Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Dina, mina och våra
(Yours, mine & ours)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Dina, mina och våra på CDON
Sök efter Dina, mina och våra på Discshop.se
   ANNONS
Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 24 minuter
Genre: Familjekomedi
Produktionsland/år: USA, 2005
Produktionsbolag: Paramount Pictures, Nickelodeon Movies, Columbia Pictures & Metro-Goldwyn Mayer
Producent: Michael Nathanson & Robert Simonds
Regi: Raja Gosnell
Manusförfattare: Ron Burch & David Kidd, baserat på ursprungligt filmmanus av Melville Shavelson & Mort Lachman samt grundstory av Madelyn Davis & Bob Carroll Jr.
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Frank - Dennis Quaid Helen - Rene Russo
William - Sean Faris Christina - Katija Pevec
Kelly - Haley Ramm Ely - Brecken Palmer
Otter - Bridger Palmer Phoebe - Danielle Panabaker
Dylan - Drake Bell Naoko - Miki Ishikawa
Mick - Slade Pearce Joni - Miranda Cosgrove
Bina - Jennifer Habib Marisa - Jessica Habib

Traditionella familjekomedier såg vi mycket av förr i tiden, men på sistone har den genren delvis hamnat i skymundan - därför passar det väl bra att uppmärksamma en sådan film lite närmare. Filmen bygger på en äldre film med samma namn från 1968, som dock verkar vara tämligen okänd i Sverige - jag kan inte hitta något som tyder på att den någonsin släppts på DVD i Sverige. Då jag heller inte sett den filmen, kan jag inte göra någon jämförelse filmerna emellan, utan koncentrerar mig på denna nyfilmatisering. Frank Beardsley är en amiral i amerikanska flottan, vars fru gått bort för några år sedan, och nu tar hand om deras åtta barn. De har nyligen flyttat tillbaka till Franks barndomsstad New London, och han sköter barnen med järnhand och sjukligt hård disciplin. Helen North är en öppensinnad designer, som har hela tio barn (!), och lever i ett enda stort kaos - hon tror inte på disciplin, utan barnen får leva i det närmare okontrollerat i ett kärleksfullt men rörigt hem. Frank och Helen var tillsammans under skoltiden, men skildes åt av skäl vi aldrig får klart för oss. Men av en tillfällighet träffas Frank och Helen igen under en återföreningsträff för deras gamla skola. De blir genast kära på nytt, och bestämmer sig - utan sina barns vetskap - om att gifta sig omedelbart. De flyttar då in i ett stort fyrhus tillsammans med alla 18 barnen, och kaos är bara förnamnet. Men efter ett tag bestämmer sig barnen för att sluta bråka, och istället tillsammans kämpa mot samma mål - att få deras föräldrar att göra slut...

De flesta recensenter verkar ha fullständigt sågat den här filmen, men jag tyckte faktiskt om den. Men visst har den sina tydliga brister; det kan ingen förneka. För det första blir filmen periodvis lite väl sockersöt och politiskt korrekt, vilket kan kännas lite påfrestande. Den är också mycket förutsägbar, och det är knappast någon större överraskning hur allt kommer att sluta. Ibland blir filmen också lite väl överdriven, med humor som närmast börjar likna slapstick-komik - det känns inte helt lyckat. Man hade gott kunnat tona ner det hela lite grann, och ändå bibehålla det roliga. Men å andra sidan är det en riktigt rolig film, med många chanser att skratta för alla åldrar. Den blir visserligen aldrig särskilt djup, men som underhållning fungerar det relativt bra. Åtminstone undertecknad hade periodvis riktigt roligt åt all humor, även om det ibland går till överdrift samtidigt som det vissa fåtal perioder blir lite väl segt. Skådespelarna spelar bra och övertygande, och särskilt bland barnen finns det vissa riktiga guldkorn. Särskilt originell känns filmen dock inte - framförallt kan man skönja en hel del likheter med den svenskdubbade filmen Fullt hus. Det gör dock inte så mycket, men i ärlighetens namn kommer den här filmen inte riktigt upp i samma klass som Fullt hus; den är helt enkelt lite roligare och lite djupare. Här är det inte alltför mycket allvar, och de konflikter som kommer tas inte upp till fullo - istället är det humor som gäller till varje pris. Men det är väl i och för sig inget fel med det - så länge man inte förväntar sig någon djup och allvarlig film, så blir man underhållen och filmen fyller sin funktion. Det gör att jag definitivt kan rekommendera alla att se filmen, även om jag inte tror att den håller att ses om flera gånger.


Recensionen skriven: 26 november 2006

Recensionen har lästs 2205 gånger av 1308 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * *     
6
DVD-produktion * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - SEXA - TREA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern