Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Date Movie
(Date Movie)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till 20th Century Fox Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Date Movie på CDON
   ANNONS
Komedi / Parodi(er) / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 21 minuter
Genre: Komedi/parodi
Produktionsland/år: USA, 2006
Produktionsbolag: 20th Century Fox, Regency Enterprises, New Regency Pictures & Epsilon Motion Pictures
Producent: Paul Schiff
Regi: Aaron Seltzer
Manusförfattare: Jason Friedberg & Aaron Seltzer
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Julia - Alyson Hannigan Grant - Adam Campbell
Andy - Sophie Monk Frank - Eddie Griffin
Linda - Meera Simhan Bernie - Fred Willard
Roz - Jennifer Coolidge Anne - Carmen Electra
Hitch - Tony Cox

Filmer som i huvudsak syftar på att parodiera andra filmer finns det inte särskilt gott om, men några stycken har det blivit genom åren. Däribland Not Another Teen Movie för några år sedan, och lite senare Scary Movie-serien (som undertecknad fortfarande inte kommit mig för att se). Originalet Scary Movie hade hela sex manusförfattare (och ännu värre blev det till den andra filmen...), och två av dessa - närmare bestämt Jason Friedberg och Aaron Seltzer - står bakom manuset till denna senaste parodifilm; den sistnämnda är även regissör och exekutiv producent. Den här gången är det dock inte rysare som det drivs med, utan romantiska komedier - åtminstone huvudsakligen, även Sagan om ringen-trilogin får sig några pikar. I centrum står den kraftigt överviktiga unga tjejen Julia (och då menar jag verkligen kraftigt - närmare 180 kg!), som av inte helt oförklarliga skäl har svårt att hitta killar. För att få hjälp söker hon upp kärleksdoktorn Hitch, och han hjälper henne att gå ner i vikt och komma med i en minst sagt extrem dokusåpa. Där träffar hon också sin drömkille, men att gifta sig är inte helt problemfritt...

Parodifilmer brukar sällan ha alltför genomarbetat manus, och det här är sannerligen inget undantag. Manuset är väldigt tunt, och det märks tydligt att centrum ligger i att driva med andra filmer. Alltför ofta ser det nämligen ut som att manusförfattarna bara slängt in så många parodiscener som möjligt, utan en tanke på om det verkligen passar i handlingen eller inte. Ibland funkar det, men ibland känns det bara alltför malplacerat. Det hade onekligen inte skadat med lite djupare och mer genomarbetat manus, där det faktiskt händer någonting... Det tunna manuset resulterar i att det huvudsakliga som avgör vad man tycker om filmen är just humorn och parodierna. En förutsättning för att man ska uppskatta filmen är därför att man sett så många som möjligt av de filmer som det drivs med. Bland de mer uppenbara filmerna som parodieras kan nämnas Mitt stora feta grekiska bröllop, Släkten är värst, Wedding Planner, Napoleon Dynamite och Hitch. Helst bör man därför ha sett alla dessa, och gärna även fler filmer i liknande genrer. Parodierna i sig håller dock väldigt ojämn klass - somliga är helt klockrena och lockar till många skratt, medan vissa andra är under bältet och håller sig på "toaletthumorsnivån". Filmen räddas dock till viss del av de många bra skådespelarna - Adam Campbell är fullt godkänd, men mest imponerad är jag över Alyson Hannigan (förmodligen mest känd som Willow i Buffy the Vampire Slayer, även om hon också medverkat i bl.a. American Pie-filmerna och nu senast komediserien How I Met Your Mother). Jag har alltid tyckt att hon är en lysande skådis, och det här är inget undantag - hon gör definitivt allt hon kan med det tunna och förutsägbara manuset. Bl.a. därför blir filmen trots allt fullt sevärt, med en del riktigt lyckade parodier och en del andra inte fullt lika lyckade. Men alltför lyckad är den inte - storyn är alltför tunn för det, plus en del skämt som helt enkelt inte känns särskilt roliga. Ett annat problem är att filmen mestadels driver med sådana romantiska komedier som själva är gjorda med glimten i ögat, vilket förtar en del av poängen med att göra parodier på dem. Betyget slutar därför på en stark fyra, och trots vad de flesta andra recensenter skrivit och snittbetyget på IMDb vill visa, så är filmen inte alls värdelös. Jag är tveksam till om filmen håller att ses om, men personligen tycker jag definitivt att den är värd att hyra i alla fall.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 11 oktober 2006
Senast uppdaterad: 11 oktober 2006

Recensionen har lästs 3061 gånger av 1688 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - TREA - SEXA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern