Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Ett riktigt jobb
(Un métier sérieux)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Ett riktigt jobb premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Det är ännu inte klart när filmen får ordinarie biopremiär i Sverige, men då den redan har svensk textning är det gissningsvis inte alltför långt borta.
Sök efter Ett riktigt jobb på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 41 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Frankrike, 2023
Produktionsbolag: 31 Juin Films, Les Films du Parc, Le Pacte & France 2 Cinéma, i samarbete med France Télévisions & Cofimage 32
Producent: Emmanuel Barraux & Agnès Vallée
Regi: Thomas Lilti
Manusförfattare: Thomas Lilti
Svensk distributör: Triangelfilm AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Benjamin Barrois - Vincent Lacoste Sandrine Deleyziat - Louise Bourgoin
Meriem Bayan - Adèle Exarchopoulos Pierre Etcheverel - François Cluzet
Fouad Medaoui - William Lebghil Sophie - Lucie Zhang
Sofiane Amara - Théo Navarro-Mussy Alix - Léo Chalié
Enzo Manetti - Bilel Souidi Sylvie - Sylvie Lachat
Meriems son - Ezéchiel Marie Sandrines son - Eliott Daurat

Till sin pappas stora förtret tar den unge doktoranden Benjamin ett jobb som lärarvikarie på en högstadieskola i utkanten av Paris. Det blir inte så lätt som han först tror, men kollegorna hjälper honom att komma till rätta. Men allt ställs på sin spets när Benjamin ertappar två elever med att fuska på ett prov.

Det låter kanske inte så upphetsande att få följa lärare på en skola i deras vardag, men Ett riktigt jobb är trots sin något tråkiga svenska titel en riktigt bra film - originaltiteln betyder ungefär "Ett seriöst jobb", vilket ärligt talat hade varit en bättre titel. Vi får lära känna de centrala rollfigurerna på ett bra sätt, och man dras snabbt in i handlingen; som förblir engagerande på ett lyckat sätt. Trots att det nästan uteslutande rör sig om vardagsproblem, utan några större utsvävningar, är det fascinerande och fängslande, där man knappt kan slita blicken från TV:n.

Det är både allvarligt och roligt, med en del lågmäld humor och charm. Men någon stor skrattfest är det inte, utan det rör sig om en relativt lågmäld dramakomedi där humorn mer används för att lätta upp stämningen och där fokus ligger på drama. Vad man tycker om det är väl en smaksak, men för den här handlingen tycker jag det är rätt väg att gå; en film om lärare skulle liksom inte passa som en tokrolig komedi. Det är underhållande, stämningsfullt och intressant, och i all sin enkelhet fungerar det riktigt bra. Det är realistiskt och jordnära, utan några alltför tillspetsade beståndsdelar men där vi hela tiden bryr oss om rollfigurerna och får en lärorik inblick i läraryrket. Det ser också ut som en relativt vanlig högstadieskola, något stökig men inget alltför utöver det vanliga, och det tycker jag är rätt för trovärdighetens skull.

Men på gott och ont är det uppenbart att fokuset ligger på lärarna, medan eleverna kommer i andra hand. De flesta elever blir därför tämligen anonyma och intetsägande, vilket är förståeligt men ändå lite tråkigt. Då allt skildras ur lärarnas perspektiv innebär det också att vi aldrig får veta mer om eleverna än de vet, vilket medför några frågetecken som vi inte riktigt får någon klarhet i - säkerligen helt avsiktligt, men jag hade ändå velat veta lite mer. Mest dramaturgiska problem medför det med en sidohistoria kring en viss elev, som får mycket utrymme men som sen helt rinner ut i sanden med flera obesvarade frågor och utan att vi får veta vad som hände sen. Logiskt utifrån skildringen ur ett lärarperspektiv, men tråkigt ur en dramaturgisk synvinkel då allmän praxis brukar vara att även säga B om man säger A...

Ett riktigt jobb är en riktigt bra och välgjord film, med ett snyggt foto och utmärkta skådespelarinsatser - alla spelar mycket naturligt och trovärdigt, vilket förstärker filmens realistiska och nästan dokumentära prägel. Det är engagerande, lärorikt och fascinerande, och det är en både tänkvärd och underhållande film med både allvar och humor. En lyckad balansgång, men beslutet att helt skildra filmen ur lärarnas perspektiv medför vissa problem då vi inte får veta så mycket som man hade velat om ett par av eleverna; och då framförallt den problematiska elev som får mycket utrymme under flertalet scener. Det är lite synd, men det är ändå filmens många positiva beståndsdelar som väger över, varför en svag åtta blir det självklara betyget - en film väl värd att se, även om den förmodligen upplevs tråkig om man är van vid fartfyllda actionfilmer.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 januari 2024

Recensionen har lästs 140 gånger av 125 personer, sedan den 25 januari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - FEMMA - NIA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern