Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

En dag kommer allt det här bli ditt
(En dag kommer allt det här bli ditt)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter En dag kommer allt det här bli ditt på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 45 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Sverige, 2023
Produktionsbolag: Grand Slam Filmproduktion, i samarbete med Svensk Filmindustri, Filmpool Nord, Breidablick Film & Naive
Producent: Gila Bergqvist Ulfung, Eliza Jones & Markus Waltå
Regi: Andreas Öhman
Manusförfattare: Andreas Öhman
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Lisa - Karin Franz Körlof Alex - Arvin Kananian
Artur - Elvis Ral Lustig Johnny - Filip Berg
Pappa - Peter Haber Mamma - Suzanne Reuter
Josefin - Liv Mjönes Håkan - Mattias Fransson
Paul (Josefins man) - Emil Almén Klara (Håkans dotter) - Nilá Remdahl
Adeline (Josefins dotter) - Liliana Fonda Rasmus (Josefins son) - Alfred Uusitalo
Nisse - Ingmar Virta David - Kristoffer Berglund
Badskummet - Jonatan Unge Kräftan - Per Andersson
Ölburken/Trädkör - Mats Qviström Potatiskören - Mimmi Sandén
Kaffepaket/Avgrundsrösten - Bill Skarsgård Björken/Tändsticksasken/Porslinsängeln - Sanna Sundqvist

Lisa är en framgångsrik serietecknare i Stockholm, som nu är på väg att ge ut en bok; om hon nu bara kan komma på en bra titel på boken - något som dock försvåras av att hennes bokförläggare också är hennes före detta pojkvän. Just innan PR-turnén för boken ska inledas blir Lisa ombedd av sina föräldrar att komma hem till deras gård i Kramfors, då de vill träffa både henne och hennes två syskon Josefin och Håkan. Det är första gången på tio år som de faktiskt träffas, och föräldrarna har stora nyheter: de vill göra klart arvet i god tid innan något händer med någon av dem, och vill att endast en av syskonen ska ta över familjens skogsbruk och hela gården - medan de andra två istället ska kompenseras ekonomiskt. Och föräldrarna vill att syskonen gemensamt bestämmer vem av dem som ska ta över skogsbruket och gården. Kruxet är bara det att ingen av de tre är särskilt sugen på att flytta hem till Kramfors igen, då alla tre är rotade på orter långt därifrån. Håkan har dessutom en dotter, och Josefin har både man och två barn.

Upplägget är inte speciellt originellt, men däremot är genomförandet lite mer nyskapande. Framförallt är det en frisk fläkt och ett originellt drag att låta Lisas yrke som serietecknare göra sig påmint genom att saker i hennes närhet "kommer till liv" och börjar prata med henne - det var onekligen ett tag sedan man fick uppleva kaffeförpackningar, badskum och surströmming börja prata med folk... Det är ett kul drag och fungerar överlag bra, men tyvärr känns greppet bitvis något överanvänt och efter ett tag blir det lite för mycket av det goda.

Kan man ha överseende med det är En dag kommer allt det här bli ditt dock en bra film, som är underhållande och lyckas med den svåra balansgången att kombinera drama och humor, tragik och lättsam stil, utan att någon av delarna för överhanden. Det uppskattar jag, och det blir ganska roligt då man får skratta då och då åt repliker, situationer och de animerade vardagsobjekten.

Visst märker man också att det är en personlig film, då Andreas Öhman inspirerats av sitt liv. Det blir kanske ändå inte riktigt lika bra som i debutfilmen I rymden finns inga känslor, men det är utan tvekan bra, intressant och underhållande. Det har blivit en berörande film, och vid en del tillfällen är det nästan omöjligt att hålla tårarna borta. Det beror dock åtminstone delvis på att filmen avsiktligt tycks spela på känslosträngar, och vid några tillfällen känns den översentimental - det är onödigt, då den här intressanta historien är tillräckligt berörande som den är utan sådana billiga knep.

Lisa är en intressant och mångfacetterad rollfigur, som har många brister men som man ändå inte kan låta bli att tycka om. Tyvärr är det sämre ställt med hennes syskon Josefin och Håkan, som blivit alldeles för platta och endimensionella - ja, rentav ganska ointressanta hela filmen igenom. Visst måste fokus ligga på Lisa, men syskonen känns ändå för underutvecklade med hänsyn till de viktiga roller de har. Filmen känns också ganska övertydlig, och tappar ibland i trovärdighet då det blir lite för mycket av allt; även om det åtminstone delvis kompenseras av en hyfsat oförutsägbar stil.

En dag kommer allt det här bli ditt är en bra och välgjord film, med ett snyggt foto huvudsakligen inspelad i Älvsbyn och Boden (som fått föreställa Kramfors). Skådespelarinsatserna är över förväntan, och det är trevligt att se Peter Haber i en lite mer nedtonad och annorlunda roll efter femtioelva Beck-filmer. Men Karin Franz Körlof står utan tvekan för det tunga lasset, och gör en mycket imponerande prestation som hon verkligen borde bli Guldbaggenominerad för nästa år.

Filmen är underhållande, rolig och berörande, med en överlag lyckad blandning mellan humor och allvar. Men tyvärr blir det lite för mycket av det goda, och några av de animerade vardagsföremålen hade jag gärna kunnat vara utan. Det blir också lite väl övertydligt, och somliga rollfigurer känns onödigt platta vilket till viss del påverkar trovärdigheten. Så det känns som att det här hade kunnat bli så mycket bättre genom en finslipning av manuset, men icke desto mindre är det en trevlig och underhållande film som är väl värd att se; men där det å andra sidan är tveksamt om den håller att ses om. Så efter moget övervägande stannar mitt betyg på en hyfsat stabil sjua, vilket förstås är långt ifrån dåligt men som samtidigt också innebär att filmen inte riktigt sticker ut så mycket som jag hade önskat.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 7 juli 2023
Senast uppdaterad: 8 september 2023

Recensionen har lästs 271 gånger av 220 personer, sedan den 7 juli 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NIA - NOLLA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern