Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Dumpa honom!
(He's Just Not That Into You)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Dumpa honom! på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 4 minuter
Genre: Romantisk dramakomedi
Produktionsland/år: Nederländerna/Tyskland/USA, 2009
Produktionsbolag: New Line Cinema, Flower Films & Internationale Filmproduktion Blackswan
Producent: Nancy Juvonen, Drew Barrymore & Toby Emmerich
Regi: Ken Kwapis
Manusförfattare: Abby Kohn & Marc Silverstein, baserat på en bok av Greg Behrendt & Liz Tuccillo
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Gigi - Ginnifer Goodwin Alex - Justin Long
Ben - Bradley Cooper Anna - Scarlett Johansson
Janine - Jennifer Connelly Mary - Drew Barrymore
Beth - Jennifer Aniston Neil - Ben Affleck
Conor - Kevin Connolly Kelli Ann - Busy Philipps
Joshua - Leonardo Nam Rod - Kris Kristofferson
Catharine - Sasha Alexander Laura - Hedy Burress
Amber - Natasha Leggero Femårig flicka - Morgan Lily

Foto: Darren Michaels
© 2007 CK Films LLC. All rights reserved.

Den amerikanska regissören Ken Kwapis har på senare tid främst blivit känd som en av drivkrafterna bakom The Office, och arbetade före det bl.a. med Systrar i jeans. Till sin senaste film har han tagit författarduon bakom TV-serier som Miss Match och den i Sverige tyvärr ganska okända Opposite Sex till hjälp, och skapat He's Just Not That Into You som i Sverige fått den mycket fria översättningen Dumpa honom!. Här får vi följa ett flertal personer i Baltimore och dess förehavanden med det motsatta könet. Här finns den naiva Gigi, som till varje pris vill att killarna hon träffar ska ringa upp henne efter deras första dejt. Det gör de dock vanligtvis inte, och Gigi är därför beredd att t.o.m. börja förfölja killarna för att komma till botten med allt. Under tiden har Neil och Beth varit ihop i sju års tid och bor ihop, men trots det vill Neil inte gifta sig eller skaffa barn. Ben stiftar bekantskap med sångerskan Anna, och blir attraherad av henne fastän han redan är gift med Janine. Och Mary är en reklamsäljare som med hjälp av Internet gör allt hon kan för att få en kille att bli intresserad av henne...

Min första tanke när jag började se Dumpa honom! var att filmen verkade alltför överdrivet gammaldags med ålderdomliga könsroller som knappast har någon större relevans i dagens samhälle. Men dessbättre visade sig det första intrycket vara felaktivt, och trots att filmen inte direkt fått lysande kritik någonstans i världen, så är det faktiskt en mycket bra film. Det tog förvisso en liten stund innan de förlegade könsrollerna glömdes bort, men filmen har en intressant story och är en beundransvärd film på många sätt. Visserligen finns en hel del klichéer och stereotypa karaktärer, men å andra sidan kan detsamma sägas om de flesta romantiska komedier och stereotyperna har trots allt en relevans för handlingen i det här fallet. De flesta rollfigurer har också åtminstone en del nyanser, och även om det inte rör sig om någon jättedjup film så har de centrala rollerna ändå blivit någorlunda mångbottnade. Inledningsvis stör man sig lite över könsrollerna och stereotyperna, men när filmen kommer igång på allvar så har man snabbt glömt bort nackdelarna. Det har helt enkelt blivit en väldigt charmig och underhållande film, som engagerar och fängslar från början till slut och därför också håller intresset vid liv. Trots en speltid på dryga två timmar, vilket får ses som väldigt långt för en romantisk komedi, så går tiden fort och det blir aldrig utdraget eller segt.

Dumpa honom! är också en riktigt rolig film, som erbjuder många tillfällen att skratta. Jag skrattade vid ett stort antal tillfällen, och ibland blir det sanslöst rolig. Samtidigt är det inte en renodlad komedi, utan det finns också en dramatisk och mer seriös ådra som drar igenom filmen och som gör att den blivit förhållandevis allvarlig och djup. Kort sagt är det en riktigt lyckad kombination mellan drama och komedi, där ingen av delarna tar överhanden och som till skillnad från många andra filmer av liknande genrer aldrig blir överdriven eller "slamsig". Det största problemet med filmen är egentligen att den har många centrala rollfigurer, och i synnerhet bland killarna är många tämligen endimensionella. Därför har filmen också blivit ganska rörig, och det är inte alltid helt enkelt att hålla koll på vilka alla är och hur de känner varann. Ett lite mindre persongalleri där man hoppat över några av de mer ovidkommande rollfigurerna hade varit önskvärt. Då hade det blivit betydligt lättare att hänga med i filmen, och det hade blivit ännu mer engagerande. Trots allt är det svårt att försvara behovet av en romantisk dramakomedi att vara så pass rörig, där man måste tänka efter för att hålla isär alla. Dessutom har filmen blivit ganska förutsägbar, och några stora överraskningar väntar sällan. Vid ett fåtal tillfällen känns den också en smula tillrättalagd, men dessbättre är det bara en liten del av tiden. Jag uppskattar att manusförfattarna ansträngt sig för att få ett passande slut, som känns realistiskt och inte särskilt tillrättalagt. Dessbättre råder det ingen tvekan om att de positiva egenskaperna väger över, och Dumpa honom! är helt enkelt en väldigt charmig, intressant och rolig film som tar upp könsroller och stereotyper på ett skickligt och igenkännande sätt. Merparten av tiden har det därför också blivit förhållandevis realistiskt, och några större trovärdighetsproblem finns inte.

Det är också en visuellt tilltalande film, med snyggt foto och ett effektivt bildspråk. Musiken är också förstklassig, vilket också förhöjer helhetsintrycket. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra, och i synnerhet bland de kvinnliga skådespelarna kan det inte bli mycket bättre. Både Ginnifer Goodwin, Jennifer Aniston, Drew Barrymoore, Jennifer Connelly och Scarlett Johansson spelar alla mycket trovärdigt och övertygande och lyckas på ett sällsynt lyckat sätt att väcka liv i åtminstone halvplatta rollfigurer. Trots att jag vanligtvis brukar ha lite svårt att koncentrera mig på handlingen i filmer med alltför kända skådisar, så kände jag nästan aldrig så här. Den enda skådisen som är lite för känd och vars rollfigurer ofta brukar delvis påminna om henne själv är Jennifer Aniston, och där kan jag ibland känna att hennes kändisskap står i vägen för en riktigt trovärdig rolltolkning. I de övriga fallen kändes det helt naturligt hela tiden. Kort sagt är Dumpa honom! en mycket bra film, som visserligen inte är alltför djup men som kompenseras av en åtminstone halvoriginell stil, rikliga mängder humor och en intressant grundstory. Mer än så kräver åtminstone inte jag, och jag är också övertygad om att filmen håller att ses om flera gånger. Därför ger jag filmen en åtta i betyg, och kan trots allt rekommendera den för de allra flesta.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 2,35:1, och ljud i Dolby Digital 5.1 samt vanlig stereo. Bild- och ljudkvaliteten håller hög kvalitet. Filmen har svensk text samt engelska för hörselskadade, men fler språk än så finns inte och därmed heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av varningstexter. Vi kommer därefter direkt till huvudmenyn, som är stillastående och på engelska. Det finns ingen inledande språkvalsmeny innan huvudmenyn, men dessbättre är svenska förvalt språk och blir det som visas om man inte ställer in motsatsen. Det enda extramaterial som finns är fem bortklippta scener med valbara kommentatorspår av regissören Ken Kwapis. De är intressanta att se, men de tillför egentligen inte mycket till filmen. De två första scenerna tycker jag dock borde ha fått vara kvar i filmen, då vi får se en del om Anna och hennes mamma som är värdefulla att se. Där tar det roliga slut, och lite mer extramaterial än så hade åtminstone undertecknat önskat till en så pass ny och påkostad film. Tyvärr finns ingen svensk text på extramaterialet, men däremot finns engelsk text för både scenerna i sig och kommentatorspåren.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 oktober 2009
Senast uppdaterad: 7 oktober 2009

Recensionen har lästs 3717 gånger av 2024 personer, sedan den 6 oktober 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TREA - ÅTTA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern