Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Dog Problem
(The Dog Problem)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Pan-Vision för recensionsexemplaret
Sök efter The Dog Problem på CDON
Sök efter The Dog Problem på Discshop.se
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 24 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2006
Produktionsbolag: Thousand Words
Producent: Jonah Smith & Palmer West
Regi: Scott Caan
Manusförfattare: Scott Caan
Svensk distributör: PAN Vision AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Solo - Giovanni Ribisi Lola - Lynn Collins
Casper - Scott Caan Benny - Kevin Corrigan
Jules - Mena Suvari Candy - Sarah Shahi
Dr. Nourmand - Don Cheadle Frank - Tito Ortiz
Ted - Kimo Leopoldo Joe - Brian Goodman

Skådespelaren Scott Caan har numera även blivit regissör och manusförfattare, och debuterade 2003 med filmen Dallas 362, som mig veterligen aldrig kommit till Sverige. Hans andra film hette The Dog Problem och hade premiär på filmfestivalen i Toronto 2006. I Sverige dröjde det dock ända tills i maj i år, då filmen släpptes direkt på DVD. Här kretsar handlingen kring författaren Solo, som fått skrivskramp efter en framgångsrik men dålig bok. Han är också luspank, efter att ha slösat bort alla pengar på daglig terapi (!) i ett års tid. I hans sista besök hos terapeuten, så får han rådet att skaffa ett husdjur. Han väljer till sist en liten mager hund, som till Solos stora förtret har en viss förkärlek att kissa och bajsa precis där han känner för det. Trots det vill han inte släppa taget om hunden. I en park kommer han i kontakt med en strippa vid namn Lola, men hennes hund råkar bita Solos hund nästan till döds. Saken blir inte bättre av att Solo är skyldig pengar till lånehajar, som inte alls tycker om att han spenderat pengar på en hund. Eller av hans bästa vän Casper hänvisat honom till sin kompis, en rik och bortskämd ung tjej som bokstavligt talat samlar på hundar.

Jag har alltid tyckt om komedier, och på papperet såg det här ut att vara en film som jag borde älska. Grundstoryn lät också lovande, och jag hade höga förväntningar. Men tyvärr infriades dem inte alls, och resultatet är inte speciellt lyckat. Storyn är tunn, och trots många rollfigurer händer egentligen inte mycket under filmens gång. Manusförfattaren har också blandat in alldeles för många irrelevanta rollfigurer, och merparten känns mer som karikatyrer än riktiga människor. Det finns heller inte mycket till röd tråd genom filmen, och därför tröttnar man ganska snabbt. Den första gången jag såg filmen somnade jag efter bara en kvart... Man får heller inte lära känna de flesta rollfigurer särskilt väl, och de flesta förblir endimensionella och platta. Det hjälper heller inte att man inte lyckas att känna någon som helst sympati för huvudrollen. Den enda rollfiguren som blivit någorlunda äkta och sympatisk är istället Lola, vilket är lite ironiskt då strippor i filmer sällan får något större djup. Skådespelarinsatserna är blandade, och Giovanni Ribisi spelar bra men lite stelt som Solo. Lynn Collins är utmärkt som Lola, och är den bästa skådisen i filmen. Mena Suvari har alltid varit en utmärkt skådis, men här känns hon lite malplacerad och passar inte riktigt i rollen. Hennes rollfigur har dessutom fått alldeles för lite utrymme, och tillför egentligen ingenting. Mest malplacerad är dock Kevin Corrigan som lånehajen Benny, som inte alls lyckas att vare sig framstå som en skurk eller förmedla någon som helst känsla. Sarah Shahi, troligtvis mest känd som Carmen i TV-serien The L Word och som Dani i kriminalserien Life, spelar alltid bra; men hennes rollfigur Candy har blivit alldeles för endimensionell för att man ska bry sig om henne. Filmen är dock inte alls värdelös, och en del humor räddar den från att bli en flopp. Periodvis är det ganska roligt, och man får en del tillfällen att skratta. Humorn är ganska torr, och passar därmed sannolikt inte alla. Dessutom är det ibland ganska långt mellan skratten, och de riktigt klockrena poängerna uteblir helt. Något större djup eller sensmoral med filmen finns heller inte, och om man hårddrar saken skulle man kunna säga att det inte finns någon större vits med att se den. Kanske har Scott Caan tagit sig vatten över huvudet, då han trots sin begränsade erfarenhet både har regisserat, skrivit manus och spelat en av de större rollerna (kompisen Casper). Men som en stunds förströelse fungerar The Dog Problem ändå någorlunda skapligt, så med viss tvekan är det värt att hyra filmen en gång. Annars är det ingen större förlust om man avstår helt, eller väntar tills den kommer på TV...

DVD-utgåvan har anamorfisk Widescreen-bild i formatet 1,78:1, och ljud i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utmärker sig inte nämnvärt. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken; men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av språkvalsmeny, som direkt följs av varningstexter på valt språk i fem sekunder. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är på engelska och rörlig - inga trailers eller distributörsjinglar spelas. Som extramaterial finns skriftlig filmografi för två av huvudrollerna, med listor på alla filmer och serier de medverkat i. Det ger inte särskilt mycket, då man kan läsa sig till allt det via IMDb. Det hade varit betydligt mer intressant med faktabiografier över skådespelarna i så fall. Slutligen finns trailers för två andra filmer, individuellt valbara från menyn. Där tar det roliga slut...


Recensionen skriven: 13 augusti 2008

Recensionen har lästs 2197 gånger av 1240 personer, sedan den 13 augusti 2008

Betyg:
Film/serie * * * *       
4
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * och en halv        3,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NOLLA - FYRA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern