Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Erased
(The Expatriate)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Erased på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 31 minuter
Genre: Actiondramathriller
Produktionsland/år: Belgien/Storbritannien/Kanada/USA, 2012
Produktionsbolag: Myriad Pictures & Entertainment Films, i samarbete med Informant Media, uFilm, Smash Media & Essential Pictures
Producent: Claude Léger, Adrian Politowski, Karl Richards & Jonathan Vanger
Regi: Philipp Stölzl
Manusförfattare: Arash Amel
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ben Logan - Aaron Eckhart Amy Logan - Liana Liberato
Anna Brandt - Olga Kurylenko James Halgate - Garrick Hagon
Maitland - Eric Godon Nabil - Yassine Fadel
Derek Kohler - Neil Napier Floyd - Alexander Fehling
Halgates receptionist - Simone-Elise Girard Marty - David Bark-Jones

Ben Logan var tidigare agent för CIA, men har nu sadlat om till ett mer stillsamt yrke som säkerhetsspecialist för ett företag i Belgien. På så sätt får han dessutom mer tid över för tonårsdottern Amy; som dock inte direkt varit överförtjust i att tvingas flytta från USA till Belgien. Men allt är inte som det verkar, vilket Ben får erfara den hårda vägen när han en dag kommer till jobbet och upptäcker att kontorslokalerna är övergivna. Ingen har ens hört talats om företaget han jobbar för, och till råga på allt har både anställningsavtal och t.o.m. löneutbetalningarna till hans bankkonto mystiskt gått upp i rök. När de flesta av Bens kollegor dessutom hittas döda blir han själv misstänkt av både lokalpolisen och CIA, och tvingas fly tillsammans med Amy.

Erased har en intressant och originell premiss, fast upplägget är av mer sedvanligt slag. Men genom den ovanligt intressanta storyn, som faktiskt har ett visst djup, blir det ändå en bra film som sticker ut från mängden; i alla fall inom sin egen genre. Det är charmigt och underhållande, och filmen är hyfsat spännande. Framförallt uppskattar jag att detta, till skillnad från de allra flesta actionthriller, faktiskt är en ganska lågmäld film. Här finns ingen nämnvärd övertydlighet, och actionscenerna är relativt få till antalet.

Tempot är lägre än vanligt; på gott och ont. Ibland kan det upplevas en smula segt och onödigt repetitivt, men samtidigt uppskattar jag den här berättartekniken och sättet att skapa intresse genom att ta god tid på sig att introducera premissen och rollfigurerna. Därmed hinner både Ben och Amy få hyfsat många nyanser, och framstår som äkta. Jag uppskattar också att Amy blivit en förvånansvärt aktiv och trovärdig rollfigur, som faktiskt gör något och inte bara ser på medan hennes pappa gör allt arbete. Därmed blir kvinnosynen bättre än vad man brukar kunna förvänta sig av den här genren, trots att det i övrigt är ont om kvinnliga rollfigurer. Fast under filmens sista halvtimme blir Amy tyvärr mer ovidkommande för storyn, då allting återigen förvandlas till en Ben Logan enmansshow. Förutom Ben och Amy är övriga rollfigurer, och då framförallt "skurkarna", ungefär lika stereotypa och endimensionella som man är van vid. Anna hinner dock få några nyanser, men jag hade velat veta mer om henne.

Storyn är tyvärr onödigt invecklad, och därmed blir filmen även lite rörig. Det är en minst sagt tillkrånglad premiss, och det sänker trovärdigheten en del. Det förekommer också lite för många skottlossningsscener av typen "alla skjuter mot alla", som ärligt talat blir ganska tråkigt att titta på. Det positiva är dock att det bara är runt 20% av filmen som faktiskt är renodlad action, medan resten snarare är en dramathriller. Det förekommer också en del logiska luckor och trovärdighetsproblem, och i synnerhet mot slutet har jag svårt att få allting att gå ihop. Men å andra sidan brukar logiska luckor vara närmast obligatoriska för genren, och det är i alla fall inte värre än i 90% av alla actionfilmer. Dessutom förblir det underhållande och engagerande, varför jag är beredd att förlåta filmmakarna för åtminstone en del av märkligheterna.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk och trovärdiga effekter. Skådespelarinsatserna är relativt bra. Aaron Eckhart tillhör inte någon av mina favoritskådisar, men gör faktiskt en bra insats i den här filmen och spelar trovärdigt. Liana Liberato är som vanligt utmärkt, och gör allt som går i rollen som Amy, där hon känns naturlig och trovärdig. Olga Kurylenko är bra, men hennes amerikanska dialekt lämnar en del övrigt att önska vilket under några scener ger ett något konstlat intryck. I övrigt är det stabila och bra skådespelare, men ingen kommer direkt upp i någon Oscarsklass.

Erased är en förhållandevis bra actionthriller, som visserligen har sin beskärda del av problem och luckor men som samtidigt är engagerande och intressant hela tiden. Jag uppskattar den lite mer lågmälda stilen, men jag hade önskat att vi kunnat få lite mer bakgrundsinformation om Ben, Amy och Anna; det hade varit till hjälp för att bättre förstå allt och inte minst få alla att kännas mer mångbottnade. Men som underhållning för stunden duger det gott i alla fall, och filmen har i alla fall en annorlunda premiss och ett lite större djup än actionfilmer brukar få. Därför ger jag filmen en svag sjua i betyg, och de brister som finns orsakar i alla fall inga större irritationsmoment, varför filmen trots allt är sevärd för de flesta; och för att vara en actionthriller är den ovanligt lyckad.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,35:1, och ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, och därefter spelas flera trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därpå kommer vi till en engelskspråkig huvudmeny som är rörlig och effektfull. Huvudmenyn är mycket enkel, och innehåller bara möjlighet att spela filmen i Dolby Digital 5.1 och i DTS. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det finns heller ingen språkinställningsmeny, så vill man se filmen utan text måste man därmed starta filmen som vanligt och stänga av textning manuellt med fjärrkontrollen i efterhand. Tyvärr finns inget tillstymmelse till extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 december 2013
Senast uppdaterad: 31 december 2013

Recensionen har lästs 3135 gånger av 1791 personer, sedan den 30 december 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - ÅTTA - NIA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern