Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

De fem djävlarna
(Les cinq diables)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

De fem djävlarna premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 17 mars 2023.
Sök efter De fem djävlarna på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 43 minuter
Genre: Fantasydrama
Produktionsland/år: Frankrike, 2022
Produktionsbolag: F Comme Film, Trois Brigands Productions, Le Pacte & Wild Bunch, i samarbete med Canal+ & Ciné@
Producent: Jean-Louis Livi & Fanny Yvonnet
Regi: Léa Mysius
Manusförfattare: Léa Mysius & Paul Guilhaume
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Joanne Soler - Adèle Exarchopoulos Vicky Soler - Sally Dramé
Julia Soler - Swala Emati Jimmy Soler - Moustapha Mbengue
Joannes pappa - Patrick Bouchitey Nadine - Daphne Patakia
Jeff - Hugo Dillon Mamman i familjen - Antonia Buresi

I ett litet samhälle vid de franska Alperna bor Joanne med sin man Jimmy och deras 8-åriga dotter Vicky. Vicky är mobbad i skolan, och har inga vänner. Istället ägnar hon sig mest åt sin specialförmåga - hon kan känna igen alla dofter hon någonsin känt, och om hon utsätter sig för en doft kan hon till och med drömma om personen som har doften och se in i dennes förflutna. En dag vill Jimmys syster Julia komma på besök, som han inte träffat på tio år, och fastän Joanne verkligen inte vill träffa Julia så blir det så. Genom Julias doft lyckas Vicky också se vad som egentligen hände för 10 år sedan, och kan därigenom uppleva och förstå hennes familjs stora hemligheter.

Det här är en minst sagt annorlunda film, som inte liknar något man tidigare sett. Det är ingen fantasy, men den har övernaturliga inslag. Närmast kan det nog ändå beskrivas som ett drama, men det är att förenkla saker och ting. Oavsett vad man ska kategorisera det, så är De fem djävlarna i alla fall en mycket bra film. Det är originellt, men samtidigt tillräckligt jordnära så att man ska kunna köpa det mesta. Det är fängslande, och man dras in i handlingen på ett effektivt sätt. Det förblir också engagerande från första till sista bildrutan, och man kan knappt slita sig från TV-skärmen en enda sekund.

Rollfigurerna är intressanta, och framförallt är Vicky gudomligt söt och intressant. Joanne är också nyanserad och intressant, och likaså Julia. Men pappa Jimmy är ärligt talat den minst intressanta av rollfigurerna, och även den mest stereotypa. Det känns lite olyckligt, när de andra blivit så mångfacetterade. Men tiden går snabbt, och trots en överlag vardaglig miljö händer det mycket i all sin enkelhet. Om man förväntar sig en mer traditionell fantasyfilm, typ Marvel eller liknande, så blir man säkert besviken och finner detta segt. Men om man istället förväntar sig ett stillsamt drama kryddat med övernaturliga inslag, så fungerar det mycket bättre - för trots att det är tämligen långsamt, så blir det aldrig segt.

Men själva premissen är något svårköpt, och det känns lite tveksamt hur allt det här hänger ihop logiskt. Att kunna se någon annans förflutet är väl en sak, men att dessutom själv kunna närvara där och t.o.m. förändra händelseförlopp som redan har hänt är i mina ögon lite väl långsökt och tillspetsat. Öppnar man upp för sådana möjligheter, så börjar man ställa till det för sig rent logiskt och det gör att hela logiken känns något tveksam. Det gör att ganska många frågetecken kvarstår när eftertexterna börjar rulla, och det känns lite onödigt när man varit så engagerad i filmen medan den pågått. Filmen hade också gärna fått förlängas lite, för att hinna fördjupa lite mer - sidohistorien med mobbningen i skolan och Vickys oerhört elaka mobbare rinner exempelvis mest ut i sanden, och får inte det utrymme den hade förtjänat. Likaså en del av Julias förehavanden i det förflutna, som är viktiga men dras över lite väl snabbt.

De fem djävlarna är en riktigt bra och nyskapande film, som erbjuder något helt nytt till en bekant genre och gör det på ett bra sätt. Det är fängslande, intressant och lagom mystiskt, men det är synd att logiken blir något tveksam och att premissen därmed blir lite väl svårköpt. Jag hade gärna sett att filmen kunnat förlängas med runt en kvart, för att hinna med en större fördjupning kring Julia, Jimmy och mobbarna i skolan - för som det är nu blir det lite för mycket som aldrig riktigt uppklaras eller förklaras fullt ut, och det är synd på en i övrigt så engagerande och originell film. Det är ändå riktigt bra och välgjort, och skådespelarinsatserna är mycket bra. Så det är en film som alla som uppskattar originella men lite långsamma dramer snarast bör se, men som också hade kunnat bli ännu bättre genom finslipning av manuset. Därmed förtjänar den en mycket svag åtta i betyg, och fastän det är riktigt bra som det är så hade det kunnat bli ett mästerverk med en något längre speltid och en fördjupning av manuset. Och exakt vad eller vilka titeln syftar på har jag fortfarande inte lyckats utröna...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 28 januari 2023

Recensionen har lästs 35040 gånger av 554 personer, sedan den 28 januari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - ETTA - FEMMA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern