Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Den tysta flickan
(An Cailín Ciúin)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Den tysta flickan på CDON
Drama / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 31 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Irland, 2022
Produktionsbolag: Inscéal, Fís Éireann/Screen & TG4 Films
Producent: Cleona Ní Chrualaoí
Regi: Colm Bairéad
Manusförfattare: Colm Bairéad, baserat på en novell av Claire Keegan
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Cáit - Catherine Clinch Úna - Joan Sheehy
Eibhlín - Carrie Crowley Seán - Andrew Bennett
Mamma - Kate Nic Chonaonaigh Pappa - Michael Patric
Sorcha - Tara Faughnan Gráinne - Neans Nic Dhonncha
Aoife - Eabha Ni Chonaola Siobhán - Roise Crowley
Cáits tvillingsyster - Jessica Joannides Sinéad - Grainne Gillespie

Det är tidigt 1980-tal, och den tystlåtna nioåriga flickan Cáit växer upp med många syskon i en familj på Irland, där föräldrarna inte har tid för henne - och inte blir det bättre av att ett till syskon nu är på väg. Hennes föräldrar beslutar sig för att skicka bort Cáit till släktingar till mamman ute på den irländska landsbygden, där hon ska få bo under sommaren. Vad Cáit själv vill är det ingen som frågar, utan hon ställs bara inför fullbordat faktum. Men hos Eibhlín och Sean förändras allt, då Cáit för första gången får uppleva föräldrar som faktiskt bryr sig om henne - men också om deras hemlighet och sorg.

Det låter kanske inte så upphetsande, och för all del är den yttre handlingen begränsad. Men i all sin enkelhet är Den tysta flickan en mycket bra film, som både engagerar och berör med enkla medel - och där det händer mycket samtidigt som det knappt händer någonting alls. Det är en långsam film, och Colm Bairéad tar tid på sig att introducera premissen och rollfigurerna. Men fastän det hela tiden går långsamt framåt, så upplevs det aldrig segt eller tråkigt. Vi får inte veta mer än det mest nödvändiga, och hela filmen skildras utifrån Cáits perspektiv - ett smart drag, som fungerar bra i det här fallet och som gör att vi aldrig får veta mer än vad Cait vet.

Det är lågmält och avskalat, med en utmärkt stämning och med sparsmakad dialog. Här yttras inte ett enda onödigt ord, och det är inte direkt en dialogdriven film då minst lika mycket skildras via gester, minspel och ansiktsuttryck som via konkret dialog. Här blir det aldrig övertydligt, men heller inte svårbegripligt - helt enkelt lagom lågmält. Det är berörande och känslosamt, och även fast man ibland kan skönja att regissören valt att avsiktligt spela på känslosträngar så fungerar det ändå bra. Det är helt enkelt en stark film som inte kommer lämna någon oberörd. Det är underhållande, småroligt och fängslande, men också känslosamt och berörande.

Ibland hade jag dock ändå velat veta lite mer, och det här sättet att bara förmedla det mest nödvändiga är måhända originellt och effektivt; men kan ibland också störa. Det är förstås en svår balansgång, men det hade nog inte skadat att förlänga filmen en aning så att vi ska hinna få veta lite mer om allt - i synnerhet mot slutet, när viktiga detaljer hastas förbi lite väl abrupt. Filmen är trots allt bara en och en halv timme lång, vilket väl får ses som ovanligt kort med dagens mått mätt; så några minuter hade man nog gott kunnat förlänga filmen utan att det skulle bli utdraget.

Den tysta flickan är en mycket bra och välgjord film, med ett utmärkt foto och fantastiska skådespelarprestationer. I synnerhet Catherine Clinch är strålande i huvudrollen som Cáit, och gör en minnesvärd och mångfacetterad rollprestation utan onödig dialog. Det är engagerande, berörande och minnesvärt, och här finns många bottnar och ett ovanligt djup. Det är trevligt med en så lågmäld och minimalistisk film, men ibland går det ändå lite för långt och man saknar värdefull information. Särskilt mot slutet går det lite för fort framåt, och viktiga detaljer hoppas över eller tas bara upp som hastigast. Filmen hade nog vunnit på att förlängas med runt 10 minuter, för att hitta få ett ännu större djup och få större förståelse för ett och annat. Men trots bristerna är det absolut en riktigt bra och sevärd film, men som sannerligen inte kommer att passa alla - somliga lär finna detta olidligt tråkigt, men uppskattar du lågmälda dramer är det här ett mycket bra val. Efter moget övervägande väljer jag därför en svag åtta i betyg, och det är en stark och minnesvärd film som sannolikt också håller att ses om.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 september 2023

Recensionen har lästs 228 gånger av 180 personer, sedan den 22 september 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - SJUA - TREA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern