Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Drömtjejen
(Whirlygirl)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Pan-Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Drömtjejen på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 35 minuter
Genre: Verklighetsbaserad dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2006
Produktionsbolag: All the Way Round, Tig Productions & Beacon Classics
Producent: Bruce Moriarty & Jim Wilson
Regi: Jim Wilson
Manusförfattare: Pete McCormack
Svensk distributör: PAN Vision AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Whirlygirl/Alice - Monet Mazur James - Julian Morris
Raoul - Jeffrey Qaiyum/J.A.Q. Freddie - Fran Kranz
Chubby Eddie - Roderick Pannell David - Johnny Pruitt
Clive - Daniel Franzese

Producenten och regissören Jim Wilson har hittills blivit mest känd som producent för ett flertal av Kevin Costners filmer, däribland Dansar med vargar och Bodyguard. På senare tid har han dock även börjat jobba som regissör, och är både regissör och en av producenterna bakom den här filmen, Drömtjejen. Han och de andra i produktionsteamet verkar dock ha drabbats av stora svårigheter att hitta distributörer till den här filmen - det är åtminstone enda förklaringen jag kan hitta till att filmen spelades in och färdigställdes 2004, men har haft amerikansk premiär först i år; och till råga på allt släppts direkt på video och DVD (när den såvitt jag kunnat avgöra har varit avsedd som biofilm). I centrum för handlingen står James, en inflyttad brittisk student, som nu läser på en konservativ och hård, men mycket framgångsrik, privat högskola enbart för pojkar vid namn Walden Academy. Han och hans kompisar på skolan arrangerar en strip-show, där de bjudit in en tjej enbart känd under namnet Whirlygirl - en tjej som blivit känd för att hålla i en utmanade strippföreställning på diverse skolor i området. James vill först inte vara med - trots allt strider stripshowen mot alla skolans regler, och han vill inte hamna i knipa - men övertalas snart att trots allt komma och se på. Och det förändrar allt för honom. Under stripshowen börjar Whirlygirl att kyssa James, och strax därpå upptäcker han att hans klocka försvunnit. Han drar den enda logiska slutsatsen att hon stulit den, och vill resa till New York för att få tillbaka den - något personalen på skolan med viss tvekan går med på. Väl i New York bryter han sig in i Whirlygirls lägenhet, och hittar mycket riktigt sin försvunna klocka. Men när hon ertappar honom i sin lägenhet, börjar de att umgås - och James blir alltmer intresserad av tjejen, som egentligen heter Alice. De börjar umgås alltmer, och James struntar i både studier och regler för att vara med henne. Men är hon verkligen något särskilt bra föredöme...?

Låter grundstoryn bekant...? Ja, det är onekligen inte världens mest originella idé, och det finns en del tidigare filmer som handlingsmässigt är ganska snarlika denna. Men i och för sig är det väl inget fel med det - alla filmer kan ju trots allt inte vara originella och nyskapande. Jag reagerade också över att väldigt många karaktärer känns endimensionella och platta - de enda vi egentligen lär känna särskilt väl är James och Alice, och alla andra slutar tyvärr som ganska ytliga och outvecklade rollfigurer. Lite mer genomarbetade karaktärsbeskrivningar och karaktärsutveckling även i övriga roller hade onekligen varit att föredra. Storyn känns också lite överdriven och orealistisk, trots att filmen är ansedd att vara verklighetsbaserad - men i och för sig kan vi ju inte veta i hur hög grad som denna verklighetsbasering sträcker sig, det är ju trots allt inte ovanligt att ändra på ett och annat vid filmatiseringar av verkliga händelser. Det finns också en del luckor i storyn, vilket dock inte förhindrade mig från att ändå leva mig in i filmen. Det är en snygg och välgjord film, inspelad i Connecticut och New York. Skolscenerna är för övrigt inspelade på en verklig internatskola vid namn Aven Old Farms, som enligt uppgift filmens fiktiga skola ska ha många likheter med. Trots de många bristerna, så är det ändå en fullt sevärd och intressant film - den håller kanske inte att ses om upprepade gånger, men har en intressant story och är absolut värd att se en eller två gånger. Den kanske inte är särskilt djup eller originell, men det kan man ha överseende med. Dock blev jag lite besviken över slutet, som känns lite som ett antiklimax... Men som helhet förtjänar filmen ändå en svag sexa, och är definitivt värd att se - åtminstone för ungdomar, tyvärr misstänker jag att äldre personer inte skulle uppskatta den lika mycket...

Filmen har i USA släppts av Universal Pictures, men här i Skandinavien är det Pan Vision som distribuerar. DVD-utgåvan har bild i anamorfisk Widescreen i storleksordningen 1,78:1 (d.v.s. fullskärm på en Widescreen-TV). Det finns två ljudspår, båda på engelska - ett i Dolby Digital 5.1 och ett i vanlig stereo. Behovet av stereospåret känns dock lite oklart, då båda ljudspåren låter i det närmaste identiska på en vanlig stereo-TV. Textning finns på svenska, norska, danska och finska; men tyvärr ingen engelsk text, vilket åtminstone undertecknad hade föredragit. Någon textning för hörselskadade finns heller inte. Tyvärr är också den svenska texten lite bristfällig, och innehåller ett antal onödiga stavfel och slarvfel - jag känner mig också tveksam till vissa översättningar. DVD-skivan inleds med Pan Vision-logga samt varningstexter på engelska, följt av meny för språkval. När vi valt språk kommer vi direkt till huvudmenyn, som är på engelska förutom att filmens titel står på svenska (lite märkligt...). Huvudmenyn är stillastående med bakgrundsmusik, men tyvärr är menysekvensen alldeles för kort (omkring 10 - 15 sekunder), och loopar därmed väldigt snabbt. Lite irriterande, då musiken är bra och man gärna hade velat höra en aning mer av den. Tyvärr finns ingen tillstymmelse till extramaterial. Lite tråkigt, då det verkligen hade varit intressant att höra regissören och manusförfattaren berätta mer om filmen, och exempelvis få höra mer om de verkliga händelser som ligger till grund för filmen. Dock verkar den amerikanska DVD-utgåvan inte heller ha något extramaterial, så vi går åtminstone inte miste om någonting här i Sverige. Tvärtom verkar den skandinaviska DVD-utgåvan ha en fördel gentemot den nordamerikanska, åtminstone om de publicerade specifikationerna för region 1-releasen stämmer - enligt den ska nämligen region 1-utgåvan enbart ha stereoljud, medan vi alltså får 5.1 här. Exakt hur välarbetad det 5.1-spåret är får jag dock låta vara osagt, då jag i skrivande stund tyvärr inte har tillgång till någon surroundanläggning för att testa...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 oktober 2006
Senast uppdaterad: 11 oktober 2006

Recensionen har lästs 3069 gånger av 1708 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - SEXA - FYRA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern