Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

En julsaga
(A Christmas Carol)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter En julsaga på CDON
Sök efter En julsaga på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Äventyr / Övernaturligt / Tecknat / Datoranimerad / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 35 minuter
Genre: Tecknat fantasydrama
Produktionsland/år: USA, 2009
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures & Image Movers
Producent: Jack Rapke, Steve Starkey & Robert Zemeckis
Regi: Robert Zemeckis
Manusförfattare: Robert Zemeckis, baserat på en roman av Charles Dickens
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Scrooge, Förflutna julars ande, Nuvarande julens ande & Kommande julars ande - Jim Carrey Bob Cratchit, Jacob Marley & Lille Tim - Gary Oldman
Fred - Colin Firth Belle & Fan - Robin Wright Penn
Mrs. Dilber - Fionnula Flanagan Mrs. Cratchit - Lesley Manville
Belinda Cratchit - Molly Quinn Martha Cratchit - Fay Masterson
Peter Cratchit - Daryl Sabara Dick Wilkins & Mad Fiddler - Cary Elwes

© ImageMovers Digital LLC & Disney

Den klassiska brittiska författaren Charles Dickens (1812 - 1870) skrev många böcker och noveller under sin livstid, och många av dessa har länge ansetts som klassiker inom engelskspråkig litteratur. För många är den mest kända troligen 1838 års Oliver Twist, men en annan mycket välkänd roman är En spökhistoria vid jul från 1843, som ursprungligen hette En julsång på prosa i Sverige och på senare tid ofta gått under det enklare namnet En julsaga. Det är en av de populäraste böckerna att basera filmer på, och vi har sett en mängd filmversioner av klassikern genom åren (enligt min snabba research minst 60 tidigare filmer!), både tecknade och spelfilmer, där merparten följt grundstoryn mer eller mindre bokstavligt. Från Disney har vi tidigare fått se två versioner av klassikern; kortfilmen Musse Piggs julsaga från 1983 och Mupparnas julsaga från 1992. Nu kommer en tredje, som regisserats och skrivits av Robert Zemeckis som kanske blivit mest känd genom den datoranimerade julfilmen Polarexpressen och före det den klassiska Tillbaka till framtiden-trilogin. Även den här gången handlar det om datoranimation, och av någon outgrundlig anledning har filmen fått premiär på bio i hela världen under början av november - åtminstone undertecknad tycker att det är minst en månad för tidigt för att kunna få någon direkt julkänsla... Att beskriva handlingen är egentligen ganska löjligt, i och med att de allra flesta lär känna till den och den här filmversionen är trogen originalet, men ifall någon bott i ide under största delen av sitt liv så gör jag ändå en kort sammanfattning. Surpuppan Ebenezer Scrooge hatar julen, och behandlar de flesta illa. Natten före julafton får han besök av spöket efter sin forna kompanjon Jacob Marley, som berättar för honom att han under natten kommer att hemsökas av tre spöken som tillsammans ska visa honom var han är på väg. Den förflutna julens ande, den nuvarande julens ande och den framtida julens ande gör alla besök, och Scrooge måste bland annat hälsa på i sitt förflutna och i en måttligt skickande framtidsbild.

Att göra ännu en filmversion av Charles Dickens klassiska roman är långt ifrån oproblematiskt, för hur mycket nytt regissören och manusförfattaren än har att komma med, så förändrar det inte det faktum att de allra flesta redan känner till handlingen. Om inte genom boken, så åtminstone genom någon av de dussintals tidigare filmatiseringar av den. Därför blir det inga överraskningar, och det är svårt att känna någon större spänning. En julsaga är inget undantag, och fastän filmen tar en del nya visuella grepp så är det handlingsmässigt desto mer bekant. Filmen följer romanen och de flesta tidigare filmversioner ganska väl, och det mesta är t.o.m. sig likt med Mupparnas julsaga och Musse Piggs julsaga. Trots att filmteamet försökt få med en del spänning, så är det därför oundvikligt att det blir väldigt förutsägbart och man kan fråga sig hur många som verkligen vill se ännu en version av denna klassiker. Däremot är det välkommet att filmen satsar lite mer på otäcka scener och spänning än de flesta andra filmversioner, och här blir det bitvis ganska obehagligt och otäckt. För att följa romanen är det så det bör vara, så det är ett välkommet begrepp. Där uppstår dock ett problem med filmen, då jag ärligt talat inte riktigt förstår vilken målgrupp som den vänder sig till. Av stilen och upplägget att döma, så känns En julsaga huvudsakligen som en barn- och familjefilm som känns mer riktad till en yngre publik. Men samtidigt är det ibland så pass våldsamt och otäckt, så att den inte fungerar alltför bra för barn, och filmens svenska 11-årsgräns är för en gångs skull befogad. Visserligen fungerar En julsaga bra även för äldre, men för en vuxen publik är det sannolikt mer tveksamt hur många som vill se ännu en filmversion av den här romanen, då det redan nu är en av de mest flitigt filmatiserade böckerna.

Det finns heller inte mycket till humor, vilket hade varit önskvärt för att få filmen att fungera bättre för alla åldrar, och att kännas som lite mer nyskapande. Det är också tveksamt om det verkligen behövs 1 timme 35 minuter för att få med kärnan av berättelsen, för ibland känns filmen lite väl seg och utdragen. Det händer visserligen saker hela tiden och den har ett högt tempo, men jag kan ändå inte låta bli att känna att det blir lite långtråkigt efter ett tag. Trots allt finns det exempel på halvtimmes kortfilmer som baserats på Charles Dickens klassiker, och även dessa har handlingsmässigt fått med nästan allt som denna film lyckas med. Visuellt sticker filmen dock ut mer, genom en mycket imponerande datoranimation. Robert Zemeckis stack ut på den fronten redan i Polarexpressen, och nu har han förfinat konstformen ytterligare. Den här filmen är helt och hållet datoranimerad i 3D-stil (och visas även i 3D på ett fåtal biografer i Sverige), och har till största delen åstadkommits genom så kallad motion capture-teknik. Det innebär på ren svenska att rörelsedetektorer satts på kroppen på skådespelarna, för att därigenom läsa in deras rörelsemönster till datorn och senare kunna använda dessa koordinater till animationen. Faktum är att denna datoranimation ser så levande ut, så att det nästan ser ut som att det vore en spelfilm. Både karaktärerna och bakgrunderna ser mycket levande ut, och dessutom innehåller filmen en del imponerande "kameraåkningar". Det är riktigt imponerande, även om man förstås kan ställa sig frågan om det alltid är en fördel att efterlikna spelfilmer - i så fall kan man med all rätt hävda att det vore lika bra att göra en spelfilm... Här blir det främst genom de visuella effekterna för spöken och annat som man tydligt kan se att det trots allt rör sig om animation, men även dessa är i stort sett så bra som det kan bli.

Däremot kan man anmärka på att regissören och filmteamet ibland frossar i visuella effekter och 3D-effekter till bristningsgränsen, och ibland märker man att handlingen går lite på tomgång för att istället försöka imponera med så många avancerade animerade effekter som det bara är möjligt. Det hade verkligen inte behövts, och Robert Zemeckis borde lära sig att mer inte alltid innebär bättre. Skådespelarinsatserna (vilket förstås främst innebär röster, då det handlar om en animerad film) är bra, och Jim Carrey drar det tyngsta lasset som både spelar Ebenezer Scrooge samt alla tre spökena. Han gör en bra insats, och är definitivt mer behaglig när man slipper se honom, men trots allt hör man ibland att han gör flera olika röster. Det fungerar inte hela vägen, och en del av filmillusionen blir lidande. Det hade varit bättre om Jim Carrey koncentrerat sig på Scrooge, och låtit andra skådespelare ta hand om de tre spökenas röster. Sammanfattningsvis är En julsaga en välgjord och underhållande film, som tar en del nyskapande visuella begrepp men som samtidigt inte sticker ut tillräckligt jämfört med de många andra filmversionerna som finns av romanen. När man följer en roman så pass troget som här, så blir det oundvikligt att det blir lite tråkigt, och för folk som inte bryr sig så mycket om animationen eller stilen kan det nog kännas som en upprepning. Det hade också varit önskvärt med en bredare målgrupp, och få filmen att inte kännas som en barn- och familjefilm i första hand; inte minst i och med att det trots allt är så pass otäckt att det är tveksamt om personer under 11 år verkligen bör se filmen. Men fortfarande blir det fullt sevärt, och filmen lyckas trots allt att förmedla en del julstämning. Förmodligen blir därför filmen trevligare att se lite närmare jul, men här och nu räcker det inte längre än till en sexa i betyg för En julsaga.

Trots att En julsaga känns som huvudsakligen riktad till barn och familjer, så släpps den på bio i Sverige endast i svensktextad originalversion. Det är visserligen förståeligt i och med 11-årsgränsen på bio här och det faktum att den bitvis är lite otäck, men samtidigt lite beklagligt då målgruppen hade utökats om man även försett den med svensk dubbning. När filmen släpps på DVD hoppas jag därför att den även kommer att dubbas till svenska, och med tanke på att många skådespelare spelar så många rollfigurer vardera i originalversionen så är sannolikheten nog hyfsad att en svenskdubbad version rentav kan bli bättre än originalversionen, fastän figurerna animerats utifrån originalskådespelarnas prestationer. I och med att så många filmer som definitivt inte riktar sig till barn försetts med svenska dubbningar på senare år (inte minst ett antal Disney Channel-filmer och serier), så borde det inte vara så mycket att tveka på att även dubba denna; detta trots att de lite otäcka scenerna gör det tveksamt om det verkligen är så nyttigt att en yngre publik ser filmen.


© ImageMovers Digital LLC & Disney


Recensionen skriven: 6 november 2009

Recensionen har lästs 4093 gånger av 2446 personer, sedan den 6 november 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * *     
6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - TVÅA - SJUA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern