Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Dubbelt begär
(L'amant double)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Dubbelt begär på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 42 minuter
Genre: Psykologisk dramathriller
Produktionsland/år: Belgien/Frankrike, 2017
Produktionsbolag: Mandarin Cinéma, Mars Films, FOZ, Playtime, France 2 Cinéma & Scope Pictures
Producent: Eric Altmayer & Nicolas Altmayer
Regi: François Ozon
Manusförfattare: François Ozon & Philippe Piazzo, baserat på en roman av Joyce Carol Oates
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Chloé - Marine Vacth Paul/Louis - Jérémie Renier
Madame Schenker/Chloés mamma - Jacqueline Bisset Sandra Schenker - Fanny Sage
Rose - Myriam Boyer Gynekologen/Agnès Wexler - Dominique Reymond

Den unga Chloé har länge haft problem med magsmärtor, och då hennes läkare inte hittar något fel rekommenderar han terapi hos en psykiater. Terapeuten Paul verkar charmig men tystlåten. och hon får sköta det mesta av snacket. Likväl dröjer det inte länge förrän Chloé och Paul blir attraherade av varandra, inleder ett förhållande och snart även flyttar ihop. Men snart upptäcker hon att Paul ljugit om sitt efternamn, och inte blir saken bättre när hon en dag på bussen ser en man på gatan som ser identisk ut som Paul - men där Paul insisterar på att det faktiskt inte var han...

Jag har tyvärr inte läst Joyce Carol Oates litterära förlaga, så jag har inget att jämföra med. Men François Ozon är onekligen en talangfull regissör, även om hans filmer hållit en något ojämn nivå. Dubbelt begär är en minst sagt egendomlig film, som är originell, invecklad och mångbottnad. Det är underhållande, stämningsfullt och charmigt. Intresset hålls vid liv på ett skickligt sätt, och det förblir engagerande från första till sista bildrutan. Här finns en gnutta humor, intressanta rollfigurer och framförallt en påtaglig spänning, där det är spännande och framförallt oförutsägbart. Det är också ett plus med en lågmäld film, som inte uppvisar minsta tecken på övertydlighet och där inget serveras på silverfat.

Men vad betyder egentligen allting...? Det är en minst sagt invecklad och komplicerad film, så jag är långt ifrån övertygad över hur allting hänger ihop och vad allt egentligen betyder. Jag har en teori, men är långt ifrån säker på att jag fattat rätt, för invecklat är tidernas största underdrift vad gäller den här filmen... Man hade egentligen behövt en manual till filmen, men tyvärr följer det inte med någon sådan... Det är både rörigt och förvirrande, och jag har svårt att få allting att hänga ihop logiskt - men det betyder förmodligen inte att det faktiskt finns logiska luckor, utan är nog mer troligt bara att tecken på att jag inte fattat allt. Men där är jag nog i gott sällskap, och jag är inte ens helt säker på att regissören själv har fattat varenda detalj.

Dubbelt begär är en ganska bra och välgjord film, som har snyggt foto, utmärkta skådespelare och ett (tror jag) genomarbetat manus. Det är spännande och engagerande, men ack så invecklat det blivit...! Det är både rörigt, kryptiskt och nästintill obegripligt, och det är allt annat än lätt att förstå sig allt som pågår i filmen. Visst är det kul att slippa övertydlighet, men jag hade gärna sett att man kunnat få till filmen aningen mindre invecklad, så man faktiskt fått en chans att förstå sig på allt. Det förekommer också ett par erotiska scener för många, och ibland blir det lite för mycket av allt, även fast man i och för sig får vara tacksam över att filmen inte objektifierar Chloé i någon högre grad. Är man skärpt och tycker om filmer som kräver tankeverksamhet är Dubbelt begär ett bra val, men då allting blivit lite väl invecklat har jag svårt att rättfärdiga ett högre betyg än en hyfsat stabil sjua.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 november 2020

Recensionen har lästs 847 gånger av 497 personer, sedan den 8 november 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - FYRA - SEXA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern