomtyckt av lika många. Han är för de flesta mest känd för The Royal Tenenbaums, som alla verkar älska utom jag... Hans senaste film har fått den lite udda titeln The Darjeeling Limited, vilket är namnet på ett tåg genom Indien. På detta tåg möts nämligen tre bröder - Francis, Peter och Jack - som inte haft särskilt god kontakt sedan deras pappa dog. Den överkontrollerande Francis har bandage i hela ansiktet efter en motorcykelolycka, Peter ska snart bli pappa och Jack har lätt att få tjejer men desto svårare att behålla dem någon längre tid. Francis har ordnat en "andlig resa" genom Indien, i förhoppningen att han och hans bröder ska komma närmare varann igen. Men resan spårar sakta men säkert ur, både bokstavligt och bildligt, och plötsligt blir bröderna utslängda från tåget och ensamma ute i öknen.

Jag var smått skeptisk inför filmen, då jag aldrig varit speciellt förtjust i någon av Wes Andersons tidigare filmer. Men The Darjeeling Limited blev en positiv överraskning, och är faktiskt en riktigt trevlig film. Det är en originell och annorlunda film, och visuellt är den mycket tilltalande. Fotot är förstklassigt, och både färgval och scenografi är genomtänkt in i minsta detalj. Filmen är också riktigt rolig, med många tillfällen till skratt. Ibland rentav lite väl rolig - t.o.m. dödsfall hanteras på ett lättsamt och humoristiskt sätt, när åtminstone jag tycker att det vore på sin plats med lite mer allvar. Samtidigt är det dock inte någon av de roligare filmerna jag sett i mina dagar, utan det rör sig snarast om en mängd småroliga scener och bara ett fåtal inslag som lockar till de riktigt stora skratten. Skådespelarinsatserna är utmärkta, och Owen Wilson, Adrien Brody och Jason Schwartzman passar mycket bra som de tre bröderna, och spelar både humoristiskt, mänskligt och lagom "tapigt". Personbeskrivningarna är målande och genomtänkta, och vi får lära känna bröderna på ett bra och verklighetsnära sätt. Tyvärr märks det dock tydligt att fokuset ligger på Francis, Peter och Jack, vilket fått till följd att alla andra rollfigurer mest liknar endimensionella karikatyrer, utan vare sig djup eller mycket till roller. Det är tråkigt, då åtminstone några av personerna i grunden är intressanta. Men filmens största problem är egentligen att storyn ärligt talat är ganska tunn, och det märks att Wes Anderson har svårigheter att fylla ut en hel långfilm. Periodvis blir det ganska segt, och det händer inte riktigt tillräckligt mycket. Trots att filmen bara räcker en och en halv timme, så börjar man ändå titta på klockan och skruva sig i TV-soffan mot slutet. Det känns som att regissören går lite på tomgång, och det vore önskvärt med ett omarbetat och utökat manus. Det verkar helt enkelt som att Wes Anderson, i likhet med sina tidigare filmer, fortfarande prioriterar stil över substans. Men skådespelarinsatserna och den originella storyn kompenserar åtminstone delvis för bristerna, och gör att det ändå blir en underhållande och varm film. Den är ganska tänkvärd, men samtidigt vill jag heller inte se om den i första taget. Med viss tvekan väljer jag därför en svag sjua i betyg, men det är enbart det nyskapande och annorlunda konceptet som hindrar mig från att sätta den sexa som min hjärna egentligen förespråkade...

DVD-utgåvan från Fox erbjuder anamorfisk Widescreen-bild i proportionerna 2,40:1, som håller relativt hög kvalitet. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och förutom originalspåret finns även dubbade ljudspår på ungerska och polska. Filmen är textad på sju olika språk, däribland svenska och engelska. Engelsk text är uppskattat, men tyvärr finns ingen text för hörselskadade. Textningen är ganska lättläst och lagom stor, och den svenska översättningen (som översättnings- och dubbningsbolaget SDI Media ligger bakom) håller någorlunda hög klass; om än med ett fåtal översättningsfel. DVD-skivan inleds med en mycket irriterande anti-piratpropaganda i strax under en minut, som av någon outgrundlig anledning inte går att hoppa förbi överhuvudtaget - det går inte ens att spola på bild, och mitt tålamod når bristningsgränsen innan inslaget äntligen är över. Propagandan följs av svenskspråkiga varningstexter på 10 sekunder, som inte heller går att hoppa förbi. Därefter visas distributörsjingel på ca 20 sekunder, som dock går att hoppa förbi. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är enkel och stillastående och enbart på engelska. Avsaknaden av separat språkvalsmeny innan vi kommer till huvudmenyn, gör att man måste gå in under inställningsmenyn för att kunna se filmen på något annat sätt än i otextad originalversion. För de flesta är det visserligen inga problem att göra det, men de som är dåliga på engelska kanske får problem. Ett till irritationsmoment uppstår när man sett filmen klart. Då visas nämligen varningstexter på samtliga språk som filmen är textad på - totalt sju olika språk med 10 sekunder per språk, innebär varningar i över en minut innan vi äntligen kommer tillbaka till huvudmenyn. Till råga på allt, går det inte heller här att hoppa över varningstexterna, vare sig genom att spola på bild, hoppa till menyn eller gå till nästa kapitel. Ska det verkligen vara så vansinnigt svårt att bara visa varningstexterna på det språk som man valt textning på (eller engelska, om man sett filmen utan text)...?

Som extramaterial hittar vi kortfilmen Hotel Chevalier på 13 minuter, som är menad som en slags prolog till The Darjeeling Limited. Filmen ska alltså ses innan huvudfilmen, och behandlar endast en av de tre bröderna. Kortfilmen har ärligt talat inte alls mycket till innehåll, och trots att den kallas för del 1 av The Darjeeling Limited, så är kopplingen till huvudfilmen ganska tunn. Men trots allt bör den ändå ses innan man ser själva långfilmen. Slutligen hittar vi en bakom kulisserna-dokumentär på 21 minuter, som bl.a. består av en rundvandring på inspelningsplatserna och information om hur vissa scener spelats in. Fokuset ligger dock på de tekniska och scenografiska lösningarna - regissören syns överhuvudtaget inte till, och vare sig storyn, manuset eller skådespelarna nämns ett ord om. Det gör att inslaget bara blir halvintressant, och att det jag tycker hade varit mest intressant att få veta mer om inte ens nämns i förbifarten. Där tar det roliga slut... Allt extramaterial har svensk text, vilket är mycket uppskattat. Dock finns ingen engelsk text på bonusmaterialet, inte ens under Hotel Chevalier, trots att den bör ses som en del av själva huvudfilmen.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 april 2009
Senast uppdaterad: 17 april 2009

Recensionen har lästs 3483 gånger av 1879 personer, sedan den 17 april 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - NOLLA - NIA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern