Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade TV-serier

The Dead Zone - Säsong 1
(The Dead Zone - Season 1)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller serien samt sätta egna betyg.

Tack till Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Dead Zone på CDON
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / TV-serie
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 9 timmar 11 minuter
Avsnittsinformation: 13 avsnitt á 42 minuter
Genre: Psykologisk science-fictiondramathrillerserie
Produktionsland/år: USA/Kenya, 2002 - 2003
Produktionsbolag: Lions Gate Television & Piller2
Producent: Michael Piller & Shawn Piller
Regi: Jon Cassar & James Head
Manusförfattare: James Morris & Michael Piller
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte alla tre steg (vid majoriteten av avsnitten)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Johnny - Anthony Michael Hall Sarah - Nicole de Boer
Walt - Chris Bruno Bruce - John L. Adams
Pastor Purdy - David Ogden Stiers Vicesheriff Roscoe - Bill Mondy
Dana - Kristen Dalton Sarahs son - Dominic Louis

Den amerikanska författaren Stephen King har mest blivit känd genom rysare och skräckromaner, varav många senare blivit till film, även om han också har skrivit andra slags böcker. En av hans (åtminstone i Sverige) mindre kända böcker är The Dead Zone från 1979, som redan gjorts till långfilm 1983. 2002 gjordes därefter en TV-serie baserad på samma roman, som produceras och visas fortfarande på den amerikanska kabelkanalen USA Network. Men det är först i år som serien börjat släppas på DVD i Skandinavien, och denna recension åsyftar alltså den första säsongsboxen. I upptakten får vi lära känna Johnny Smith, en ung grundskolelärare i ett litet samhälle i USA och förlovad med en lärarkollega vid namn Sarah. Allt går bra, fram tills den dag då han råkar ut för en bilolycka och hamnar i koma i sex år. När han slutligen vaknar upp ur koman på sjukhuset, får han reda på att hans fästmö nu är gift med en annan man - närmare bestämt stadens sheriff. Och att Johnny har en son, som Sarah fött under hans tid i koma och som hon och hennes nya man uppfostrar som deras egen. Som om det inte vore nog, upptäcker Johnny snart också att han fått övernaturliga förmågor - han kan se mer eller mindre tydliga syner från nutiden eller framtiden, berörande personer han kommer i kontakt med. Läkarna förklarar detta med att han fått hjärnskador under koman, som gör att hans hjärna nu börjat utnyttja de delar av hjärnan som för vanliga människor är "döda" (oanvända); därav seriens lite skumma titel. Med hjälp av dessa syner, försöker han att hjälpa så många personer som möjligt, samtidigt som han försöker få ordning på sitt eget liv igen.

Varken thrillers, science-fiction eller rysare tillhör mina favoritgenres. Därför hade jag heller inte alltför höga förhoppningar om den här serien. Men jag blev positivt överraskad - det visade sig vara en riktigt intressant serie. Den är utan tvekan välgjord och genomtänkt, även om kvaliteten på de olika avsnitten varierar - under denna första säsong får vi se båda mycket bra och intressanta avsnitt, och ner till halvtråkiga och bara nätt och jämnt sevärda avsnitt. Det är just denna ojämna kvalitet som är seriens största nackdel. Det är också anledningen till det relativt låga betyget, trots att de bästa avsnitten förtjänar ett betydligt högre betyg. Under denna första säsong är de flesta avsnitt relativt fristående, även om enstaka genomgripande storylines förekommer. Huruvida det är en fördel eller nackdel är väl upp till var och en att avgöra, men själv hade jag gärna sett lite fler övergripande handlingar genom flera avsnitt. Hursomhelst, så är det i alla fall en snygg och välgjord serie, med mycket bra skådespelarprestationer. Och det här är ju trots allt bara den första säsongen på 13 avsnitt, medan ytterligare 53 avsnitt har spelats in. Därför tror jag det finns goda chanser till att serien kommer att bli bättre så småningom. Och den första säsongen slutar i alla fall mycket spännande, varför undertecknad - trots bristerna - ser fram emot den andra säsongen, som jag hoppas kunna recensera inom kort.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 26 augusti 2006
Senast uppdaterad: 26 augusti 2006

Recensionen har lästs 3459 gånger av 1873 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller serien. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - NOLLA - NOLLA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern